Matovič žiada najtvrdšie sankcie: Podporujeme všetky opatrenia, aby sme zastavili novodobého Hitlera

Ministerstvo financií (MF) SR podporuje zavedenie čo možno najtvrdších sankcií voči Rusku. Minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) sa v stredu zúčastnil na mimoriadnom rokovaní ministrov financií Európskej únie (Ecofin).

03.03.2022 08:55
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (31)

Hlavnou témou online stretnutia boli ekonomické sankcie voči Rusku a ich dosah na ekonomiku členských štátov. TASR o tom informoval tlačový odbor MF SR.

Russia Ukraine Explainer Čítajte viac Putin pumpuje do vojny miliardy. Našimi platbami za energie rastie aj jeho rozpočet

Najtvrdšie sankcie

MF SR víta otvorenie diskusie a podporuje prijatie ďalších, čo možno najtvrdších, opatrení v čo najkratšom čase. MF SR zároveň oznámilo svoj zámer vystúpiť z Medzinárodnej investičnej banky a Medzinárodnej banky pre hospodársku spoluprácu, ktorých akcionárom je Ruská federácia. Svoj postoj Slovensko deklarovalo spoločne s Poľskom, Českom, Rumunskom a Bulharskom. Ďalší postup bude rezort koordinovať s európskymi partnermi, a to s cieľom, aby sa naše vložené finančné prostriedky nedostali do rúk Ruskej federácie.

Dalibor Roháč Čítajte viac Slovenský analytik z Washingtonu: Scenáre sú dva: koniec Putinovho režimu alebo koniec Ukrajiny ako politického celku

Matovič na rokovaní skonštatoval, že aktuálne ekonomické sankcie majú na slovenskú ekonomiku zatiaľ minimálny dosah. "Sme malá krajina, ktorá priamo susedí s Ukrajinou. Sme závislí od Ruska na energiách a prúdia k nám veľké počty utečencov. Napriek tomu podporujeme všetky dostupné sankcie a opatrenia, aby sme zastavili novodobého Hitlera. Zatiaľ, čo my budeme v noci spať, muži a ženy na Ukrajine budú bojovať aj za našu slobodu. Preto musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli,“ doplnil.

Ďalšie sankcie

Európska únie (EÚ) chce pre vojnu na Ukrajine uvaliť ďalšie sankcie na Rusko. „Predovšetkým prijmeme opatrenia týkajúce sa kryptomien, ktoré sa nesmú využívať na obídenie finančných sankcií schválených Európskou úniou,“ uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire po skončení sa mimoriadneho online stretnutia Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti (Ecofin). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Prijaté finančné sankcie proti Rusku sú podľa neho už teraz mimoriadne účinné a spôsobili „dezorganizáciu“ ruského finančného systému.

„Zvýšime tlak, pokiaľ ruské vedenie nezmení smer,“ uviedol nemecký minister financií Christian Lindner. Preto je podľa neho potrebné prijať opatrenia, ktoré zabránia, aby osoby a inštitúcie na sankčnom zozname využívali neregulované kryptomeny na obídenie sankcií.

Le Maire dodal, že ohlásená pomoc pre Ukrajinu vo výške 600 miliónov eur by mohla byť vyplatená 15. marca. Celkovo chce EÚ poskytnúť ukrajinskej vláde 1,2 miliardy eur. Táto finančná pomoc by mala predovšetkým pomôcť zabezpečiť hospodársku a ekonomickú stabilitu Ukrajiny.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Igor Matovič #vojna na Ukrajine