Pokračovanie článku: Benzínová turistika v Poľsku, plné bandasky lacných palív. Za plnú nádrž sa dá ušetriť aj 10 eur (+ prepočty)

Poliaci a Maďari poznižovali dane

Benzín 95 podľa štatistík Európskej komisie na prelome januára a februára stojí na Slovensku 1,517 eura za liter. Na niektorých pumpách svieti cenovka ešte vyššie – až na 1,550 eurách za liter. V Maďarsku je o 18 centov a v Poľsku dokonca približne o 24 centov lacnejší. Na slovenských čerpacích staniciach zaplatia vodiči za naftu priemerne 1,423 eura. V Maďarsku je liter nafty lacnejší skoro o jeden cent a v Poľsku o 13 centov.

Medziročne sme si na prelome januára a februára priplatili na našich čerpacích staniciach za 95-oktánový benzín vyše pätiny a za naftu takmer 30 percent. Len na porovnanie, pred rokom bola cena 1,276 eura za benzín a 1,096 eura za naftu. Medziročne teda zdražel benzín o 24 centov a nafta zdražela takmer o 33 centov na liter.

Množstvo členských krajín už začalo znižovať DPH na energie, rozdávať peňažné šeky či inak kompenzovať enormné ceny za energie či potraviny. Slovenským podnikateľom v severných okresoch sa pre lacnejšie nákupy za hranicami už prepadli tržby, niektorým aj o 30 percent.

„Pod vplyvom nevídanej nákupnej turistiky začíname cítiť dosahy v pohraničných oblastiach na severe Slovenska, kde zaznamenávame pokles nákupov od 5 % do 30 %," opísala situáciu medzi slovenskými obchodníkmi prezidentka Zväzu obchodu Nadežda Machútová. Podľa nej by pomohlo, keby sa aj na Slovensku znížila DPH na potraviny v čo najširšom rozsahu spolu so znížením dane pre gastrosektor či so znížením DPH na pohonné hmoty.

Naši susedia už protiinflačnú pomoc od februára naštartovali. Náš južný sused stanovil cenový strop pre pohonné hmoty. Maďarsko tiež zastropovalo ceny šiestich vybraných potravín. Ceny cukru, múky, oleja, bravčového stehna, kuracích pŕs a mlieka boli nastavené na úroveň, na ktorej boli v polovici októbra.

Poľsko išlo v protiinflačnom boji ešte ďalej. Pre rastúce ceny energií zase znížilo DPH z plynu z 23 na 8 percent a z elektriny z 23 na 5 percent. Domácnosti dostanú tiež finančnú podporu vo forme platieb, ktoré budú závisieť od príjmu. Od februára platí pre základné potraviny nulová DPH, hoci len dočasne.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #tankovanie #lacný benzín