Top 5 správ týždňa: Prečo je horúco na realitnom trhu a padnú Slovenské elektrárne?

Druhý februárový týždeň priniesol v slovenskej ekonomike množstvo zaujímavých ekonomických tém. Horúco bolo hlavne v energetike, kde sa črtá nový návrh dane, ale aj na realitnom trhu, kde sme sa dozvedeli, o koľko za posledný rok zdraželi nehnuteľnosti.

13.02.2022 15:43
jadrova elektraren mochovce Foto: ,
Jadrová elektráreň Mochovce
debata (10)
Padnú Slovenské elektrárne?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) našli prekvapivo rýchlu zhodu v tom, kde by chceli získať nové peniaze. Návrh novej dane počíta so zdanením nadmerného zisku Slovenských elektrární. Tie ihneď zareagovali s tým, že to môže spôsobiť ich bankrot a ohroziť spustenie Mochoviec.

Celý článok nájdete tu.

Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární Čítajte viac Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární
Dokedy budú rásť ceny nehnuteľností?

Veselo bolo aj na realitnom trhu. Nové čísla cien nehnuteľností tento týždeň totiž prekvapili aj samotných analytikov. Medziročne totiž vzrástli o 22,1 percenta. Ak koncom roka 2020 stála priemerná nehnuteľnosť 100-tisíc eur, o rok neskôr sa jej cena vyšvihla na 122-tisíc eur. Ide o ilustračný príklad, ktorý je v krajských mestách ešte výraznejší.

Celý článok nájdete tu:

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Hrozí u nás realitná bublina? Predávajúci nadstreľujú ceny, bankoví znalci majú problémy s posudkami
Mesačne môžu vodiči na tankovaní v zahraničí ušetriť aj desiatky eur

Nákupné košíky si zasa pripravovali v okresoch na severe a juhu Slovenska. Zníženie daní v Poľsku a Maďarsku totiž naštartovalo nákupnú turistiku. Detailné prepočty odhalili, že za plnú nádrž benzínu môže vodič ušetriť aj 10 eur. Zatiaľ čo sa Slováci môžu tešiť z nižších cien pohonných hmôt a potravín, tak slovenskí obchodníci už počítajú prepady tržieb.

Celý článok nájdete tu

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Benzínová turistika v Poľsku, plné bandasky lacných palív. Za plnú nádrž sa dá ušetriť aj 10 eur (+ prepočty)
Znepokojivé správy o potravinách z Poľska

Zatiaľ, čo sa slovenskí zákazníci prehrabávajú regálmi v poľských obchodoch, tamojšie úrady prišli so znepokojivou správou. Poľské potraviny, je jedno, či si ich ľudia kúpia v Poľsku alebo na Slovensku, vykazujú rôzne pochybenia alebo sú nebezpečné. Samotný poľský Najvyšší kontrolný úrad skonštatoval, že tamojšia úradná kontrola je neefektívna a vo viacerých dôležitých bodoch zlyháva.

Celý článok nájdete tu:

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Poľskí kontrolóri o svojich potravinách. Pre Slovákov sú lacné, ale môžu byť nebezpečné
Nižšia daň z pridanej hodnoty priniesla úľavu v peňaženkách len vybrným produktom

Do verejnej debaty o znížení DPH sa vložili aj analytici Národnej banky Slovenska. Podľa nich zníženie DPH sa pri lacnejších, trvácnejších a štandardizovaných tovaroch prenesie do cien takmer úplne. Štandardizované tovary môžu byť základné potraviny, ktoré sa príliš nelíšia naprieč značkami, ako napríklad jablká, strukoviny, obyčajný biely rožok či chlieb. Na druhej strane pri drahších, čerstvých a akostných produktoch je prenos zhruba polovičný až žiadny.

Celý článok nájdete tu:

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Rožky, múka, ovocie či strukoviny. Nižšia DPH by priniesla úľavu peňaženkám iba pri vybraných potravinách
10 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #energetika #správy