Pokračovanie článku: Na jedlo im ostanú 3 eurá mesačne. Dôchodcovia sa s Krajniakom hádajú o 13. dôchodok

Strop pre marže reťazcov a elektrinu

Svetový index cien potravín sa vo februári dostal na rekordné maximum. Upozornila na to v piatok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), podľa ktorej prepočtov ceny potravín a krmív môžu zdražieť až o 20 %. FAO tiež uviedla, že je takmer isté, že v dôsledku vojny na Ukrajine budú potraviny pravdepodobne aj pokračovať v raste.

Na to reagoval Zväz obchodu Slovenskej republiky, Slovenská aliancia moderného obchodu a ministerstvo pôdohospodárstva, ktorí podpísali Deklaráciu o cenovej stabilite potravín. Šéf rezortu Samuel Vlčan tým chce ľuďom zaručiť, že budú mať garantovanú cenu 13 základných potravín, konkrétne: dusená šunka bravčová, kurča pitvané, bravčové párky, rožok biely obyčajný, ovocný jogurt, chlieb (pšenično-ražný), čerstvé maslo, kuracie prsia – rezne, syr eidam tehla (45 % t.s.), slepačie vajcia (veľkosť M), bravčové karé, mlieko trvanlivé polotučné a pšeničná múka polohrubá.

Slovensko sa teda nevybralo ani cestou Poľska, ktoré dočasne znížilo DPH na potraviny aj pohonné látky ešte pred vypuknutím vojny na Ukrajine, ani cestou Maďarska, ktoré zastropovalo ceny na úrovni októbra minulého roka. Spolieha sa na etické správanie kľúčových hráčov potravinového reťazca – veľkých obchodných reťazcov, kde nakupuje potraviny viac ako 80 percent spotrebiteľov.

Vláda tiež ešte v polovici februára podpísala memorandum so Slovenskými elektrárňami, v ktorom sa zaviazala, že ceny pre dva milióny zraniteľných odberateľov na roky 2023 a 2024 udrží na úrovni tohto roka. Jedna domácnosť má vďaka tomuto kroku ušetriť asi 500 eur za dva roky. „Treba doriešiť ešte mnoho detailov, aby sme to dostali do realizácie, no zavedenie tohto opatrenia by mohlo celý dosah trhových cien na zraniteľných odberateľov eliminovať,” komentoval opatrenie pre Pravdu šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

Podobný systém funguje vo Francúzsku. Od roku 2011 poskytuje časť elektriny vyrobenej z jadra za zvýhodnenú cenu pre cielenú skupinu odberateľov. Dodávatelia zdokumentujú, aký objem odberajú domácnosti a iní odberatelia, ktorým je schéma určená. Na začiatku roka sa predrezervuje určitá kapacita a na konci roka sa spraví zúčtovanie, aby sa úspory dostali k tým, ktorí ich potrebujú. Takéto nastavenie schválila aj Európska komisia.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Dôchodcovia #dôchodky #vojna na Ukrajine