Šéfka zväzu obchodu po poľských opatreniach: Zákazníci nám odchádzajú, tržby klesajú

Ľudia začali vo veľkom nakupovať u našich susedov. Dôvodom sú nižšie dane na potraviny a pohonné hmoty, ktoré sú tak lacnejšie ako na Slovensku. Prezidentka Zväzu obchodu SR (ZO SR) Nadežda Machútová upozorňuje, že nákupná turistika je v súčasnosti taká nevídaná, že okamžite priniesla slovenským obchodníkom s potravinami markantný odliv návštevnosti a pokles nákupov od 5 % - 30 %.

10.02.2022 17:49
Nadežda Machútová, prezidentka, Zväz obchodu SR Foto:
debata (4)

Čo momentálne zažívajú obchodníci v severných okresoch Slovenska v dôsledku nákupov Slovákov v zahraničí?

Členovia ZO SR, ktorí pôsobia na severe Slovenska výrazne pociťujú odliv svojich zákazníkov, čo je spôsobené opatreniami prijatými Poľskom, najmä znížením DPH na potraviny a pohonné látky. Okrem toho pripomínam zníženie DPH aj na energie a priamu podporu domácnostiam. Ide o bezkonkurenčný súbor opatrení v čase neustále sa zvyšujúcej inflácie, na prijatie ktorého sa dlhšie pripravovali.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Benzínová turistika v Poľsku, plné bandasky lacných palív. Za plnú nádrž sa dá ušetriť aj 10 eur (+ prepočty)

O akom poklese tržieb môžeme hovoriť?

Čakali sme takúto reakciu zákazníkov, veď nárast cien potravín ľudia vždy vnímali veľmi citlivo a do Poľska sa chodilo na nákupy aj doteraz. Nákupná turistika je však v súčasnosti taká nevídaná, že okamžite priniesla slovenským obchodníkom s potravinami markantný odliv návštevnosti a pokles nákupov od 5 % – 30 %.

Vychádzate z nejakej konkrétnej štatistiky alebo sa vám sami na to obchodníci sťažujú?

Údaje o poklesoch máme priamo od členov ZO SR, ktorí pôsobia v širšom pohraničnom pásme. Už zo Žiliny sa ľuďom oplatí napríklad len tankovať v Poľsku. Nezabúdajme však na to, že ak tam už prídu, popritom si aj nakúpia, alebo naopak.

Je to problém len obchodníkov na severe krajiny alebo registrujete aj podnikateľov z juhu?

Tento problém je najvýraznejší na severe, juh Slovenska nie je tak zasiahnutý nákupnou turistikou možno aj preto, že potraviny nie sú oveľa lacnejšie a rozdiel v cenách pohonných látok je mierny, okolo 10 centov.

Majú tento problém obchodníci už dlhšie alebo sa problém stal vypuklejší až teraz po znížení DPH na potraviny a pohonné hmoty v Poľsku a Maďarsku?

Mierny nárast nákupov v Poľsku sme zaznamenali aj tesne pred prijatím opatrení, ale doslova od 1. februára sa roztrhlo vrece s našimi zákazníkmi u nich, o čom pravidelne informujú aj médiá. A presne taký istý počet spotrebiteľov nám teraz chýba. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia do augusta, opatrenia totiž Poliaci prijali zatiaľ na polroka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nákupná horúčka #cezhraničná nákupná turistika