Pokračovanie článku: Vojna udrela na forint, zlotý či korunu a výrazne sa oslabujú. Slováci na nákupoch za hranicami ušetria

Zachránilo nás euro

Spoločným menovateľom výrazného oslabovania susedných mien je tak konflikt na Ukrajine. Podľa ekonóma Hudcovského sa tak deje preto, lebo investori z celého sveta vypredávajú svoje investície a zaplavujú trh miestnymi menami z obáv o vývoj ekonomík po zavedení sankcií proti Rusku a z obáv pred dosahom cien palív na ceny v týchto ekonomikách.

„Je to pochopiteľné, keby ste mali svoje vlastné investície v nejakej ekonomike a viete, že ju čaká slabšia ekonomická výkonnosť či obdobie vysokej inflácie, tak radšej presuniete svoje investície do bezpečia,“ dodáva. Keby Slovensko nevstúpilo v roku 2009 do eurozóny a nemalo by euro ako spoločnú menu, tak by čelilo niečomu veľmi podobnému.

Stredoeurópske meny patria podľa analytika J&T banka Stanislava Pánisa do skupiny rizikovo vnímaných aktív. „Navyše ekonomiky susedných krajín s vlastnou menou a výraznou závislosťou od dovozu ruských energií čelia potenciálne najväčším negatívnym dosahom v prípade narušenia ich dodávok,“ vysvetľuje pre Pravdu dôvody, prečo sa práve susedné meny tak výrazne oslabujú.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #forint #susedia #nakupovanie #vojna na Ukrajine