Badida o pomoci ľuďom: Roky sme hovorili o liberalizácii trhu a teraz ideme opačným smerom

Doteraz sme sa roky zhovárali o liberalizácii a deregulácii trhu a teraz ideme úplne opačným smerom, hovorí pre Pravdu Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

16.02.2022 18:52
Jozef Badida Foto:
analytik Jozef Badida z portálu energieprevas.sk
debata (15)

Čo to bude znamenať zmrazenie cien elektriny od Slovenských elektrární v praxi?

Zatiaľ nepoznáme praktické prevedenie dohodnutého riešenia. No pravdepodobne budú mať všetci dodávatelia možnosť nakúpiť energiu od Slovenských elektrární za dohodnutú cenu, čo iste radi využijú.

Sulík s Matovičom hovorili o ušetrenej miliarde na dva roky. V prepočte to vychádza na 500 ušetrených eur na jednu domácnosť za dva roky. Je ich výpočet správny?

Na tlačovej konferencii sa vychádzalo z „valentínskych“, čiže pondelkových (14. 2. 2022), cien elektriny na pražskej burze. Pre určenie maximálnych cien elektriny domácnostiam sa však má brať priemer cien za apríl až september 2022, respektíve rok 2023. A ten ešte, pochopiteľne, nie je známy. Napriek tomu možno skutočne očakávať celkovú úsporu domácností v stovkách miliónov eur.

271975706 273526534890604 2668706726355938953 n Čítajte viac Vláda mení daň za istoty. Ľuďom ušetrí miliardu, elektrárne získajú Mochovce

Vyzerá to tak, že Slovenské elektrárne zadotujú domácnostiam elektrinu a niekde budú musieť nájsť 850 miliónov eur. Prečo s tým súhlasili a nesúhlasili s daňou? Ako tomu máme rozumieť?

V skutočnosti Slovenské elektrárne nebudú musieť tých 850 miliónov eur nikde hľadať, len o toľko menej zarobia, keďže elektrinu nepredajú na voľnom trhu, ale slovenským dodávateľom za pevne stanovené ceny. Rokovania prebiehali už od konca roka 2021 a asi sa dohodu nedarilo dosiahnuť, tak prišiel vládny návrh na zdanenie zisku. Takto budú musieť Slovenské elektrárne predávať „len“ tretinu svojej výroby za určenú cenu. Asi je to pre ne výhodnejšie riešenie, ako zdanenie celého potenciálneho zisku z predaja 17 terawatthodín ročne, ktorý sa spustením 3. bloku v Mochovciach ešte zvýši.

Ako takéto opatrenie hodnotíte? Je to dobré riešenie? Má to platiť na dva roky, je to udržateľné aj dlhšie?

Sme v neštandardnej situácii vysokých cien energie, a preto prichádzajú aj neštandardné riešenia. Doteraz sme sa roky zhovárali o liberalizácii a deregulácii trhu a teraz ideme úplne opačným smerom fixovania i trhovej zložky ceny. Samozrejme, v časoch extrémne vysokých cien energie takéto riešenie domácnostiam isto pomôže. Len sa obávam, že si na to zvykneme a budeme ho požadovať i po úvodnom, dvojročnom období. A teda vznikne tlak voličov, respektíve ponuka politikov i na ďalšie znižovanie ceny od Slovenských elektrární. Navyše sme ešte „nevyriešili“ ceny plynu, ktoré majú potenciál domácnostiam zásadne narásť práve v roku 2023. Stále nám chýba kompenzačný mechanizmus, keďže neočakávam, žeby i Gazprom pristúpil na predaj plynu slovenským domácnostiam pod trhovými cenami.

Dodajú takto Slovenské elektrárne elektrinu všetkým domácnostiam na Slovensku?

Vznikne viacero praktických otázok, napríklad aj ohľadne zisku či nákladov na nákup elektriny dodávateľov, keďže ju budú nakupovať za zvýhodnenú cenu od Slovenských elektrární.

Peter Kažimír Čítajte viac Kažimír reaguje na Sulíkovu kritiku: Jeho agresívna rétorika iba maskuje nervozitu

Ako to zmení doterajší systém nakupovania elektriny na trhu?

Jednoducho budú dodávatelia nakupovať elektrinu pre domácnosti priamo od Slovenských elektrární, a nie na trhu ako doteraz. Isto sa obmedzí trhové prostredie a záujem odberateľov o zmenu dodávateľa. Pochopiteľne sa znížia zisky Slovenských elektrární, ktorých tretinovým akcionárom je i štát. Trh dodávky elektriny domácnostiam doslova zamrzne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #Slovensko #Jozef Badida