Hľadá sa práca pre Ukrajincov, máme vyše 80 tisíc miest. Môžu obsadiť pozíciu, kde Slovák robiť nechce

O prácu na Slovensku sa môžu bez prekážok uchádzať Ukrajinci, ktorí požiadajú o dočasné útočisko. V súčasnosti je takých ľudí okolo 23-tisíc. Pozícií, ktoré môžu obsadiť a neohroziť pozíciu Slovákov, je podľa ministra Milana Krajniaka takmer 60-tisíc.

13.03.2022 16:34
robotníci, tehly, kontrola Foto:
Voľných pracovných miest je na Slovensku veľa, pracovný trh by mal zvládnuť prvý nápor utečencov z Ukrajiny bez problémov.
debata (14)

Vyše 80-tisíc voľných pracovných miest. Slovensko ponúka Ukrajincom utekajúcim pred vojnou možnosť pracovať. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v nedeľnej diskusii na TA3 vyhlásil, že aktuálne existuje takmer 60-tisíc pozícií, ktoré môžu Ukrajinci obsadiť prakticky hneď a nijako to neuškodí slovenským pracovníkom.

potraviny Čítajte viac Drahé potraviny: Čo znamená Vlčanova dohoda s reťazcami pre bežných ľudí?

Nová stránka www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk, ktorú zriadil Krajniakov rezort, ponúka potrebné informácie pre zamestnávateľov, ako aj pre zamestnancov. Štátni príslušníci Ukrajiny tvoria dlhodobo takmer 50 percent všetkých pracovníkov z tretích krajín. V januári 2022 ich pracovalo na Slovensku viac ako 19 300, z toho bolo viac ako 13-tisíc mužov, uvádza ministerstvo práce.

Faktom je, že na tisíckach pracovných miest Slováci nechcú pracovať. Sú nízko kvalifikované a pomerne slabo zaplatené – ako napríklad šičky, upratovačky alebo pozície v gastrosektore.

Ubytovanie aj brigáda

Práve hotelieri sú jeden zo sektorov, ktorý už pomocnú ruku podal. Ubytovanie aj prácu ponúkajú aj členovia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Doteraz vyčlenili viac ako 1¤500 lôžok pre odídencov. „V prvých dňoch ostávali hlavne na krátkodobé prenocovania, postupne však pribúda počet ľudí, ktorí ostávajú dlhodobejšie,” hovorí Marek Harbuľák, prezident asociácie. Viaceré prevádzky preto Ukrajincom okrem nocľahu ponúkli možnosť privyrobiť si.

„Pracujeme v gastre a v turistickom regióne, ktorý pandémia zasiahla najviac. Ak priestor využije nejaká rodina, tak nám to spôsobí len výpadok malého príjmu. Plus ponúkneme im stravu, prípadne aj prácu,“ tvrdí Richard Tomas z koliby Zelený štvorec. Prácu aj ubytovanie ponúka aj Hotel West v Bratislave. „Sme pripravení poskytnúť ubytovanie a základnú stravu, prechodne aj prácu,” vyjadril sa hotel.

urad prace , vazovova ulica Čítajte viac Ukrajincov chcú bane aj služby. Štátny portál eviduje vyše 80-tisíc ponúk

O prácu na Slovensku sa môžu bez prekážok uchádzať Ukrajinci, ktorí požiadajú o dočasné útočisko. V súčasnosti je takých ľudí okolo 23-tisíc.

„Ak získa obyvateľ Ukrajiny štatút dočasného útočiska, má nárok pracovať pre spoločnosť so sídlom na Slovensku bez pracovného povolenia a má nárok na základnú zdravotnú starostlivosť,” tvrdí právnik Pavol Kundrik z právnickej kancelárie CMS. Prácu si záujemcovia musia hľadať sami. S dokladom odídenca ho možno zamestnať ihneď, zamestnávateľ to však musí dodatočne do siedmich dní oznámiť úradu práce.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Občania Ukrajiny s biometrickým pasom môžu vstúpiť na Slovensko a zdržiavať sa na Slovensku bez víz do 90 dní. „Osobám bez platného cestovného pasu sa odporúča nosiť so sebou ďalšie doklady, napríklad nebiometrický pas, občiansky preukaz, vodičský preukaz alebo povolenie na pobyt na Ukrajine,“ vysvetľuje právnik Kundrik. Deti by mali mať aspoň rodný list.

O prácu nie je núdza

Aj čísla portálu Profesia.sk ukazujú, že pracovný trh je hladný po ľuďoch. Slovenský trh práce podľa PR manažérky portálu Nikoly Richterovej eviduje rekordný počet pracovných ponúk. „Zamestnávatelia uverejnili v januári zhruba 30-tisíc a vo februári takmer 29-tisíc inzerátov, pričom mnohí upozorňujú na problémy s hľadaním pracovnej sily. To sa aktuálne prejavuje napríklad v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve, doprave, logistike a špedícii, IT, vo výrobe,” vymenúva Richterová.

„Viaceré firmy by mali záujem zamestnať ženy krajčírky a šičky, ak sa zjednoduší legislatíva súvisiaca so zamestnávaním cudzincov z tretích krajín,” hovorí Bibiána Gunišová, tlačová tajomníčka Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. „Mnohí zamestnávatelia plánujú robiť nábory a zvyšovať počet pracovných síl. Tu vidíme priestor pre tých, ktorí plánujú krátkodobo či dlhodobo zostať na slovenskom trhu práce. Nedostatkové pozície, kde nie je rečová bariéra, sú napríklad v oblasti dopravy, špedície či gastrosektora,“ povedal Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Ozvali sa aj slovenskí poľnohospodári a potravinári. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) oslovila svojich členov a regionálne komory a s pracovnými ponukami pre Ukrajincov sa prihlásili desiatky poľnohospodárskych a potravinárskych firiem. „Chceme našim susedom aspoň takýmto spôsobom pomôcť poskytnúť ubytovanie a istotu pravidelného príjmu,“ povedal predseda SPPK Emil Macho. „Ako pekárne a cukrárne vieme zamestnať Ukrajincov na pozície pekár, cukrár, vodič, expedient, upratovačka, predavačka či pomocný pekársky pracovník v Liptovskom Mikuláši, Ružomberku, Liptovskom Hrádku, vo Svite, v Poprade a Kežmarku,“ priblížil konateľ Liptovských pekární a cukrární Včela Lippek Slavomír Moravčík.

Hliník, výroba hliníka Čítajte viac Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

Bratislavský kraj zas ponúka voľné pracovné pozície v župných zariadeniach sociálnych služieb, kultúrnych zariadeniach a na našich školách. Ide najmä o upratovacie, pomocné či opatrovacie služby. Mladým ukrajinským študentom a študentkám informatiky zas pomáhajú členské organizácie IT asociácie Slovenska (ITAS) a Vysoká škola ekonómie a manažmentu v Bratislave. „Hneď po aklimatizácii začnú na Slovensku študovať a pracovať vo firmách, ktoré sa do projektu spoločných študijných programov Ukrajina – Slovensko zapojili,“ uvádza ITAS. Okrem toho ponúkajú členovia ITAS prácu či prax zhruba 30 ďalším študentom v 21 firmách.

Väčší problém však nastáva pri zamestnávaní vyžadujúcom špecifickú kvalifikáciu. „Mnohí ľudia so sebou nemajú príslušné doklady, ktoré sú napríklad pre vykonávanie činností v oblasti gastra a hotelierstva nevyhnutné, čo znemožňuje ich zamestnanie,” upozorňuje Harbuľák. Spomínané doklady totiž možno nahradiť len získaním odbornej spôsobilosti, ktoré vydávajú regionálne úrady verejného zdravotníctva. Tam zohráva úlohu aj jazyková bariéra či nedostatok termínov na overovanie spôsobilosti.

200 eur za ubytovanie

Zo strany dobrovoľníkov a organizácií však čoraz častejšie zaznievajú prosby štátu o aktívnejšiu pomoc v teréne. „Je nesmierne dôležité, aby pomoc, ktorej sa teraz zdá dostatok, nebola postavená na neplatenej dobrovoľníckej práci. Lebo toto je len začiatok a momentálne tempo je bez adekvátnej reakcie štátu neudržateľné,” opisuje situáciu pre Pravdu dobrovoľníčka Laura z Bratislavy. Pripomína, že dôsledky vojny sa neskončia ani o týždeň a možno ani o rok, preto je potrebné posilniť a kompenzovať sociálnu prácu, ktorú teraz poskytujú neziskové organizácie, dobrovoľníčky a dobrovoľníci zdarma.

