Skryté miliardy a luxusné jachty. Západ ide tvrdo po Putinových oligarchoch, prvé lode im už zhabali

Existovali by ruskí oligarchovia bez Putina? Luxusné jachty, vily, byty, dokonalé obleky, autá. Život, aký by chcel mať hádam každý. Je verejným tajomstvom, že ľudia blízki Vladimirovi Putinovi zbohatli vďaka nemu a svoj majetok „poschovávali“ v zahraničí.

10.03.2022 16:56
dilbar43 Foto:
Jachta Dilbar Ališera Usmanova.
debata (135)

Pri pobreží súostrovia Maldivy minulú stredu zakotvilo najmenej päť superjácht ruských oligarchov. Boháči presunuli svoje plavidlá na Maldivy po tom, čo Západ uvalil na Rusko sankcie za inváziu na Ukrajinu. Maldivská republika v súčasnosti nemá so Spojenými štátmi podpísanú zmluvu o vydávaní osôb, informuje agentúra Reuters.

Podľa údajov lodnej databázy MarineTraffic sa na Maldivách v súčasnosti nachádzajú luxusné jachty Olega Deripasku, Alexandra Abramova a Vladimira Potanina. Hovorca maldivskej vlády sa k otázkam na túto tému nevyjadril.

Zo vzorného študenta Putinova hračka

Údajne druhý najbohatší Rus Alexej Mordašov sa momentálne plaví na jachte za vyše 446 miliónov eur. Podľa informácií ruského webu Kemavrora sa Mordašovov majetok odhaduje na 16,8 miliardy dolárov. Kvôli sankciám prišiel o 65-miliónovú jachtu, ktorá kotvila v Taliansku, napísala agentúra Reuters. Mordašov je väčšinovým akcionárom oceliarskej spoločnosti Severstaľ. Túto funkciu zastával 19 rokov ako generálny riaditeľ.

Vladimir Putin Čítajte viac Aký bohatý je Putin? Je to ťažké zistiť, odhady hovoria o miliardovom majetku, oficiálne zarába vyše 100-tisíc za rok

Podnikateľ vlastní aj podiel v TUI Group, najväčšej cestovnej spoločnosti na svete, 98,37 percenta v spoločnosti ťažiacej zlato Nord Gold a 100 percent v Power Machines. „Nič sme nezhabali, nikoho sme neprešli, nevyužili sme vládne agentúry ani korupciu,“ hovorí Alexej Mordašov v rozhovore pre Forbes. „Všetko, čo sme si kúpili, sme kúpili za peniaze,“ dodal Mordašov.

Najdesivejší muž na Zemi

Ruské média Igorovi Sečinovi podľa časopisu Forbes dali titul najdesivejšieho muža na Zemi. Amore Vero, jachta, ktorá patrí šéfovi štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť, kedysi niesla meno Svätá princezná Oľga. Pravdepodobne ju pomenoval na počesť svojej druhej manželky Olgy Rožkovej, s ktorou sa neskôr rozviedol.

Sečin je ďalší blízky spojenec Vladimíra Putina, ktorý je označovaný za druhú najdôležitejšiu osobu v Rusku. Nikdy sa však verejne k vlastníctvu lode Amore Vero neprihlásil, informuje o tom britský portál Guardian. Reportér z moskovskej Novej Gazety však na Instagrame Igorovej druhej ženy Oľgy vystopoval sériu obrázkov, ktoré sa zhodovali s 86-metrovým plavidlom a jeho pohybmi v najkrajších prístavoch sveta. Na loď sa zmestí až 14 hostí v ôsmich kajutách a má palubu súkromného majiteľa, dokonca aj bazén, ktorý sa vie zmeniť na heliport.

Amore Vero má hodnotu 109,2 milióna eur, tvrdí Guardian. Ďalšie podobné lode sa stali symbolmi zásahu proti superbohatej elite okolo Putina po tom, čo invázia na Ukrajinu vyvolala vlnu sankcií, keď sa USA, EÚ a Spojené kráľovstvo pokúšali izolovať ruskú ekonomiku.

Rusko, Ukrajina, invázia, Vladimir Putin Čítajte viac Západ použije vlastné zbrane, zaútočí na majetky ruských oligarchov

Sečin bol v pondelok 7. marca 2022 sankcionovaný EÚ. No Spojené kráľovstvo ho nezaradilo na čiernu listinu. Teraz francúzska vláda potvrdila, že si myslí, že je hlavným akcionárom schránkovej spoločnosti, ktorá vlastnila Amore Vero. Tento týždeň ho zadržali colníci pri nočnej razii v lodenici neďaleko Marseille, informuje Guardian.

Ako výkonný riaditeľ Rosneftu má Sečin ústredné miesto v tejto ekonomike. Ropa, ktorú dodáva svetu, podľa britského portálu je jedným z Putinových kľúčových geopolitických nástrojov a dane spoločnosti priniesli len v roku 2020 ruskej vláde 1,8 bilióna rubľov. Táto hotovosť by stačila na financovanie približne 40 percent ročného vojenského rozpočtu.

Najväčšia jachta na svete Dilbar

Oceliarsky magnát Ališer Usmanov je jedným z 25 prominentných Rusov, na ktorých EÚ uvalila sankcie za ich väzby na ruskú vládu. Dilbar je 156-metrová jachta postavená pre ruského miliardára Usmanova ako náhrada za jeho predchádzajúcu 115-metrovú jachtu. Medzi najlákavejšie vlastnosti jachty patria jej dva helipady, jeden na prednej časti lodi a jeden na slnečnej palube.

Jachtu začal vlastniť ruský oligarcha v roku 2016. Priestory pre hostí a majiteľov majú celkovú obytnú rozlohu 3 800 štvorcových metrov. V roku 2016 si Usmanov síce splnil svoje sen v podobe jachty, no v roku 2022 mu ju nemecké úrady skonfiškovali. Dilbar má údajnú hodnotu približne 545,8 milióna eur. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na magazín Forbes, podľa ktorého Dilbar zadržali v Hamburgu.

Oligarcha vo futbale

Majiteľ futbalového klubu FC Chelsea Roman Abramovič figuruje na sankčnom zozname britskej vlády. Nemôže tak narábať so svojím majetkom a predať klub. Vyplýva to z dokumentu, ktorý vo štvrtok 10. marca 2022 zverejnila britská vláda.

Abramovič previedol správcovstvo klubu na charitatívnu organizáciu, klub momentálne funguje iba na základe špeciálnej licencie. Nemôže podpisovať nové kontrakty s hráčmi, predávať vstupenky ani reklamné predmety. Majiteľ Chelsea pyká za inváziu Ruska na Ukrajinu.

„Abramoviča sme identifikovali ako prokremeľského oligarchu. Je dlhodobo v spojení s osobami, ktoré sa priamo podieľajú na destabilizácii Ukrajiny. Táto asociácia preňho znamenala zisk finančných a materiálnych výhod," píše sa vo vládnom dokumente, ktorý zverejnil aj The Guardian.

Forbes odhaduje Abramovičov majetok na 13,3 miliardy dolárov. Viac ako väčšina z neho plynie z výroby ocele a kovov. Najvýznamnejší útok prišiel od labouristu Chrisa Bryanta, ktorý povedal, že Abramovič „by už nemal byť schopný vlastniť futbalový klub v tejto krajine“. Spojené kráľovstvo by podľa neho „malo zvážiť zhabanie niektorých jeho aktív vrátane domu za 181 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #majetok #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #ruskí oligarchovia