Pokračovanie článku: Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Ceny ešte budú rásť

Ako sa budú vyvíjať ceny na pumpách, rozhodne cena ropy na svetových trhoch. Na začiatku roka sa ceny ropy Brent pohybovali ešte na úrovni 80 dolárov za barel. Po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine začali prudko rásť. V súčasnosti sa pohybujú v rozmedzí 120 až 130 dolárov za barel.

Pri pretrvávaní vojny na Ukrajine a pri obmedzovaní dovozu ruskej ropy pôjdu jej ceny pravdepodobne ešte vyššie, pričom by mohli prekonať aj hranicu 150 dolárov za barel. „Nakoľko ceny ropy na globálnom trhu tak prudko rastú, predpokladáme, že aj ceny na našich pumpách budú v ďalších týždňoch výrazne rásť a nevylučujeme ani dosiahnutie úrovne 1,80 eur za liter 95-oktánového benzínu,“ tvrdí pre Pravdu analytička Jana Glasová z 365.bank.

Benzín s cenovkou nad 1,7 eura a nafta nad 1,60 eura. Takéto ceny pohonných hmôt predpokladá napríklad analytik J&T banky Stanislav Pánis. Takýto rast cien môžeme očakávať vzhľadom na vývoj cien ropy Brent a oslabovaniu eura, za čím stojí konflikt na Ukrajine a znižovanie nákupov ruskej ropy západnými obchodníkmi.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #rekord #cena #vojna na Ukrajine