Pellegriniho strana navrhuje rast dôchodkov, zníženie DPH či spotrebnej dane z benzínu

Strana Hlas-SD navrhuje na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR zmeny zákonov, ktorými by sa mimoriadne valorizovali dôchodky, znížila sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny, alebo poklesla spotrebná daň z benzínu a nafty. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda mimoparlamentnej strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

14.03.2022 16:30
Pellegrini Foto: ,
Predseda Hlasu Peter Pellegrini počas rokovania parlamentu.
debata (1)

Pre dôchodcov navrhol Hlas-SD mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 3,3 %, ktorá by im mala pomôcť vyrovnať sa s výrazným rastom cien. V tomto roku zvýšil automat dôchodky iba o niečo viac ako jedno percento, v budúcom roku by mali dôchodky vzrásť výrazne viac. Presné číslo závisí od inflácie v tomto roku, no očakáva sa valorizácia okolo 8 %.

Jednota dôchodcov Čítajte viac Jednota dôchodcov reaguje na Matoviča: Nerozumieme jeho výpočtom, chceme pridať 3 percentá

Reakciou na zdražovanie potravín je návrh na zníženie DPH na potraviny z desiatich na päť percent a nulovú sadzbu dane v prípade predaja z dvora. Pellegrini pripustil, že by mohli obchodníci situáciu zneužívať, no pokles ceny potravín sa podľa neho aspoň počas najbližších mesiacov dá zabezpečiť dôslednou kontrolou ich marží. Podobne by Hlas-SD chcel znížiť na obmedzený čas spotrebnú daň na benzín a naftu, a to o 20 eurocentov na liter.

Pre rodičov, ktorým sa nepodarilo nájsť voľné miesto v škôlke, navrhujú poslanci predĺženie vyplácania rodičovského príspevku až do piatich rokov dieťaťa a tiež by chceli počas nasledujúcich troch rokov zvýšiť príspevky na sociálne služby tak, aby sa zvýšenie mohlo použiť iba na zvyšovanie platov v tejto oblasti.

Zo štátneho rozpočtu by si tieto opatrenia podľa Pellegriniho vyžiadali približne 700 miliónov eur ročne, ktoré expremiér navrhuje vziať z rezervy rozpočtu, prípadne by si podľa neho mohla krajina financie požičať a zvýšiť tak rozpočtový deficit.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Hlas #Peter Pellegrini