Pokračovanie článku: Ak Rusko vypne dodávky plynu, Slovensko zaplače najviac z únie. Životne odkázaní sme ešte na dve ďalšie suroviny

Kríza na Ukrajine prinesie rast cien

Už v súčasnosti trhy pociťujú ukrajinskú krízu v podobe rastúcich cien ropy, plynu a energií. „Ropa je v súčasnosti tlačená nahor hlavne geopolitickým napätím medzi západnými krajinami a Ruskom. Rusko totiž patrí medzi najväčších producentov ropy vo svete a investori sa obávajú, že by mohlo dôjsť k zníženiu ruských dodávok ropy na svetový trh,“ vysvetľuje analytička Jana Glasová z 365.bank.

Rusko – ukrajinský konflikt taktiež prispieva podľa nej k zvyšovaniu cien potravín, predovšetkým obilnín, keďže Ukrajina patrí medzi najväčších svetových producentov pšenice a kukurice.

„Drahšie obilniny sa následne premietajú do vyšších cien chleba, pečiva a pekárenských výrobkov, ale aj cukroviniek, rôznych polotovarov a taktiež mäsa, keďže obilniny sa používajú aj na kŕmenie hospodárskych zvierat. Ak sa konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou vyhrotí a zabrzdí to export obilnín z Ukrajiny, s istotou sa to premietne do výraznejšieho rastu ich cien,“ dodáva Jana Glasová.

© Autorské práva vyhradené

351 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #energetika #dodávky energií