Pokračovanie článku: Šéf slovenských včelárov Rusnák: Trápia nás oveľa väčšie problémy, ako riešia poslanci OĽaNO

Prečo je tu teda snaha stanoviť normatív dvoch včelstiev na štvorcový kilometer?

Alebo je za tým nevedomosť, snaha byť ekologickým stoj čo stoj, alebo tlak lobistov z firiem, ktoré tu predávajú zahraničný med, alebo firiem, ktoré majú problém s používaním agrochémie. Komu vyhovuje, že sa zníži stav včelstiev na Slovensku? Lobisti si vždy nájdu ľudí vrátane poslancov, ktorí síce krásne zaobalia myšlienku do „pomoci“ včelárom, ale na konci dôjde k zníženiu počtu včelstiev a produkcie medu. Je to neprijateľné pre slovenských včelárov.

V akom stave je slovenské včelárstvo? Je už vo fáze stabilizácie, rozvoja?

Včelári pripomínajú do istej miery vinárov. Na súťažiach v zahraničí oceňujú špičkovú kvalitu slovenských medov a medoviny podobne ako vína, ale domáci včelári nedokážu vyrobiť dostatok medu pre obyvateľstvo. Preto sa med vo veľkom dováža, rovnako ako víno. Žiaľ, často ide o med pochybnej kvality. Slovenské včelárstvo je založené na malých včelároch. Napospol ide o nepodnikateľov, štatisticky 95 percent včelárov z 22-tisíc to robí ako záľubu. Slovenský zväz včelárov má 15 500 členov, ktorí sa starajú o 250-tisíc včelstiev. Celkove je na Slovensku 340 000 včelstiev. Optimálne by bolo zvýšiť stav včelstiev na 370-tisíc až 380-tisíc. Veľa závisí aj od charakteru poľnohospodárstva, pred tridsiatimi rokmi pri pestrejšom zastúpení medonosných plodín sa chovalo 470-tisíc včelstiev.

Problémom včelárstva je kontinuita, plynulá generačná obmena. Nastal tu istý pokrok?

Slovenské včelárstvo sa musí omladiť. Počas transformácie poľnohospodárstva sme sa dostali do situácie, keď počet včelstiev klesol o polovicu, na 220-tisíc včelstiev, a rodina včelárov sa zúžila zo 40-tisíc na 16-tisíc. Radikálnymi opatreniami sa úpadok podarilo zastaviť a od roku 2016 počet včelárov rastie. Za posledné tri roky zaznamenávame prírastok 700 až 800 nových členov ročne. Je za tým obrovské úsilie občianskych združení, a najmä podpora z EÚ aj národných zdrojov. Veľa peňazí ide na vzdelávanie včelárov a prácu s mládežou. Sú to dobre investované peniaze, lebo cez včelárov meníme vzťah spoločnosti k prírode, ktorá je spoločným domovom ľudí aj včiel.

včelár Ivan Podnar, úle Čítajte viac OĽaNO pracuje na zániku slovenského včelárstva, tvrdí Slovenský zväz včelárov

Ako to vyzerá v praxi?

Na Slovensku funguje 60 včelárskych krúžkov, v ktorých je 300 detí. Na stredných školách študuje 100 chlapcov a dievčat, kde sa štyri roky učia predmet včelárstvo. Najvyššie vzdelanie poskytujú univerzity. Vynikajúca Stredná škola Pod Bánošom v Banskej Bystrici poskytuje postgraduálne vzdelávanie. Učí sa tam 200 včelárov. V rodinnom včelárstve a popri majstroch včelároch sa vyučí ročne 350 až 400 nových včelárov. Ich prínos pocítime o niekoľko rokov, je to investícia do budúcich desaťročí. Nie je jednoduché získať mladých ľudí na včelárstvo, ale zatiaľ, chvalabohu, sa nám to darí.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #včelári #OĽaNO #včely #Milan Rusnák