Pokračovanie článku: Vojna udrela na forint, zlotý či korunu a výrazne sa oslabujú. Slováci na nákupoch za hranicami ušetria

Historické prepady

Maďarský forint sa ešte v pondelok prepadol na nové historické minimum. Za jedno euro bolo možné dostať až takmer 400 forintov. Od začiatku vojny na Ukrajine forint oproti euru klesol zhruba o 11 percent, čo bol jeden z najhlbších prepadov konkrétnej národnej meny na celom svete. Len na porovnanie, pred mesiacom sa za jedno euro dalo kúpiť približne 353 forintov.

Podobne je na tom aj poľský zlotý, ktorý sa za posledný mesiac prepadol oproti euru o vyše 9 percent a je najnižšie od finančnej krízy v roku 2009. Jedno euro sa predávalo v utorok doobeda za 4,91 zlotého, pred mesiacom to bolo 4,53 zlotého.

Oslabenie sa nevyhlo ani českej korune. Zatiaľ čo jedno euro sa pred ruským útokom na Ukrajinu dalo kúpiť za menej ako 24,4 českej koruny, tak v utorok sa jeho hodnota pohybovala na úrovni 25,6 koruny.

Takéto oslabenie však so sebou prináša aj problémy pre miestne ekonomiky, v tomto prípade pre poľskú, maďarskú či českú. Problém je v tom, že prepad ich lokálnej meny im síce na jednej strane zlacňuje vývoz, ale na tej druhej predražuje dovoz tovarov. Zjednodušene sa tak dá povedať, že si spoza hraníc dovážajú ďalšiu infláciu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #forint #susedia #nakupovanie #vojna na Ukrajine