Som úplne zničená, musím si nájsť nový príjem, plače ruská influencerka. V Rusku skončil obľúbený Instagram

Celosvetová sociálna sieť Instagram už tak celkom celosvetová nie je. V pondelok 14 marca 2022 sa rozhodla ukončiť svoje pôsobenie v Ruskej federácii. Dôvodom bolo to, že jej vlastník - firma Meta (niekdajší Facebook) - vydala nové usmernenia. Tie môžu povoľovať obsah týkajúci sa nenávistných prejavov voči ruským vojakom a Vladimirovi Putinovi. Ruskí prokurátori preto požadovali zablokovanie prístupu k Instagramu.

17.03.2022 15:55
influeceeris Foto:
Ruská influencerka plače kvôli vypnutiu Instagramu
debata (22)

„Toto rozhodnutie zabolí 80 miliónov Rusov. Jedného od druhého a aj od zvyšku sveta, keďže 80 percent ľudí v Rusku sleduje instagramové účty mimo svojej krajiny,“ takto reagoval na svojom Twitteri šéf Instagramu Adam Mosseri.

Zablokovanie mimoriadne obľúbenej siete zabolí predovštým tých, ktorí si pomocou nej zarábali na živobytie. Mnoho mladých ľudí, takzvaných influencerov, žije iba vďaka Instagramu. Mnoho influencerov si zakladalo živnosti, aby mohli pomocou sociálnej sieti podnikať. „Zhruba polovica všetkých mojich príjmov pochádzala z reklamy na Instagrame. Aby som bola úprimná, som úplne zničená, že strácam svoju stránku. Svoj profil som prevádzkovala viac ako desať rokov. S najväčšou pravdepodobnosťou si budem musieť nájsť nové zdroje príjmu,“ vyhlásila ruská influencerka a Djka Karina Istomina.

Pred pár dňami bolo zverejnené video ako sa Istomina veľmi náruživo a s plačom lúči so svojími sledovateľmi. „Budem musieť znovu objaviť samú seba,“ uviedla. Podobne sa so svojimi 4,4 milióna sledovateľmi lúčila aj ruská speváčka a modelka Anna Ivanova. „Milióny príbehov, tisíce príspevkov, tisíce šťastných momentov, ktoré som s vami zdieľala. Toto všetko nás spojilo do jednej veľkej insta-rodiny. Som si istá, že všetko bude lepšie a bude nás ešte viac, ale zatiaľ nám všetkým prajem len pokoj a silu prežiť všetky ťažkosti,“ uviedla speváčka.

Rusko, Ukrajina, Putin Čítajte viac Ruská ekonomika je ako kalašnikov, primitívna, no odolná. Sankcie ich ale už hryzú, tvrdí podnikateľka

Podľa údajov spoločnosti Statista mal Instagram minulý rok v Rusku takmer 60 miliónov používateľov, čo predstavuje približne 40 percent populácie krajiny. Platforma je veľkým zdrojom príjmov pre svojich užívateľov, ktorí dostávajú peniaze od sponzorov zverejňovaním propagačného obsahu, čiže za reklamy. Ruské instagramové modelky sa v posledných chvíľach snažili odkázať a poprosiť svojich fanúšikov, aby ich sledovali na iných sociálnych sieťach. Mnoho influencerov uvádza, že prejdú na aplikáciu VKontakte (VK), čo je považované za ruskú verziu Facebooku. VK sa svojimi funkciami najviac podobá Instagramu. Veľa ľuďom však prekáža, že v uplynulom období VK ustupovalo ruským úradom.

Rusi prestupujú aj na sociálnu sieť Telegram, ktorá sa stáva dnes dosť populárnou aj na Slovensku. Sieť, sa pred niekoľkými rokmi snažila zablokovať Moskva, čo sa jej nakoniec však nepodarilo. Aplikácie je podobná WhatsAppu, no pracuje na mierne odlišnom princípe. Podľa najnovších informácií si Rusko vytvorilo aj svoj vlastný Instagram s názvom Rosgram. Urobil ho muž, ktorý sám seba nazýva „spolužiak Pavla Durova.“

heger Čítajte viac Slovensko prichystalo balík sankcií proti Rusku: Zamierime na kľúčové elity a firmy, Heger ich ukázal vo Versailles

Minulú nedeľu si influenceri popri lúčení hľadali aj spôsoby, ako sa vyhnúť zákazu sociálnych médií. Britský denník Guardian uvádza, že po tom, čo Rusko zablokovalo prístup k Facebooku a Twitteru, vzrástol na internete počet spôsobov, ako zákazy obísť. Za posledný týždeň bol v Rusku veľký dopyt po VPN, čo je počítačová sieť na prepojenie počítačov na rôznych miestach internetu do jednej virtuálnej siete.

Podľa Top10VPN britskej spoločnosti, ktorá kontroluje a odporúča služby súkromnej siete, sa vyhľadávanie služieb VPN na internete zdvojnásobilo. Len 5. marca 2022, deň po zakázaní Facebooku, sa uskutočnilo najmenej 260– tisíc vyhľadávaní. Spravodajský portál Washington post tvrdí, že zatiaľ nie je jasné, koľko Rusov bude mať naďalej prístup k Instagramu pomocou virtuálnych súkromných sietí alebo VPN.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Instagram #influencer