Januárové mzdy medziročne vzrástli. V niektorých odvetviach nestíhali rastúcej inflácii

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku v januári medziročne vzrástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Tempo rastu hrubých zárobkov však dosahovalo výrazne odlišnú dynamiku.

14.03.2022 10:57
žena, kancelária, práca, právnička,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dvojciferný rast mzdy zaznamenali všetky činnosti obchodu. Najvýznamnejšie zvýšenie bolo v ubytovaní, až o štvrtinu na úroveň 815 eur. Výška mzdy v tomto odvetví však patrí k najnižším na Slovensku. Informoval o tom Štatisticky úrad SR.

V maloobchode vzrástla mzda o 16,8 % na 1 229 eur, vo veľkoobchode o 13,7 % na 914 eur, v predaji a oprave motorových vozidiel o 12,3 % na 1 196 eur. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev bola mzda vyššia o 12,1 %, keď stúpla na 584 eur. V odvetví informačných a komunikačných činností, v ktorom sú nominálne mzdy dlhodobo najvyššie, nad úrovňou 2 000 eur, boli januárové mzdy medziročne vyššie o 8,2 %. Rast hrubých zárobkov o 8 % bol v priemysle, ktorý zamestnáva najviac ľudí na Slovensku.

robotníci, tehly, kontrola Čítajte viac Hľadá sa práca pre Ukrajincov, máme vyše 80 tisíc miest. Môžu obsadiť pozíciu, kde Slovák robiť nechce

Efekt zvýšenia miezd však eliminovala vyššia inflácia, čo spôsobilo výraznejšie otváranie nožníc medzi nominálnou a reálnou mzdou. Priemerná reálna mesačná mzda vzrástla v šiestich z desiatich sledovaných odvetví, v januári tak už štyri odvetvia vykázali jej medziročný pokles. Reálna mzda klesla najviac vo vybraných trhových službách, o 5,4 %, a tiež v stavebníctve o 1,8 %, v priemysle o 0,4 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 0,2 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #mzdy #január