Ceny jedál a nápojov v reštauráciách rapídne vyskočili. Krajniak navrhuje zvýšiť sumu gastrolístkov

Ministerstvo práce reaguje na rast cien. Navrhuje zvýšiť výšku gastrolístka. Minimálna hodnota stravných lístkov sa má pre zamestnancov zvýšiť zo súčasných 3,83 eura na 4,50 eura.

11.02.2022 10:41
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (31)

Úmysel zverejnil rezort v predbežnej informácii na portáli Slovlex.

Je to preto, lebo rapídne narástli ceny jedla a nápojov v reštauráciách. Oproti referenčnému decembru 2019 sa ceny v reštauráciách dvihli až o 17,5 percen­tuálneho bodu.

Richard Sulík, Roman Oravec, Marián Viskupič Čítajte viac Od januára prichádzajú zmeny v gastrolístkoch: ako na ne doplatia bežní zamestnanci? Pozrite si ilustračný prepočet

Príspevky na stravné na cestách by tak mali vzrásť v prípade pracovnej cesty v dĺžke päť až 12 hodín zo súčasných 5,10 eura na 6 eur.

Nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty pôjdu hore zo 7,60 eura na 9 eur, A nad 18 hodín trvania pracovnej cesty vzrastú z 11,60 eura na 13,70 eura.

Gastrolístky prešli v poslednom roku zmenami. Od 1. marca 2021 si môžu zamestnanci, ktorým podnik nezabezpečuje stravu teplým jedlom vybrať formu príspevku. Či už je to stravný lístok, gastrokarta alebo finančný príspevok, je len na ich rozhodnutí. Pred schválením poslancami parlamentu noviniek v stravovanej legislatíve boli znevýhodnené finančné príspevky. Začiatkom roka 2022 sa však daňové zvýhodnenie gastrolístkov skončilo a s príspevkom sú si rovní. Obe formy nie sú zdanené do 55 percent sumy stravného.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky