Slováci zobrali útokom poľské pumpy. Benzín je oveľa lacnejší, vláda zvažuje nasadiť kontroly

Poľská vláda znížila na pol roka DPH, takže potraviny a benzín v Poľsku skokovo zlacneli. Česi aj Slováci preto vzali poľské obchody a pumpy útokom. Však netankujú len do áut, ale taktiež do neschválených nádob.

08.02.2022 09:07
pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (95)

Poľské úrady sa chystajú na kontroly medzi poľsko-slovenskými hranicami, informuje server Onet, ktorého citovala server ČTK České noviny. Dôvodom je veľký záujem o lacnejšie pohonné hmoty, ktoré Slováci do Poľska jazdia nakupovať.

„Od začiatku januára obsadzujú čerpacie stanice v blízkosti hraníc a tankujú naraz stovky litrov benzínu či nafty, toto palivo prepravujú i v sudoch, ktoré nie sú vhodné pre daný účel,“ informuje ČTK.

Samuel Vlčan Čítajte viac Bude alebo nebude nižšia DPH na potraviny? Vlčan si zavolal novinárov, aby im vysvetlil, kde je problém

Záujem o palivo z poľských čerpacích staníc podľa ČTK vyvolal fakt, že vláda vo Varšave nedávno znížila daň na benzín či motorovou naftu z 23 na osem percent. Pohonné hmoty sú teraz často o jeden až 1,5 zlotého (o päť až osem korún) lacnejšie než na Slovensku. Na čerpacích staniciach v obciach ako Zakopané, Nowy Targ, Czarny Dunajec alebo Jablonka už tiež mnohokrát došlo palivo a stanice zostali niekoľko hodín uzavreté, upozorňuje Onet.

Miestni obyvatelia sa zároveň sťažujú, že cudzinci tankujú palivo nie len do nádrží, ale tiež do kanistrov alebo sudov. „Podľa môjho názoru je to nebezpečné. Keď takéto auto havaruje, vyvolá to obrovskú explóziu,“ tvrdí obyvateľ Jablonky Marek a ktorý tieto auta zároveň označil za „tikajúce bomby“.

benzín / tankovanie / Čítajte viac Pohonné hmoty v roku 2022: Benzín bude stáť 1,5 eura a nafta 1,4 eura, tvrdia analytici

„O tejto praxi vieme a budeme robiť kontroly,“ uviedla Anna Grzesiaková z krakovské pobočky úradu inšpekcie cestnej dopravy. „Naša hliadka sa postaví v Chyžném na hranici so Slovenskom a bude kontrolovať, či sa v autách, vedľa palivových nádrží, nepreváža veľké množstvo pohonných hmôt. To by bolo nebezpečné,“ dodala.

Zákon umožňuje prevážať cez hranice plnou nádrž auta a maximálne štyri kanistri s objemom 60 litrov, poznamenal server Onet.

Podľa informácií ČTK jazdia kvôli úsporám do Poľska i Česi z prihraničných oblastí. Mnohí tam nielen tankujú pohonné hmoty, ale robia aj veľké nákupy. Poľský spravodajský portál však situáciu a prípadné kontroly na poľsko-českých hraniciach nespomína.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Slovensko #DPH #pohonné hmoty