Benzínová turistika v Poľsku, plné bandasky lacných palív. Za plnú nádrž sa dá ušetriť aj 10 eur (+ prepočty)

Nákupná turistika za slovenskými hranicami odštartovala. Ľudí zo severných a z južných okresov lákajú nižšie ceny potravín a pohonných hmôt u našich susedov v Maďarsku a v Poľsku.

10.02.2022 16:22
benzin, phm, slovnaft, tankovanie Foto: ,
debata (17)

Tí, ktorí to majú len na skok, dokážu ušetriť nemalú sumu. „Prišiel som to vyskúšať, či sú tu ceny benzínu naozaj nižšie,“ hovorí vodič denníku Pravda na čerpacej stanici v maďarskej pohraničnej obci Rajka neďaleko Bratislavy.

Áut so slovenskou poznávacou značkou je tu viac. Tankovaciu pištoľ si vodiči podávajú ako na bežiacom páse. Aj oni sa rozhodli využiť zastropovanie cien palív v Maďarsku. Orbánova vláda rozhodla, že horná hranica ceny benzínu a nafty bude do polovice februára 480 forintov (1,33 eura) za liter. V Poľsku dokonca znížili daň z pohonných hmôt z 23 na 8 percent.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Rožky, múka, ovocie či strukoviny. Nižšia DPH by priniesla úľavu peňaženkám iba pri vybraných potravinách

V porovnaní s Českom, Rakúskom, Maďarskom a Poľskom je na Slovensku najdrahší benzín. Ak si slovenský vodič natankuje plnú 50-litrovú nádrž napríklad v Poľsku či Maďarsku, ušetrí aj desať eur. V prípade, že využíva vozidlo denne a tankuje častejšie, za mesiac môže takto ušetriť aj niekoľko desiatok eur.

Tankovanie 95-oktánového benzínu do 50-litrovej nádrže na Slovensku v súčasnosti vyjde na 75,85 eura. V Česku je to o vyše jedného eura lacnejšie, v Rakúsku skoro o štyri eurá, na maďarských čerpacích staniciach skoro o deväť eur a v Poľsku to vychádza na úsporu takmer 12 eur. Nečudo, že Slováci tak zobrali pohraničné pumpy či obchody útokom.

Obyvatelia v Poľsku sa už sťažujú na to, že cudzinci tankujú palivo nie len do nádrží, ale aj do kanistrov a sudov, ktoré nie sú na to určené, čo je nebezpečné. Miestni ľudia ich označili za „tikajúce bomby“. Poliaci sa preto na hranice rozhodli poslať kontroly, ktoré budú dozerať na to, aby vodiči neprevážali v autách veľké množstvá pohonných hmôt.

Nádrž nafty vyjde v Maďarsku lacnejšie o 4 eurá, v Poľsku o 6,5 eura. Tankovacia turistika za naftou sa neoplatí len v Rakúsku či Česku. Tam sú rozdiely oveľa miernejšie. V Rakúsku si Slováci za plnú nádrž nafty priplatia o 0,3 eura a v Česku o 1,5 eura.

Vodiči by nemali zabúdať pri tankovaní v zahraničí na dodržiavanie zákona o spotrebnej dani z minerálnych olejov. Daniari a colníci z dôvodu medializovaných správ o nákupnej turistike vystríhajú pred prekročením limitu povoleného množstva pohonných hmôt.

Zákon hovorí, že okrem natankovania do nádrže vozidla si môže vodič na súkromné účely na území Slovenska natankovať pohonné látky ešte do jednej prenosnej nádrže bez toho, aby musel platiť dane. No maximálne to môže byť desať litrov. Nad desať litrov do prenosnej nádrže znamená, že osoba je povinná vypočítať si spotrebnú daň, bezodkladne podať colnému úradu daňové priznanie a zaplatiť spotrebnú daň.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #tankovanie #lacný benzín