Pokračovanie článku: Dostanú, hocikoľko si vypýtajú. Bytov je málo, o cene sa vyjednáva aj na mieste

Vyjednávanie na mieste obhliadky

Situáciu záujemcom o nové bývanie môže sťažiť aj situácia v teréne. Nových bytov je málo, a tak sú predávajúci vo výhode. Dokonca na mieste obhliadky realitní makléri vyjednávajú o vyššej cene bytu či domu. Takzvaná licitácia dnes už nie je ničím výnimočná. Záujemca príde na obhliadku a zistí, že ak chce byt získať, musí niečo prihodiť, pretože na tú istú nehnuteľnosť čakajú v rade aj ďalší.

Takéto vyjednávanie nie je novinka, no v poslednom čase sa podľa finančných sprostredkovateľov deje častejšie. „Situácia najmä pri bytoch v mestách je veľmi napätá a výnimkou nie sú ani praktiky, keď sa neoficiálne licituje cena jednotlivých bytov,“ hovorí Marián Búlik, analytik OVB Allfinanz Slovensko.

To platí výlučne o starších bytov, ktoré sú okamžite k dispozícii. „Pri serióznych developeroch sú ceny bytov uvedené na webe a platia. Aj tu sa však stáva, že developer má vytvorený poradovník na niektoré projekty a oslovuje postupne záujemcov,“ pokračuje Búlik. Hovorí, že pri starších bytoch by sa nemal záujemca dať dotlačiť do toho, aby okamžite súhlasil s cenou. Treba najprv zvážiť vlastné finančné možnosti a tiež sa dobre poobzerať po nehnuteľnosti a zvážiť riziká – a to aj za cenu, že sa byt rýchlo predá.

digital park II, budova, kancelarie, Čítajte viac Trend sa mení. Investori do nehnuteľností berú miesto bytov kancelárie a obchody

Analytik Realitnej únie Vladimír Kubrický tvrdí, že licitácie nie sú novinkou a ceny bývania by rástli aj bez nich. „Tento spôsob predaja je vhodný v aktuálnej trhovej situácii, kde prevyšuje dopyt nad ponukou, a to najmä pri bytoch s vysokou likviditou,“ hovorí odborník. Ak sa majiteľ s maklérom dohodnú, že idú byt takto predávať, dôležité je nastaviť presné podmienky licitácie.

„Napríklad minimálnu cenu, ktorú by predávajúci v licitácii akceptoval. Licitácie sa využívajú len pri predaji bytov, kde maklér zastupuje klienta exkluzívne,“ dodáva Kubrický. „Súčasná situácia hrá v prospech predávajúcich, ktorí si môžu pýtať vyššiu sumu za svoju nehnuteľnosť,“ podčiarkuje súčasnú situáciu Ivan Kahanec zo spoločnosti Brokeria.

Realitný špecialista zo spoločnosti Prom real Michal Kolenčík hovorí, že takzvaní „realiťáci“ nie sú tí zlí. Podľa neho sa snažia udržiavať ceny v reálnych hladinách, aby sa nehnuteľnosť predala a cena nebola prestrelená. Podľa neho si ľudia zvykli, že vyjednávali iba nižšiu cenu, teraz sa to ale otočilo. „Veľmi ťažko si zvykajú, že prichádza aj k opačnému modelu, že sa ceny navyšujú. Predávajúci si môže vyberať, komu nehnuteľnosť predá,“ hovorí Kolenčík.

Video
Ide o peniaze: Koľko stojí váš byt a ako zistiť jeho aktuálnu cenu? Odpovedá Viktor Obtulovič z FinGO.sk. Odvysielané 16. 2. 2022.

Národná asociácia realitných kancelárií konštatuje, že licitácie prebiehajú najmä preto, lebo je veľa záujemcov, ktorí vedia ponúknuť aj vyššiu cenu, ak budú uprednostnení. „Za túto situáciu nemôžu realitné kancelárie, ale stav, aký je momentálne na trhu,“ hovorí generálna sekretárka asociácie Zuzana Jakabíková. Súčasný stav je podľa nej taký, že rastú ceny stavebných materiálov, novostavieb je málo, rastie aj snaha uchrániť peniaze pred infláciou zainvestovaním do nehnuteľnosti. A to všetko nahráva predávajúcim.

„To, že rastú a onedlho porastú ceny aj iných komodít, vníma aj predávajúci. Preto chce svoju nehnuteľnosť predať čo najvýhodnejšie. Je to pochopiteľné. Netýka sa to iniciatívy nejakej realitnej kancelárie, ale ďalšej životnej situácie predávajúceho, ktorý vie, že aktuálne musí predať svoju nehnuteľnosť čo najlepšie,“ dodáva Jakabíková.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byty #ceny bytov