Za plnú nádrž sa dá za hranicami ušetriť aj 20 eur. Ceny benzínu a nafty pokračujú v spanilej jazde (+ grafy)

Putinova vojna na Ukrajine odštartovala spanilú jazdu na komoditnom trhu. Nahor vyleteli ceny zlata, hliníku, niklu, plynu či napríklad ropy. Krivka čierneho zlata na svetových trhoch rastie kvôli obavám o budúcnosť dodávok z Ruska. To sa prakticky okamžite odráža na slovenských čerpacích staniciach.

11.03.2022 10:59
tankovanie rajka Foto:
Tankovanie v maďarskej Rajke
debata (8)

Cena najpredavanejšieho benzínu sa pomaly blíži k hranici 1,7 eura. Už teraz z istotou môžeme povedať, že v súčasnosti tankujeme benzín za rekordne najvyššiu cenu. Takto draho sme naposledy tankovali pred desiatimi rokmi. Vtedy Európa zápasila s dlhovou krízou a na Blízkom východe hrozil konflikt s Iránom.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Pohonné hmoty idú hore od začiatku roka

Vývoj spotrebiteľských cien pohonných látok v 9. týždni 2022 v porovnaní s cenami v 8. týždni ovplyvnili vyššie ceny 95-oktánového benzínu či nafty. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad. Ceny 95-oktánového benzínu sa zvýšili o 0,009 eura (o 0,58 %) na 1,574 eura za liter nafta zdražela o 0,005 eura (o 0,34 %) na 1,476 eura za liter. Štatisti však zverejňujú priemerné ceny a vždy ex post s pochopiteľným časovým oneskorením. „Reálne ceny sú dnes vyššie a na historických maximách,“ upozorňuje analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Koľko sa dá ušetriť za hranicami

Nákupná turistika za slovenskými hranicami odštartovala. Tí, ktorí to majú len na skok, dokážu ušetriť nemalú sumu. Plná 50-litrová nádrž nádrž 95-oktánového benzínu dokáže ušetriť v Maďarsku vyše 19 eur. Nečudo, že Slováci zobrali pohraničné pumpy či obchody útokom.

Spanilá jazda ropy na trhoch

Ešte pred rokom stál jeden barel ropy Brent skoro 70 dolárov. Odvtedy je prakticky stále na vzostupe. Prudký rast odštartovala ropa až po vypuknutí konfliktu na Ukrajine. Pred pár dňami dosahovala až 130 dolárov za barel. Neskôr vo štvrtok sme videli prepad ceny ropy zo 130 na 115 dolárov. Analytička 365.bank Jana Glasová predpokladá, že pri pretrvávaní vojny na Ukrajine a pri obmedzovaní dovozu ruskej ropy pôjdu jej ceny pravdepodobne ešte vyššie, pričom by mohli prekonať 150 – dolárovú hranicu.

Okrem benzínu rástli aj mzdy

Ceny pohonných hmôt v súčasnosti rýchlo rastú, ale v minulosti výrazne rástli aj mzdy. Práve cez takúto optiku sa pozreli analytici z inštitútu INESS na súčasne ceny pohonných hmôt. Ako ukazuje ich prepočet, tak ak by aj benzín stál rovné dve eurá, človek s priemernou mzdou si naň zarobí za 16 minút. Pri aktuálnych cenách na úrovni 1,645 eura to vychádza na približne 13 minút.

Benzín s cenovkou dve eurá v roku 2022 by tak bol stále dostupnejší ako pred 10 rokmi, kedy pracujúci s priemernou mzdou si naň museli odpracovať takmer 20 minút. V roku 2000 to bolo dokonca takmer 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #pohonné hmoty #vojna na Ukrajine