Pokračovanie článku: Benzínová turistika v Poľsku, plné bandasky lacných palív. Za plnú nádrž sa dá ušetriť aj 10 eur (+ prepočty)

Ďalšie zdražovanie je za rohom

Vo februári by ceny pohonných hmôt mali podľa analytika Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord.cz vzrásť o 2 až 3 centy na liter. Pre pokračujúcu vysokú spotrebu vo svete sa cena ropy Brent vyšplhala tento týždeň na vyše 90 dolárov za barel. „Ak by bola dosiahnutá cena 100 dolárov za barel ropy, tak by zdraženie oproti súčasnosti bolo približne šesť centov na liter,“ vysvetľuje pre Pravdu Tomčiak.

Za rastom cien ropy je hneď niekoľko dôvodov. Na jednej strane tu je dynamický rast dopytu po rope, ktorý prišiel s oživením ekonomiky a s rastom mobility po uvoľňovaní pandemických obmedzení. Na druhej strane je ponuka, ktorá so silným dopytom nevie držať krok. Analytik Stanislav Pánis za tým vidí hneď tri protivetry. Prvým je slabá investičná aktivita do nových nálezísk ropy a plynu.

Druhým problémom je rýchly pokles globálnych komerčných zásob ropy. „Tretím faktorom je klesajúca voľná kapacita združenia OPEC+, ktorá by mohla v druhej polovici tohto roka dosiahnuť len dva milióny barelov dennej produkcie,“ tvrdí analytik s tým, že to je málo v prípade nečakaných výpadkov, ktoré sa pravidelne objavujú.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #tankovanie #lacný benzín