Pokračovanie článku: Zdražovanie, aké sme tu 17 rokov nemali. Vrchol ešte len príde, aké tovary a služby potiahnu infláciu?

Zdražovaniu ešte nie je koniec

Miera inflácia dosahuje hodnoty, ktoré sme na Slovensku naposledy zaznamenali pred 17 rokmi. Odhady analytikov naznačujú, že zdražovaniu ešte nie je koniec a vrchol máme ešte len pred sebou. Jemný nárast medziročnej inflácie v nasledujúcom období očakáva analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Podľa neho nárast inflácie bude v dôsledku ďalšieho rastu cien potravín, zvýšenia spotrebných daní na tabak či avizovaného zvyšovania cien telefónnych služieb. „Vrchol medziročného vyjadrenia inflácie by Slovensko malo dosiahnuť už v najbližších mesiacoch (marec-apríl) s postupným poklesom po zvyšok roka,“ vysvetľuje.

Analytik Národnej banky Slovenska Branislav Karmažin predpovedá, že medziročné tempo rastu cien potravín bude v najbližších mesiacoch pravdepodobne atakovať 10 percent. „Rast cien energií a potravín zasiahne najmä najnižšie príjmové skupiny v dôsledku „fixného“ charakteru týchto výdavkov,“ píše vo svojom komentári. Inak povedané, potraviny a energie tvoria fixné náklady domácností za každý mesiac a predstavujú veľkú časť rodinného rozpočtu.

Minimálne počas prvého kvartálu sa inflácia bude držať na súčasných vysokých úrovniach okolo osem percent, prípadne môže byť ešte vyššia ako v januári, myslí si analytička Jana Glasová z 365.bank. „Okrem zdražovania energií a potravín bude inflácia ťahaná nahor aj pretrvávajúcou surovinovou krízou, ktorá spôsobuje zvyšovanie cien mnohých materiálov a súčiastok vrátane stavebných materiálov, ďalej zvýšením dane na tabak a pretrvávať bude aj efekt zrušenia obedov zadarmo,“ tvrdí pre Pravdu analytička. Zvrat by mohol podľa nej nastať od druhého kvartálu, keď by mohlo dochádzať k spomaľovaniu cenového rastu.

Medzimesačná dynamika je na začiatku roka tradične nadpriemerne vysoká, vysvetľuje analytik Tatra banky Boris Fojtík. „Tohtoročný nárast o 2,7 percenta je z pohľadu medzimesačnej dynamiky určite vrcholom,“ domnieva sa analytik. Medziročný nárast cien sa však podľa neho môže v priebehu roka dostať ešte bližšie k deviatim percentám a potom v druhej polovici roka očakáva spomaľovanie rastu cien.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba