Pokračovanie článku: Šéf slovenských včelárov Rusnák: Trápia nás oveľa väčšie problémy, ako riešia poslanci OĽaNO

O biopásoch, ktoré by mali preťať veľké parcely, sa veľa diskutuje. Ako to urobiť, aby včelári, ale aj poľnohospodári boli spokojní?

Mne sa páčia ľudia, ktorí vedia nájsť účelné riešenia. Biopás by mal byť minimálne na šírku pracovných záberov moderných sejačiek. Ak má záber osem metrov, tak biopás pri jazde tam aj späť bude mať šírku 16 metrov. Mohli by v ňom rásť jedno- a dvojročné rastliny. Po zaoraní porastov, ktoré obohacujú pôdu o dusík, zlepšujú jej štruktúru svojimi koreňmi, pôda získa organickú hmotu, oddýchne si, čo sa prejaví na zvýšení jej úrodnosti.

Aké je vaše spolužitie s poľnohospodármi?

Zhovárame sa viac ako v minulosti a nachádzame postupne zhodu, ako zmeniť vžité stereotypy. Na pastvinách a lúkach posunuli ich hospodári čas mulčovania a kosenia na jesenné dátumy. Získali sme tým možnosť vyrábať med aj na lúkach, ktoré prv skášali väčšinou ešte na začiatku kvitnutia. Čo sa týka repky a slnečnice, určite sa obmedzili osivá morené neonikotoidmi, takisto sme sa dohodli s repármi, ktorí nám signalizujú, kde zasejú repu a kedy a ako ju budú ošetrovať. Dobre s nami komunikujú ovocinári aj záhradkári.

V čom tkvie základ dobrého dialógu?

Zrejme v nás ľuďoch, v ochote baviť sa o aj o nepríjemných veciach. Popredné osobnosti ovocinárstva Marián Varga, Eduard Jakúbek, prof. Ivan Hričovský sú fanúšikovia včelárov. Sady bez včiel rodia slabo. Najväčšia zo samospráv – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora – je ústretová, takisto vedieme dialóg. Ten je o umení pochopiť, čo mi vlastne hovorí môj partner. Prínosnejšie je vysvetliť, čo včela potrebuje, čo ju, naopak, ničí a v konečnom dôsledku ohrozuje aj samých poľnohospodárov. Úskalie súčasných vzťahov s poslancami tkvie zrejme v tom, že sa musíme naučiť viac sa počúvať a informovať. Naučili sme sa rozprávať s poľnohospodármi a vari to dokážeme aj s volenými zástupcami ľudu.

Milan Rusnák (50), včelári od 15 rokov. Absolvent SPU Nitra, špecializácia včelárstvo. Jeho včelie hospodárstvo pozostáva zo 60 až 80 včelstiev. Vždy sa oň staral popri hlavnom zamestnaní, čo je typické pre slovenské včelárstvo. Vo včelárskom hnutí pracoval na miestnej (Pezinok) a krajskej úrovni (Bratislava). O roku 2019 je predsedom Slovenského zväzu včelárov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #včelári #OĽaNO #včely #Milan Rusnák