Top 5 správ týždňa: Rusom ostáva voziť sa Ladou či telefonovať cez Huawei a kto sú najväčšie ryby na sankčnom zozname

Prvý marcový týždeň priniesol hneď niekoľko zaujímavých ekonomických tém. Ich spoločným menovateľom bola ruská agresia na Ukrajine.

06.03.2022 15:51
putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (35)

Západ v reakcii na ruskú agresiu uvalil na Putinov režim silné sankcie, čo ochromilo ruskú ekonomiku. Nebolo tak prekvapením vidieť dlhé rady Rusov pred bankomatmi, ktorí sa zúfalo pokúšali ochrániť svoje úspory. Nájazdy ľudí na banky, pád rubľa a rastúca inflácia. To bol obraz tohto týždňa na mnohých miestach v Rusku. Rusko už pociťuje tvrdosť ekonomických sankcií. Môže Západ ešte pritvrdiť? Viac sa dočítate v článku.

Vladimir Putin Čítajte viac Nájazdy ľudí na banky, pád rubľa a rastúca inflácia. Rusko už pociťuje tvrdosť ekonomických sankcií

Jadrový expert v článku vysvetľuje, prečo je ruský útok na Záporožskú elektráreň zverstvo a upozorňuje, že sa to ešte nikdy v histórií nestalo. Situácia v porovnaní s Černobyľom je však v niečom iná.

rusko, elektráreň Čítajte viac Zaútočiť na jadrovú elektráreň je zverstvo. Jadrový odborník hovorí, čo sa stalo

Ekonóm Martin Šuster v rozhovore pre denník Pravda vysvetľuje dôvody vysokej inflácie. Lacnými peniazmi sme si podľa neho ochránili ekonomiku a pracovné miesta. Vysoká inflácia je daň, ktorá časom pominie.

ekonóm Martin Šuster Čítajte viac Ekonóm: Vojna na Ukrajine výrazne zrýchli náš odklon od ropy a plynu

Vzdušný priestor EÚ je pre ruské letectvo uzavretý, ale jeden stroj preletel z Ruska cez Bielorusko a Poľsko na Slovensko. Čo nám priviezol?

Iljušin IL 76 Čítajte viac Jedno ruské lietadlo dostalo výnimku. Aký materiál na Slovensko priviezlo?

Slovenský analytik z Washingtonu Dalibor Roháč v rozhovore tvrdí, že sú dva scenáre vývoja na Ukrajine. Buď je to koniec Putinovho režimu alebo koniec Ukrajiny ako politického celku. Hovorí, že už súčasné sankcie však majú potenciál uvrhnúť Rusko do hlbokej finančnej a ekonomickej krízy a znefunkčniť jeho bankový systém.

Dalibor Roháč Čítajte viac Slovenský analytik z Washingtonu: Scenáre sú dva: koniec Putinovho režimu alebo koniec Ukrajiny ako politického celku

Aký bohatý je Putin? Odhady hovoria o miliardovom majetku, oficiálne zarába vyše 100-tisíc za rok. Jedno z najsenzačnejších vyhlásení ohľadom Putinovho majetku predviedol v roku 2017 Bill Browder, americko-ruský finančník, ktorý v roku 2005 musel utiecť z Ruska, pretože sa dostal do sporu s viacerými tamojšími oligarchami. Pred americkým Kongresom vyhlásil, že Putin môže disponovať až 180 miliardami eur, čo by ho radilo k najbohatším ľuďom na planéte.

Vladimir Putin Čítajte viac Aký bohatý je Putin? Je to ťažké zistiť, odhady hovoria o miliardovom majetku, oficiálne zarába vyše 100-tisíc za rok

Zdražovanie zrejme ešte nie je na konci. Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia. Vojna na Ukrajine postavila do nového svetla potravinovú otázku na celom svete. Cena pšenice, vari najdôležitejšej poľnohospodárskej komodity, láme historické rekordy. Cíti to aj Slovensko, na ktoré upreli zrak obchodníci s obilím.

obilie Čítajte viac Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia

Západné firmy tiež vo veľkom ohlásili odchod z Ruska. Rusi tak presadajú z Mercedesu do Lady. Západných firiem na odchode pribúda.

Rusko, rubeľ, Moskva Čítajte viac Rusi presadajú z Mercedesu do Lady. Západných firiem na odchode pribúda

Európska únia v pondelok pridala na svoj sankčný zoznam ďalších 26 ľudí, vrátane niekoľkých najbližších dôverníkov ruského prezidenta Vladimira Putina a najväčších oligarchov v krajine. Kto sú najväčšie ryby na sankčnom zozname?

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Okolo Putinových najbližších sa sťahuje slučka. Kto sú ľudia na sankčnom zozname?

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #vojna na Ukrajine #Putinova vojna