Pokračovanie článku: Ak Rusko vypne dodávky plynu, Slovensko zaplače najviac z únie. Životne odkázaní sme ešte na dve ďalšie suroviny

Výpadky ruského plynu by zasiahli Slovensko najviac

Okrem priameho vplyvu na Slovensko netreba zabúdať ani na nepriame vplyvy cez dodávateľské siete a prepojenosť firiem. Práve ich kombinácii sa venovala správa Európskej centrálnej banky. Tá na modelovom príklade obmedzenia ruských dodávok plynu o 10 percent, ilustrovala možné ekonomické straty pre členské krajiny. Ukázalo sa, že Slovensko by najviac spomedzi všetkých krajín doplatilo na obmedzené dodávky ruského plynu.

Znamenali by sme zníženie ekonomického výkonu asi o 1,6 percenta. Za nami s výrazným odstupom nasleduje Rakúsko a Portugalsko. V eurozóne by takéto desať percentné zníženie dodávok plynu znížilo vytvorenú pridanú hodnotu o asi 0,7 percenta. Podľa Horňáka v prípade Slovenska dôležitú úlohu totiž zohráva štruktúra ekonomiky a potreba energií. Tá je totiž najvyššia v odvetviach ako výroba a spracovanie základných kovov, ťažba a dobývanie, ale aj výroba papiera, chemických produktov či výrobkov z dreva.

© Autorské práva vyhradené

351 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #energetika #dodávky energií