Vojna ženie ceny pohonných hmôt do výšin. Slováci budú tankovať zrejme rekordne draho

Slovenskí motoristi už môžu pociťovať dosahy ruskej agresie na Ukrajine vo svojich peňaženkách. Pohonné hmoty idú hore a ich rast urýchľuje aj spomínaný vojnový konflikt na Ukrajine.

27.02.2022 16:44
Benzín Foto:
debata (58)

Benzín je najdrahší za skoro celú poslednú dekádu. Cena 95-oktánového benzínu na niektorých čerpacích staniciach presiahla hranicu 1,6 eura za liter. Naposledy sme takéto ceny mali v septembri 2012, keď svet zápasil s dlhovou krízou a na Blízkom východe hrozil konflikt s Iránom. Nič nenasvedčuje tomu, že by ceny pohonných hmôt mali v najbližšom období klesnúť.

Ekonóm spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak predpokladá, že ceny pohonných hmôt sa v priebehu marca zvýšia minimálne o 5 centov za liter.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Západ zvažuje stlačiť finančné jadrové tlačidlo. Z Ruska sa tak zo dňa na deň stane Severná Kórea

Štatistický úrad zatiaľ zverejnil priemerné ceny pohonných hmôt len za predošlý, teda 7. týždeň tohto roka. To bolo ešte pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine. Podľa zverejnených dát stál 95-oktánový benzín ešte 1,558 eura. Nafta dosahovala priemernú cenu 1,463 eura a skvapalnený ropný plyn (LPG) sa predával za 0,713 eura.

V severných okresoch od Myjavy až po Púchov sa napríklad priemerné ceny paliva 95 Natural pohybujú v súčasnosti na úrovni 1,560 eura za liter. Najnižšia cena zo sledovaných čerpacích staníc je 1,499 eura, najvyššia na druhej strane dosahuje 1,619 eura. Rozdiel medzi nimi dosiahol 0,120 eura, čo pri natankovaní plnej nádrže napríklad v objeme 45 litrov u najlacnejšej a u najdrahšej čerpacej stanice predstavuje 5,4 eura.

Podobná situácia je aj na čerpacích staniciach v Bratislave. V závere 8. pracovného týždňa sa pohybujú ceny 95-oktánového benzínu v rozmedzí od 1,57 až 1,59 eura. Liter motorovej nafty sa predáva za zhruba 1,49 eura.

Slovákov zrejme čaká rekordné tankovanie

Situácia s cenami pohonných hmôt sa zrejme v nasledujúcich týždňoch nezlepší. Ak ceny benzínu či nafty budú pokračovať vo svojom svižnom raste, tak liter benzínu môže prekročiť rekord zo septembra 2012. Vtedy bola priemerná cena podľa Štatistického úradu na úrovni 1,595 eura za liter.

Dodávky ropy či zemného plynu pokračujú zatiaľ na Slovensko bez obmedzení. Ropovod či plynovod z Ruska, ktorý smeruje cez ukrajinské územie, je stále v bežnej prevádzke. Neboli zatiaľ hlásené žiadne zásadnejšie problémy v dodávkach. „Ropa sa vo svete zdražuje nie pre ochromenie ruských dodávok, ale vinou obavy, že tieto dodávky ochromia buď sankcie, alebo vojnový útok, alebo oboje naraz,“ informuje ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda.

Pri súčasnom vývoji sa určite podľa Borisa Tomčiaka nedá očakávať pokles cien. „Drahé energie budú brzdiť ekonomický vývoj a vyvolávať vysoké inflačné tlaky. Predovšetkým chudobnejšie domácnosti budú mať nižšie reálne príjmy,“ opisuje dôsledky analytik.

Čo je za zdražovaním

V najbližšom čase bude závisieť výška pohonných hmôt predovšetkým od vývoja ukrajinskej krízy. „Ak nepríde k rýchlemu prímeriu a/alebo budú ohrozené či zastavené dodávky ruskej ropy do Európy, bolo by len otázkou pár dní, keď by ceny benzínu vysoko prekročili 1 eur 60 centov a ceny nafty 1 euro a 50 centov,“ vysvetľuje pre Pravdu analytik J&T Banky Stanislav Pánis

Ako ďalej predpokladá, tak aj bez ohľadu na ukrajinskú krízu a jej výsledok, by sa ceny mohli dostať na spomínané úrovne z dlhšieho časového horizontu.

Na jednej strane je to pre dynamický rast dopytu po rope tlačiaci jej ceny k trojciferným úrovniam, ktorý by sa mal dostať nad predpandemické úrovne a následne na nové historické maximá vďaka svižnému globálnemu ekonomickému rastu s rastom mobility po uvoľňovaní koronaobmedzení. Pričom na druhej strane ponuka komodity, teda ťažba ropy s ním nedokáže držať krok, keď čelí viacerým protivetrom.

Na prerušenie dodávok sme pripravení

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ubezpečil, že máme dostatok ropy a zemného plynu. „Momentálne sme nezaznamenali žiaden pokles dodávok ropy z Ruska,“ povedal na tlačovej besede Sulík. V zásobníkoch máme podľa neho ropu na 100 dní a v prípade prerušenia dodávok vieme ropu dovážať prostredníctvom ropovodu Adria, ktorý ide na Slovensko z Maďarska.

Ani v prípade dodávok plynu Slovensko nateraz nezaznamenalo výpadky. Krajina je totiž na prípadnú plynovú krízu oveľa lepšie pripravená. Na jednej strane máme diverzifikované prepravné trasy a na druhej strane vieme tiež dovážať aj iný ako ruský plyn. Doviezť vieme plyn aj slovensko-maďarským plynovodom. Vďaka nemu môžeme napríklad získať skvapalnený plyn. Prvý tanker je už podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) na ceste. „Nie je to plnohodnotná alternatíva, ale môžem povedať, že na ceste sem je prvý tanker so skvapalneným plynom LNG určený pre Slovenskú republiku,“ povedal šéf rezortu zahraničia s tým, že doraziť by mal začiatkom marca.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #pohonné hmoty #vojna na Ukrajine