Pokračovanie článku: Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Cenové stropy a nižšia DPH

Česi kvôli vysokým cenám dokonca zavedú kontroly. Predajcov budú sledovať či si umelo nenavyšujú marže. Ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank hovorí, že sa to už deje. „Mastia si svoje vrecká vyššími maržami.“

Analytik František Burda zo spoločnosti FinGO.sk sa vracia k opatreniam, ktoré urobilo Poľsko a Maďarsko. Podľa neho ich účinnosť budeme vidieť až po nejakom čase. „Myslím si však, že zastropovanie cien nie je správny spôsob a pre niektoré benzínky v Maďarsku to bude likvidačné,“ vysvetľuje pre Pravdu.

V Maďarsku strop na ceny palív mali pôvodne platiť do polovice februára. Orbánova vláda však toto nariadenie predĺžila až do polovice mája. Zásah maďarskej vlády tak spolu s prudkým oslabením maďarského forintu spôsobil to, že aj slovenskí vodiči môžu tankovať výrazne lacnejšie pohonné hmoty.

Na poľských čerpacích staniciach šoféri natankujú zhruba za 1,45 eura za benzín alebo 1,56 eura za naftu. Lepšiu predstavu o tom, koľko sa dá ušetriť za hranicami, poskytne porovnanie tankovania do plnej 50-litrovej nádrže vozidla. Tankovanie 95-oktánového benzínu do 50-litrovej nádrže na Slovensku v súčasnosti vyjde na 82,25 eura. V Poľsku vyjde plná nádrž o skoro 12 eur menej. Ešte viac sa dá ušetriť na maďarských čerpacích staniciach, kde plná nádrž vodičom ušetrí až viac ako 19 eur. Na druhej strane v Česku a v Rakúsku tankovanie vychádza drahšie. V prípade Česka je to o vyše desať eur naviac a v prípade Rakúska až o 19,25 eura drahšie.

V eurovom vyjadrení platíme historicky najvyššiu cenu za benzín. Ak sa však pozrieme na cenu napríklad cez odpracované minúty, tak zistíme, že k vrcholu je ešte stále ďaleko. Ceny pohonných hmôt v súčasnosti rýchlo rastú, ale v minulosti výrazne rástli aj mzdy. Práve cez takúto optiku sa pozreli analytici z inštitútu INESS na súčasne ceny pohonných hmôt. Ako ukazuje ich prepočet, tak ak by aj benzín stál rovné dve eurá, človek s priemernou mzdou si naň zarobí za 16 minút. Pri aktuálnych cenách na úrovni 1,645 eura to vychádza na približne 13 minút.

Benzín s cenovkou dve eurá v roku 2022 by tak bol stále dostupnejší ako pred 10 rokmi, kedy pracujúci s priemernou mzdou si naň museli odpracovať takmer 20 minút. V roku 2000 to bolo dokonca takmer 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #rekord #cena #vojna na Ukrajine