Kam na strednú? Profesia prináša deviatakom dôležité informácie o jej výbere

Akí uchádzači so stredoškolským vzdelaním sú najviac žiadaní? Pracovný portál Profesia.sk si na to posvietila. Štatistiky naznačujú, že ani vysoký počet ponúk nezaručuje ľahké uplatnenie.

17.02.2022 16:55
vyučovanie škola žiaci študenti Foto: ,
Ilustračná fotka
debata

Na začiatku roka stoja deviataci pred ťažkou otázkou. Rozhodujú sa na akú strednú školu si podajú prihlášky. Dôležité je vedieť, akí uchádzači so stredoškolským vzdelaním sú na Slovensku najvítanejší. Informácie o tom prináša analýza Profesie.

Slovensko ako krajina stredoškolákov

Väčšina ponúk si podľa analýzy požaduje stredoškolské vzdelanie. Slovensko je predovšetkým krajina stredoškolských pracovných príležitostí, potvrdzuje Profesia a dodáva, že táto príležitosť už pretrváva dlhé roky.

profesie, zamestnania, povolania Čítajte viac Počet pracovných ponúk na portáli Profesie prekonal 30-tisíc, ide o historický rekord

Podľa informácií z pracovného portálu je v roku 2022 maturita požadovaná vo viac ako 38 percentách ponúk. Druhé miesto si držia ponuky, ktorých podmienkou je stredoškolské vzdelanie bez maturity, a tá sa nachádza zhruba v 23 percentách pracovných inzerátov v tomto roku. Dokončenú strednú školu teda požaduje viac ako 61 percent pracovných príležitostí. Profesia uvádza príklad pre porovnanie. Akýkoľvek stupeň vysokoškolského vzdelanie je podmienkou iba v 20 percentách po­núk.

Počet pracovných ponúk, ktoré požadujú SŠ vzdelanie
  SŠ s maturitou SŠ bez maturity
  Počet ponúk % podiel Počet ponúk % podiel
2018 100 309 38,4 61 562 23,6
2019 101 170 39,9 57 871 22,8
2020 72 983 38,7 42 591 22,6
2021 108 243 37 68 981 23,6
2022* 16 972 38,1 10 307 23,1
  • od 1.1.2022–14.2.2022

Zdroj: Profesia.sk

Pozície s najvyšším počtom ponúk pre maturanta

Najrozšírenejšie ponuky však nezaručujú ľahké hľadanie si práce. Spomedzi inzerátov, ktoré vyžadujú aspoň maturitu, vidí portál najviac príležitostí v obchode a administratív. Najrozšírenejšie sú ponuky práce na administratíve alebo ako obchodní zástupcovia.

Ani skutočnosť, že takýchto ponúk je najviac, nemusí znamenať dostupné uplatnenie. Profesia pri pozíciách v administratíve či v obchode sleduje, že ide o atraktívne miesta nielen pre ľudí so strednou školou, ale aj pre uchádzačov s vysokoškolským vzdelaním. To prináša veľkú konkurenciu medzi uchádzačmi. Portál uvádza, že na pracovný inzerát administratívneho pracovníka zareaguje v roku 2022 v priemere 30 ľudí, pri obchodných zástupcoch je to približne 20 uchádzačov.

Akí maturanti sú na trhu práce najvítanejší?

Pre záujemcov s maturitou sú podľa informácií Profesie omnoho dostupnejšie príležitosti v strojárstve, elektrotechnike či v informačných technológiách.

V týchto sektoroch majú totiž zamestnávatelia najväčší problém s hľadaním nových zamestnancov s ukončenou maturitou. Študovanie technických smerov je preto na Slovensku dôležité nielen na vysokých, ale aj stredných školách, tvrdí pracovný portál.

továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Čítajte viac Belgicko robí revolúciu. Štvordňový pracovný týždeň s rovnakou mzdou aj objemom práce

Je známe, že zamestnávatelia v IT oblasti majú na Slovensku dlhodobý problém s hľadaním kvalitných pracovníkov. Za posledné dva roky podľa Profesie pritom počet pracovných príležitostí v tomto sektore výrazne stúpol. To pri ľahkej matematike dáva viac príležitostí nielen pre ľudí s univerzitným vzdelaním, ale aj pre tých, ktorí sa tomuto odboru venujú na strednej škole. Profesia uviedla, že v roku 2020 požaduje maturitu až 38 percent IT inzerátov.

Firmy najviac potrebujú ľudí s ukončenou strednou školou bez maturity hlavne v oblasti výroby, obchodu, dopravy, logistike a špedícií. Najviac ponúk eviduje pracovný portál Profesia.sk na operátorov a operátorky výroby, predavačov či predavačky a skladníkov a skladníčky.

Kde firmy vidia najmenej uchádzačov?

Najlepšie a najjednoduchšie pre kandidátov s maturitou je v technických smeroch. Profesia uvádza, že najnižšia konkurencia medzi kandidátmi je v strojárstve, elektrotechnike a energetike či v telekomuniká­ciách.

Na záver portál dodáva, že spomedzi konkrétnych pozícií robí zamestnávateľom najväčší problém hľadanie zamestnancov na ponuky ako zvárač, mechatronik či sústružník. V prípade týchto pozícií rátajú firmy uchádzačov na prstoch jednej ruky, konkretizuje Profesia. Na jeden inzerát zareagujú zhruba traja až štyria uchádzači.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #vzdelanie #stredná škola #maturitné skúšky