Aký bohatý je Putin? Je to ťažké zistiť, odhady hovoria o miliardovom majetku, oficiálne zarába vyše 100-tisíc za rok

Ruskí miliardári a oligarchovia sa po oznámení sankcií začali obávať o svoje bohatstvo. Keďže viacerí z nich sú napojení na režim Vladimira Putina, stali sa z nich terče ekonomických sankcií Európskej únie či USA.

03.03.2022 18:21
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin.
debata (39)

Američania pred pár dňami uvalili sankcie aj na najvyšších pohlavárov ruského režimu. Prezident Vladimir Putin, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a ďalší ruskí predstavitelia budú mať zakázané cestovať do USA a takisto zmrazia ich prípadné aktíva v americkej jurisdikcii. Obdobné sankcie, a síce zmrazenie aktív Putinovi aj Lavrovovi, oznámila v piatok Európska únia a následne aj Británia, Kanada a Austrália.

V tejto súvislosti sa vynára otázka, akým majetkom disponuje sám Vladimir Putin. Dlho sa špekuluje, čo Putin vlastní a koľko má na účte peňazí. Noviny The New York Times napísali, že podľa verejne dostupných informácií o finančnom majetku ruský prezident oficiálne zarába len niečo vyše 126-tisíc eur za rok a vlastní malý apartmán. Mesačne to vychádza približne na 10 500 eur. Americká televízna stanica CNN informuje, že vlastní apartmán v Petrohrade s rozlohou 800 štvorcových metrov, plus dve autá a jedno off-road vozidlo.

Rusko, rubeľ, Moskva Čítajte viac Rusi presadajú z Mercedesu do Lady. Západných firiem na odchode pribúda

Magazín Forbes, ktorý mapuje pravidelne najbohatších ľudí na svete, vyhlásil, že zosumarizovať majetok Putina je „zrejme najzákernejšou otázkou v mapovaní bohatstva“.

Ohromný majetok

Avšak koluje mnoho informácií, že neoficiálne disponuje Putin ohromným majetkom. Pred vyše rokom zverejnil ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, ktorý momentálne sedí v Rusku za mrežami, investigatívnu reportáž, ktorá ukazuje obrovskú vilu na pobreží Čierneho mora údajne patriacu Vladimirovi Putinovi. Jej hodnota má byť vyššia ako miliarda eur a, samozrejme, ruský prezident nie je vedený ako oficiálny vlastník, no nitky smerujú k predstaviteľom ruskej vlády. Rovnako kolujú informácie, že Putin vlastní jachtu Graceful za vyše 100 miliónov eur. Tá mala niekoľko týždňov pred ruskou inváziou na Ukrajinu vyplávať z Nemecka do Ruska.

Viete že: Vladimir Putin

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Washington Post zase priniesol správu, že Putin vlastní aj luxusný apartmán za takmer 4 milióny eur v Monaku. Ten mala zaobstarať údajná Putinova milenka prostredníctvom schránkovej firmy. S Putinom sa tiež spája luxusná vila za približne 7 miliónov eur na juhu Francúzska, ktorú kúpila Putinova exmanželka Ľudmila.

Jedno z najsenzačnejších vyhlásení ohľadom Putinovho majetku predviedol v roku 2017 Bill Browder, americko-ruský finančník, ktorý v roku 2005 musel utiecť z Ruska, pretože sa dostal do sporu s viacerými tamojšími oligarchami. Pred americkým Kongresom vyhlásil, že Putin môže disponovať až 180 miliardami eur, čo by ho radilo k najbohatším ľuďom na planéte. Švédsky publicista, analytik a znalec postsovietských ekonomík Andres Aslund zase vyčíslil, že Putin môže disponovať až vyše 110 miliardami eur skrytými pomocou schránkových firiem a rôznych finančných schém.

Šéf Kremľa Vladimir Putin. Odborník na...
Vladimir Putin je vášnivým hokejistom.
+14Bernie Ecclestone a Vladimir Putin v čase, keď...

Samozrejme, žiadne z vyššie spomenutých majetkov nie sú oficiálne spojené s menom Vladimir Putin. Kremeľ všetky informácie hovoriace o Putinovom luxusnom majetku popiera. No expert na pranie špinavých peňazí Ross S. Delston pre CNN prezradil, že kompetentní v EÚ a USA roky pracujú na odhalení jeho majetku.

obilie Čítajte viac Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia

Sankcie na blízkych

Sankcie na Putina a jeho blízke okolie znamenajú, že nebude môcť napríklad predávať nehnuteľnosti v krajinách, ktoré ich uvalili, a takisto disponovať peniazmi v tamojších bankách. Je však zrejmé, že oligarchovia využívajú komplexnú sieť finančných prepojení tak, aby sa ich ani najnovšie sankcie nedotkli.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Okolo Putinových najbližších sa sťahuje slučka. Kto sú ľudia na sankčnom zozname?

Ani sami Američania dokonca nevedia, koho presne sankcie zasiahnu, tvrdí podľa The New York Times Paul Massaro, ktorý je poradcom Helsinskej komisie spolupracujúcej s americkým Kongresom ohľadom ruských sankcií. Aj tak si však myslí, že sankcie sú dobrou odpoveďou a odkazom, že títo „ľudia nepatria do nášho systému“.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #bohatsvo #vojna na Ukrajine