Slovenský analytik z Washingtonu: Scenáre sú dva: koniec Putinovho režimu alebo koniec Ukrajiny ako politického celku

Ani tie najextrémnejšie hlasy v Kongrese na jednej alebo druhej strane sa Kremľa nezastávajú, hovorí slovenský ekonomický a zahraničnopolitický analytik Dalibor Roháč, ktorý pôsobí v think tanku American Enterprise Institute vo Washingtone. Hovorí, že už súčasné sankcie však majú potenciál uvrhnúť Rusko do hlbokej finančnej a ekonomickej krízy a znefunkčniť jeho bankový systém.

02.03.2022 17:57
Dalibor Roháč Foto:
Dalibor Roháč
debata (67)

Ako vníma vojnu na Ukrajine americká politická scéna, republikáni aj demokrati?

Medzi oboma stranami, ako aj vo verejnej mienke panuje vzácna jednota. Až 83 percent Američanov schvaľuje tvrdé ekonomické sankcie, podľa víkendového prieskumu CNN – také čosi je pri otázkach o verejnej politike nevídané. Ruská agresia je neprípustná. Západ sa jej musí postaviť. Väčšina sa v tejto chvíli stavia proti ozbrojenej odpovedi, ktorú však podporuje vyše 40 percent respondentov – to nie je nijaké zanedbateľné číslo.

Nájdu sa aj v USA nejakí politickí reprezentanti, ktorí by sa nejakým spôsobom zastávali politiky Kremľa?

Prakticky vôbec. Ani tie najextrémnejšie hlasy v Kongrese na jednej alebo druhej strane sa Kremľa nezastávajú. Dokonca proruskú rétoriku zmiernili alebo úplne opustili aj kontroverzné mediálne postavy ako Tucker Carlson alebo Laura Ingraham – obhajovať Putina znamená vo svetle súčasnej verejnej mienky úplnú diskvalifikáciu.

plyn, plynovod, plynárne Čítajte viac Ceny zemného plynu prudko vyskočili a dosiahli rekordnú úroveň

Prekvapila vás reakcia Západu na konanie Ruska? Konkrétne mám na mysli ekonomické sankcie a finančné postihy.

Prekvapila ma svojou rozhodnosťou a rýchlosťou, rovnako ako ma prekvapila náhla ochota ku konkrétnej vojenskej pomoci Ukrajine, po ktorej osvietenejší volali už dlhé roky. Niet pochýb, že za súčasnou formou západnej reakcie stojí odvaha a odhodlanie Ukrajincov brániť svoju krajinu, ktorá nám všetkým pripomenula, že sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou.

Čo hrozí ruskej ekonomike, keď budú sankcie pokračovať týmto tempom?

„Týmto tempom“ pokračovať nemôžu, nakoľko sme s výnimkou plynového a ropného embarga vyčerpali azda všetky nástroje. Už súčasné sankcie však majú potenciál uvrhnúť Rusko do hlbokej finančnej a ekonomickej krízy a znefunkčniť jeho bankový systém. Môžeme dúfať, že ekonomická kríza a nevôľa oligarchov otočia ruské elity a verejnosť proti režimu, ale isté to nie je.

Môže Rusko zbankrotovať? Ako by to prebiehalo v praxi?

Istá forma bankrotu už prebieha. Ruská vláda oznámila zákaz predaja majetkových podielov zahraničnými investormi, to je v zásade forma vyvlastnenia. Ruské banky nemajú rezervy na to, aby dokázali fungovať bez prístupu k zahraničným trhom – na to môže centrálna banka odpovedať injekciami likvidity, ktoré však len urýchlia už prebiehajúci kolaps rubľa. Ruský zahraničný dlh nie je veľký, ale bez záchranného balíka (z Číny?) je default otázkou času.

Dá sa ešte v ekonomických sankciách pritvrdiť? Ak áno, ako?

Spomínané plynové a ropné embargo by odstrihlo Rusko od zahraničných príjmov úplne, samozrejme, za cenu zastavenia dodávok pre Európu a zvyšok sveta. Dopyt by možno prišiel z Číny za podmienok výhodných pre Čínu, na ruskú ekonomiku by to však uvalilo značné náklady.

Prekvapila vás reakcia Ukrajiny – jej obyvateľov vrátane politických špičiek na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským?

Aj prekvapila, aj nie. Správy o stoickom odhodlaní čeliť nepriateľovi kolovali dlho pred inváziou, takže hrdinstvo, ktoré dnes prejavujú, sa dalo čakať. Vidieť ho naživo je však, samozrejme, čosi iné. A Zelenskyj, samozrejme, vyrástol do role, ktorú azda nikdy sám nepredpokladal, že bude musieť hrať.

t Russia Ukraine Invasion211821848463 Čítajte viac Európska únia znova útočí na Rusko. Odstrihla viacero ruských bánk od SWIFTU, Sberbank a Gazprombank ušetrila

Zatiaľ je zrejme hlavný naratív vojny ten, že ruská armáda v postupe prejavila slabosť, dezorganizovanosť, respektíve prekvapenie. Naopak, vyzerá to tak, že Ukrajinci prejavili silný odpor a statočne sa bránia agresorovi. Ako to vnímate?

Súhlasím. Ruská invázia bola zle pripravená, forma boja zvolená na začiatku bola neúčinná, útočné sily neorganizované a zle logisticky podporované. A ukrajinský odpor je oveľa silnejší, ako Kremeľ očakával. Problémom je prevaha ruskej hrubej sily. Ak sa rozhodnú z Kyjeva a Charkova urobiť druhé Aleppo alebo Groznyj, tak ich nezastaví nič – iba Západ a ten si na to teraz netrúfa.

Môže – po akomkoľvek urovnaní vojny – byť ešte Vladimir Putin prezidentom Ruska?

Možné sú iba dva výsledky: koniec Putinovho režimu alebo koniec Ukrajiny ako politického celku. V tejto chvíli sa žiaľ stále javí ako pravdepodobnejší ten druhý.

Mala by prijať Európska únia Ukrajinu do únie, je to dobrý nápad?

Urobiť z Ukrajiny kandidáta na členstvo a začať rokovania už dnes je, samozrejme, dobrý nápad. Súčasne bude treba premyslieť, ako prístupový proces sflexibilniť, pretože tradičnými metódami by pokrok prišiel len veľmi pomaly.

Dalibor Roháč Ekonomický a zahraničnopolitický analytik a publicista. Pôsobí v americkom think tanku American Enterprise Institute. Vyštudoval politickú ekonómiu na King’s College v Londýne. Je autorom dvoch kníh: Smerom k nedokonalej Únii. Konzervatívny pohľad za Európsku úniu a Na obranu gobalizácie. Vo svojom výskume sa zaoberá dianím v Európe, najmä tej strednej a východnej, či vzťahmi s USA.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vojna na Ukrajine #Dalibor Roháč