Analýza prekvapila. Hoci na Valentína zadaní míňajú čoraz viac, slobodní ich výdavkami predbehli

Valentín je síce známy ako sviatok zaľúbených, avšak množstvo ľudí žije bez partnera. A kým v tento deň prudko rastú tržby predajcov aj výdavky oslavujúcich dvojích, slobodných stojí život viac.

14.02.2022 10:15
mačka, pár, láska, muž, žena, kuchyňa Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V súvislosti so 14. februárom približne polovica ľudí poukazuje na potrebu sebalásky a skoro tretina singles trávi tento deň so svojimi priateľmi, ukazuje najnovšia analýza 365.bank. Život bez partnera však podľa bankárov z ekonomického pohľadu prináša väčšiu záťaž na rozpočet. A to najmä z hľadiska bežných výdavkov na domácnosť, ale aj z pohľadu znášania nákladov na splácanie bývania. Singles ľuďom navyše sťažuje situáciu aj fakt, že na nich spoločnosť vytvára tlak práve preto, že nemajú partnera.

Výdavky 14. februára prudko rastú

Podľa štatistiky VÚB banky oproti priemernému februárovému pracovnému dňu 14. 2. výrazne narastá najmä predaj kvetov a šperkov a každý rok sa toto číslo zvyšuje. Počet transakcií v kvetinárstvach v roku 2018 narástol počas Valentína o 629 %, pričom v roku 2019 to bolo až o 640 %, teda takmer 6,5-násobne.

Keďže medzi najobľúbenejšie darčeky, najmä okolo valentínskeho dňa, patria aj šperky, ich predaje rastú tiež zaujímavým tempom. V roku 2018 to bol 102-percentný nárast a v minulom roku až 104-percentný, čo je dvojnásobne viac oproti bežnému dňu vo februári.

trh, nákup, nakupovanie, farmári, poľnohospodárstvo, zelenina, trhovisko Čítajte viac Drahé bývanie, energie a potraviny. Zdražovanie o 8,4 % je najväčšie za 17 rokov

Takmer 8 z 10 Slovákov považuje Valentín za komerčný sviatok zameraný na zvýšenie tržieb obchodníkov. Nechystá sa ho osláviť takmer 60 % našincov. Skoro každý človek sa pritom stotožňuje s tvrdením, že vzájomnú náklonnosť by sme si mali prejavovať nielen jeden deň v roku.

Aj preto, že je Valentín prezentovaný ako sviatok zaľúbených, sa však približne každý druhý single človek počas tohto dňa cítiť byť vyčleňovaný. Podľa 365.bank dokonca pätina ľudí prežíva úzkosť zo samoty. To môže byť jeden z dôvodov, prečo Valentína niektorí ľudia začínajú postupne vnímať inou optikou. Rozhodne však nie menej dôležitou. Prieskum tiež ukázal, že pre tretinu nezadaných je tento deň tiež príležitosťou na stretnutie alebo výlet s priateľmi a štvrtina si spraví radosť malým darčekom.

Singles ekonomickým pohľadom

Počet single domácností je podľa najaktuálnejších dát Štatistického úradu na Slovensku o tretinu väčší ako počet 2-členných domácností, v ktorých žijú ľudia v páre. Život bez partnera je však z ekonomického pohľadu nákladnejší než vo dvojici. Jednotlivec musí znášať podstatne vyššie jednotkové náklady v porovnaní s človekom žijúcim v páre.

„Značnou položkou v rozpočte sú pritom aj bežné mesačné výdavky na domácnosť, ale napríklad aj splátky úveru na bývanie. Dokonca jednotlivcovi nemusí banka kvôli nedostatočnému príjmu schváliť hypotéku v požadovanej výške, čo vo dvojici spravidla nebýva problémom. Pokiaľ nemá človek dostatočné úspory, môže byť riešením dohodnúť sa na spoludlžníctve napríklad s rodičom. Na dofinancovanie bývania zas môže pomôcť založenie rodičovskej nehnuteľnosti. Ak tieto možnosti nie sú reálne, riešením je už len nájsť si lacnejšie bývanie,“ uvádza Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #výdavky #Valentín