Matovič: 13. dôchodky vyplatíme skôr. Reálne vidím máj či jún

Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) predstavil zmeny vo vyplácaní dôchodkov.

08.03.2022 10:14
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (47)

Matovič ohlásil, že na vláde našli spôsob, ako dôchodcom vykompenzovať rastúce ceny. V budúcom roku budú mať podľa jeho prepočtov o 40 až 50 eur mesačne vyššie penzie, na riešenie aktuálnej krízy to ale podľa neho nestačí. Preto chcú presunúť výplatu dôchodkov na skôr.

„Vezmeme zoznam všetkých, ktorí dostali 13. dôchodok minulý rok, odrátame tých, čo nás opustili a zvyšným môžeme vyplatiť bonus už v máji či v júni," povedal na tlačovej konferencii. So zabezpečením prostriedkov podľa neho nebude problém, je to totiž len posun v čase.

VIDEO: Matovič: 13. dôchodky vyplatíme skôr.
Video
seniori dôchodcova penzista Čítajte viac To máme žobrať? Penzisti chcú v čase zdražovania pridať

Zvyšovanie bežných dôchodkov sa počíta z dôchodcovskej inflácie. Tá zohľadňuje 1. polovicu predošlého roka. Vlani bolo zdražovanie pomalé, konkrétne len 1,3 percenta, o rovnakú časť od januára rástli penzie na tento rok. Odhady Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) na 1. polrok 2022 ale hovoria, že sa budeme musieť pasovať so zhruba o 8,3-percentnou infláciou. Tieto čísla ale Rada zverejnila ešte pred vypuknutím vojny na Ukrajine, čiže zdražovanie v najbližších mesiacoch môže byť aj vyššie. Na dôchodkoch sa ale tieto čísla odrazia až od januára 2023.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Zdražovanie, aké nemá na Slovensku obdobu za posledných 17 rokov, prinútilo ozvať sa aj Jednotu dôchodcov na Slovensku (JDS). Jej predstavitelia žiadajú začiatkom roka vládu, aby od apríla tohto pristúpila k mimoriadnej valorizácii dôchodkov o tri percentá. Návrh zdôvodňujú aj tým, že vlani rezort práce ušetril na sociálnych dávkach vyše 280 miliónov eur. JDS sa plánuje stretnúť aj s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina) a premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO).

„Nízke dôchodky nedokážu pokryť zvýšené ceny, najmä potravín. Sme smutní z toho, že v Česku je mimoriadna valorizácia vo výške 8,2 percenta od 1. júna, ktorú vláda navrhla bez toho, aby o ňu seniori museli doslova žobrať,“ povedala pre Pravdu Valéria Pokorná, ktorá aktuálne zastupuje predsedu JDS.

Povedala tiež, že zástupcovia združenia sa rozprávali o zvyšovaní dôchodkov s ministrom Krajniakom aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina), pričom tohtoročné 1,3-percentné zvýšenie sa im nepáčilo.

„Trváme na mimoriadnej valorizácii vo výške 3 % a to čo najskôr. Prísľub, že valorizácia v januári 2023 bude cca 8,3 %, nepomôže počas roku 2022, keď dôchodcovia musia nakupovať za neadekvátne ceny, nielen potraviny ale aj lieky a ostatní nevyhnutný spotrebný materiál," reaguje Pokorná.

Návrh Igora Matoviča a Milana Krajniaka vyriešiť to skorším vyplatením 13. dôchodku sa dôchodcom vôbec nepáči, keďže viac peňazí by nedostali, iba by im prišli skôr. „Nehoráznosť,“ zareagovala Pokorná na návrh. „Nesúhlasíme s vyplatením tzv. 13. dôchodku, je to iba vianočný príspevok, daný zákonom. 300 eur príspevok dostane iba poberateľ dôchodku s dôchodkom nižším ako 218,06 eur, ostatným sa adekvátne skracuje až na 50 eur," vypočítala Pokorná. Akceptovať by sa to dalo podľa nej iba v prípade, ak by po 13. dôchodku na konci roka vláda pridala aj 14. dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #dôchodky #ministerstvo financií #Igor Matovič