Okolo Putinových najbližších sa sťahuje slučka. Kto sú ľudia na sankčnom zozname?

Európska únia v pondelok pridala na svoj sankčný zoznam ďalších 26 ľudí, vrátane niekoľkých najbližších dôverníkov ruského prezidenta Vladimira Putina a najväčších oligarchov v krajine.

01.03.2022 18:01
Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (25)

Nový sankčný zoznam zahŕňa oligarchov a podnikateľov pôsobiacich v ropnom, bankovom a finančnom sektore, ako aj členov vlády a vysoko postavené vojenské osobností. Nechýbajú v ňom dokonca ani niektorí novinári, ktorí šírili kremeľskú propagandu a presadzovali pozitívny postoj k invázii na Ukrajinu.

„Týmito dodatočnými sankciami sa zameriavame na všetkých, ktorí zohrávajú významnú ekonomickú úlohu pri podpore Putinovho režimu a finančne profitujú zo systému. Tieto sankcie odhalia bohatstvo Putinovej elity. Tí, ktorí umožnili inváziu na Ukrajinu, zaplatia za svoj čin vysokú cenu,“ povedal na margo sankcií Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Vladimir Putin Čítajte viac Nájazdy ľudí na banky, pád rubľa a rastúca inflácia. Rusko už pociťuje tvrdosť ekonomických sankcií

Okrem Európskej únie uvalili sankcie na Putinových blízkych aj Veľká Británia či Spojené štáty. Na sankčných zoznamoch sa tak ocitli významní politici, Putinovi blízki úradníci a oligarchovia.

Kto sú ľudia na sankčnom zozname?

Asi nikoho neprekvapí, že sa na zozname ocitol ruský prezident Vladimir Putin spolu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Okrem nich Západ pridal na zoznam aj ministra obrany Sergeja Šojgu či šéfa ruskej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikova. Okrem nich boli sankcie uvalené tiež na šéfa ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova a tiež na 351 členov ruskej dumy.

Kirill Šamalov je najmladší ruský miliardár a bývalý manžel Putinovej dcéry Katarínou, má zakázané cestovať do Veľkej Británie a jeho majetok je tam zmrazený.

Gennadij Timčenko je šiesty najbohatší ruský oligarcha, ktorý ovláda súkromnú investičnú spoločnosť Volga Group, ktorá pôsobí v energetike, doprave a stavebníctve. Je na sankčnom zozname Veľkej Británie so zákazom cestovania a zmrazenými aktívami. Forbes odhaduje jeho majetok na 22 miliárd dolárov. Timčenko je považovaný za Putinovho dôverníka a pokladníka, ktorý mu spravuje majetok v zahraničí.

ekonóm Martin Šuster Čítajte viac Ekonóm: Vojna na Ukrajine výrazne zrýchli náš odklon od ropy a plynu

Boris Rotenberg je ruský oligarcha, ktorý je spoluvlastníkom najväčšej stavebnej spoločnosti na výstavbu plynovodov v Rusku, SMP Group, je pod sankciami Veľkej Británie, rovnako ako jeho synovec Igor Rotenberg, väčšinový akcionár Gazprom Drilling.

Putinov kuchár

Violetta a Lyubov Prigožina je matka a manželka Jevgenija Prigožina, ktorý je podľa EÚ zodpovedný za vyslanie žoldnierov Wagnerovej skupiny na Ukrajinu, majú zakázaný vstup do EÚ a ich aktíva budú zmrazené. Jeho prezývka je Putinov kuchár, pretože mal od Kremľa zákazky na cateringové služby. Obvinili ho tiež zo zasahovania do amerických volieb.

Petr Fradkov je šéf sankcionovanej banky Promsvyazbank (PSB) a syn bývalého šéfa ruskej zahraničnej rozviedky, je na britskom zozname zmrazených aktív a zákazu cestovania. „Fradkov pracoval na premene PSB na banku, ktorá obsluhuje ruský obranný priemysel a podporuje štátne obranné zákazky,“ uviedla vo vyhlásení americká administratíva. Podľa tej sa Fradkov s Putinom pravidelne stretáva a podieľa sa na strategických plánoch PSB na podporu ruského obranného priemyslu.

Denis Bortnikov je zástupca prezidenta druhej najväčšej ruskej banky VTB a syn šéfa FSB, je na čiernej listine vo Veľkej Británii, EÚ a USA.

Oligarcha Igor Sečin a jeho syn Ivan. Sečin je generálny riaditeľ štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť a bývalý zástupca šéfa Putinovej administratívy, ktorý s ruským lídrom spolupracoval od 90. rokov.

Do zoznamu sankcií USA boli zaradení aj vedúci predstavitelia štátnych bánk: Alexander Vedyakhin (Sberbank), Andrey Puchkov a Yuriy Soloviev (VTB), ako aj Solovievova manželka Galina Olegovna Ulyutina, informuje agentúra Reuters.

Yury Slyusar je riaditeľ United Aircraft Corp, a Elena Georgieva je predsedníčka predstavenstva Novikombank, štátneho obranného konglomerátu, majú zakázaný vstup do Veľkej Británie, informuje spravodajský portál Financial Times.

Sergej Ivanov je ruský vysoký predstaviteľ a politik, ktorý predtým slúžil v KGB, a jeho syn Sergej je výkonný riaditeľ ruskej štátnej diamantovej ťažobnej spoločnosti Alrosa a člen predstavenstva Gazprombank. Obaja sú na sankčnom zozname USA. Rovnako tak Nikolaj Patrušev, ktorý je tajomník ruskej bezpečnostnej rady, jeho syn Andrej, ktorý pôsobil ako bývalý výkonný riaditeľ Gazpromu Neft.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Západ zvažuje stlačiť finančné jadrové tlačidlo. Z Ruska sa tak zo dňa na deň stane Severná Kórea

Na zozname sú aj miliardár Alisher Usmanov, ako aj Michail Fridman a Petr Aven, akcionári Alfa Group, jednej z najväčších súkromných investičných skupín v Rusku.

Zároveň sa EÚ zameriava na niekoľko vládnych ministrov vrátane ministra dopravy Vitalija Saveljeva.

Na zozname je aj Putinov tlačový tajomník a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Spolu s ním je na zozname niekoľko novinárov, ktorých EÚ obvinila zo šírenia protiukrajinskej propagandy, informuje spravodajský portál Politico.

Jednou z novinárok na sankčnom zozname je aj Margarita Simonyanová, ktorá mala len 25 rokov, keď ju vybrali za prvú redaktorku Russia Today (RT). Je to štátny kanál vysielajúci v angličtine a iných jazykoch, ktorý neskôr francúzsky prezident Emmanuel Macron označil za médium „klamlivej ruskej propagandy“. Simonyanová je v súčasnosti šéfredaktorka siete RT a na stole má vraj priamu linku do Kremľa. Putin jej po anexii Krymu udelil cenu za „objektivitu“, píše britský portál The Guardian.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Putinov kuchár