Doležal predstavil štátny Booking, utečencom má pomôcť nájsť ubytovanie

Utečenci prichádzajúci na Slovensko sa môžu od pondelka riadiť farebnými dopravnými koridormi, ktoré pre nich prepravil rezort dopravy. Okrem toho ministerstvo dopravy spustilo web, na ktorom nájdu voľné ubytovacie kapacity.

14.03.2022 15:22
Doležal Foto: ,
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina).
debata

Rezort dopravy pripravil pre utečencov základné informácie o tom, kde sú hlavné dopravné koridory. Okrem toho, sú tam informácie, čo ich bude po prekročení hranice čakať. „Najmenšiu pomoc potrebujú utečenci, ktorí prichádzajú autom,“ spresnil minister dopravy Andrej Doležal. Cieľom roztriedenia utečencov do jednotlivých koridorov je poskytnúť informácie, roztriediť ich a poslať ďalej, aby sa nezdržiavali hneď na hraničnom priechode. Ten podľa Doležala nemá slúžiť ako stanové mestečko.

Video

Práve pre utečencov, ktorí cez Slovensko len prechádzajú, bude určený zelený koridor a zelené autobusy. Druhá skupina utečencov, ktorá sa rozhodla ostať na Slovensku, má sledovať modrý koridor. Ďalší koridor je pre tých, ktorí čakajú na svojich blízkych. To je žltá farba. Systém farebných koridorov funguje od pondelka. „Od začiatku krízy sme previezli viac ako 50-tisíc utečencov,“ tvrdí minister.

Jednota dôchodcov Čítajte viac Jednota dôchodcov reaguje na Matoviča: Nerozumieme jeho výpočtom, chceme pridať 3 percentá

V štátnom informačnom systéme na rezerváciu ubytovania utečencov pred vojnou na Ukrajine je zaregistrovaných zatiaľ približne dvetisíc lôžok v štátnych zariadeniach a tisíc v hoteloch. Ako v pondelok informoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina), registrácia miest na ubytovanie priebežne narastá a očakáva, že ich počet sa môže zvýšiť na päťtisíc. Zároveň vyzval kolegov v štátnej správe, aby si splnili úlohu z uznesenia vlády a doplnili potrebné štátne kapacity.

Je to niečo ako štátny Booking, povedal Doležal. Vo svete Booking slúži ako aplikácia či internetová stránka, kde si záujemcovia o ubytovanie môžu nájsť voľné kapacity.

„Pracovník sa primárne snaží prideliť štátne ubytovanie, sekundárne hotelové a terciárne súkromné. Sú aj iné databázy súkromných ubytovaní, sme v kontakte s rádom maltézskych rytierov, ktorí nám ponúkli svoju databázu,“ povedal Doležal s tým, že sú v kontakte aj s iniciatívou Kto pomôže Ukrajine.

Minister predpokladá, že zabezpečenie ubytovania pre utečencov bude postupne na jednom mieste. Rezort dopravy ho nasadil v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska. Poskytuje aktuálnu informáciu a voľných miestach v ubytovacích zariadeniach, čo znamená, že v reálnom čase poskytuje ubytovacie kapacity.

„Do tejto chvíle je v ňom do prihlásených 2000 štátnych a 1000 hotelových lôžok,“ tvrdí Doležal s tým, že voľné kapacity stále pribúdajú.

Všetky kľúčové informácie sú pod jednou strechou, teda na stránke pomocpreukrajinu.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Doležal