Predstavitelia vlády totiž už od počiatku vojny deklarujú, že štát pobyt aj zamestnávanie Ukrajincov do maximálnej miery zjednoduší. Ministerstvo dopravy v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska v piatok spustilo informačný systém na rezerváciu ubytovania pre ľudí utekajúcich pred vojnou. „Voľné kapacity sa budú zobrazovať v reálnom čase," uviedol šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Urobíme zo Slovenska jednu veľkú špongiu, ktorá bude schopná absorbovať takýto nával utečencov z Ukrajiny,“ vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽaNO), keď predstavil opatrenie, na základe ktorého budú všetci, čo Ukrajincov ubytujú, dostávať príspevok do 200 eur na osobu mesačne. Zákon ešte nie je schválený, o detailoch sa v koalícii diskutuje. Jeho definitívnu podobu by mali spečatiť poslanci parlamentu na schôdzi Národnej rady, ktorá sa začína zajtra.

Laura z Bratislavy sa zapojila do dobrovoľníctva na Infopointe na Hlavnej stanici, kde viaceré neziskové organizácie v spolupráci so samosprávou zabezpečujú základné poradenstvo pre ľudí prichádzajúcich z východných hraníc do Bratislavy. „Mnohí stále ešte pokračujú niekam ďalej, majú za kým ísť, to sa však pomaly mení. Budú k nám smerovať ľudia, ktorých životná situácia bude komplexnejšia, ktorí budú potrebovať intenzívnejšiu pomoc, než fľašu s vodou a informácie o odjazde vlaku. V tomto ohľade mám strach, ako to ako spoločnosť s nesmierne slabými sociálnymi politikami zvládneme,” hovorí. Títo ľudia si totiž potrebujú vytvoriť zázemie: prácu, bývanie, nájsť školy pre deti.

Podobnú situáciu riešil aj Gabriel, ktorý pracuje na mestskom úrade v Nových Zámkoch. Osobne sa vybral na poľsko-ukrajinskú hranicu vyzdvihnúť ženu s dieťaťom a starou mamou. Po príchode do Zámkov sa mu podarilo nájsť im nielen strechu nad hlavou, ale aj prácu.

Do solidárnej akcie sa zapojila aj Chiara, ktorá pôsobí s ďalšími umelcami v bratislavskom kolektíve APART. Svoje kapacity pohotovostne zamerali na koordináciu kontaktov, vytvorili zoznam ľudí poskytujúcich priestory na ubytovanie a praktickú pomoc na usadenie sa pre utečencov. Časť z ich kolektívu vycestovala aj priamo na hranicu do Vyšného Nemeckého. „Poskytujeme dočasné útočisko aj v priestoroch našej galérie. Pre viacero rodín sa nám však už podarilo nájsť aj dlhodobé zázemie a v týchto aktivitách určite plánujeme pokračovať,” hovorí Chiara. Zároveň ale pripomína, že všetka dobrovoľná pomoc supluje mnohé úlohy, ktoré by mal zabezpečovať štát, no zatiaľ sa tak nedeje.

Okolité štáty už pomáhajú

Konkrétna pomoc jednotlivých štátov má aj svoje odlišnosti. Česká republika umožní utečencom požiadať o špeciálny typ dlhodobých víz, aby mohli v prípade záujmu zostať v krajine, našli si prácu či mali prístup k zdravotnej starostlivosti. Do 30 dní od príchodu sa musia Ukrajinci zaregistrovať v špeciálnych vládnych centrách. Ukrajinci, ktorí od 24. februára v Česku získali pobyt, dostanú takzvanú humanitárnu dávku vo výške 195 eur mesačne, najviac po dobu pol roka.

Rumunská vláda ohlásila, že prispeje na náklady na bývanie pre 70 000 ľudí na 30 dní. Spolu s Maďarskom ponúka aj peňažné príspevky na stravu a ošatenie, deťom z Ukrajiny ponúkajú miesta v miestnych školách. Štatút odídenca ale v Maďarsku platí len do júna tohto roka. V Poľsku môžu ukrajinskí utečenci legálne žiť a pracovať tri roky. Poľským rodinám, ktoré ubytujú utečencov, vláda prispeje 250 eur na každého utečenca mesačne, príspevky predbežne schválili na obdobie dvoch mesiacov. Vláda okrem toho uvoľní finančnú rezervu aj pre samosprávy, ktoré Ukrajincom pomáhajú.

Grécko a Nemecko posielajú na Slovensko stany či prikrývky, zatiaľ čo Francúzsko posiela lieky a iné zdravotnícke vybavenie do Poľska.

EÚ navyše aktuálne rieši možnosť udeliť Ukrajincom, ktorí utečú pred vojnou, všeobecné právo zostať a pracovať v 27 krajinách až na tri roky, s prístupom k sociálnemu zabezpečeniu, bývaniu, zdravotnej starostlivosti a školám pre deti.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Milan Krajniak #voľné pracovné miesta #zamestnávanie Ukrajincov