Pokračovanie článku: Zlato, bitcoin, ETF fond alebo akcie? Osobne verím najviac akciám, hovorí expert na financie Vlček

Ak sa priráta sedempercentná inflácia plus poplatok vo výške od 1 do 3 percenta, ktorý si v priemere účtujú podielové fondy, niekedy aj za správu pasívnych fondov, vyjde nám desať percent, ktoré musí potenciálna investícia prekonať. Nie sú poplatky, ktoré si účtujú podielové fondy, vysoké?

Každý poplatok má svoju funkciu. Štandardný vstupný poplatok znamená odmenu distribútorovi. Poplatok však berie distribútor, správca s ním nemá nič. Výstupný poplatok je špecifický fenomén. Niekedy sa aplikuje, keď máte určený nejaký investičný horizont a vy ho nedodržíte – vtedy ho zaúčtujú. V mnohých prípadoch je tento poplatok príjmom fondu a teda je kompenzáciou pre ľudí, ktorí dodržia dohodnutý investičný horizont, oproti ľuďom, ktorí ho nedodržia. Odchod ľudí z fondov môže vyvolať potrebu predaja časti aktív a s tým sú spojené náklady. Aby tí, ktorí zostanú vo fonde, neutrpeli vinou tých, ktorí z neho odchádzajú, sú zavedené výstupné poplatky. Tieto poplatky sú jednorazové. Posledným typom poplatkov sú priebežne účtované poplatky za správu a depozitára. Príjmom správcovskej spoločnosti sú v podstate len poplatky za správu, aj z tých jej zostáva len časť.

kalkulačka, peniaze, bankovky, euro, počítanie Čítajte viac Slováci zainvestovali za rok 1,5 miliardy eur. Je to rekord, no potešil iba málo ľudí (+ výnosy fondov)

A sú v poriadku aj takéto poplatky?

Áno, všetky poplatky sú v poriadku, lebo každý poplatok má svoju funkciu. Vstupné a výstupné poplatky by spolu nemali presiahnuť päť percent. Moja skúsenosť je, že zďaleka sa k tejto hranici väčšina prípadov neblíži. Dokopy sa poplatky pohybujú od jedného do troch percent.

V súčasnosti sú možnosti investovania veľmi dostupné a aj bežný človek môže investovať do rôznych podielových fondov, ETF fondov či kryptomien – ak chce. Ako by mal rozmýšľať nad zlatom?

Zlato sa vo všeobecnosti vníma ako protiinflačná poistka. Zlato nie je primárne určené na to, aby ste na ňom zarobili. Investície do zlata by vás mali ochrániť v turbulentných časoch. Pre majetnejších ľudí s finančným kapitálom, povedzme, aspoň 100-tisíc eur, je vhodné, ak menšiu časť svojich prostriedkov, t.j. 5–10 %, vložia do zlata. Myslím si, že pre človeka s nižším objemom voľných finančných prostriedkov, ktorý si svoj investičný majetok ešte len vytvára, sú investície do zlata zbytočné.

Ako by mal rozmýšľať bežný človek nad kryptomenami?

Kryptomeny sú virtuálne aktíva. V súčasnosti je ich veľmi veľa a relatívne jednoducho sa vytvárajú ďalšie nové. Nemyslím si, že by sme ich mali úplne ignorovať, ale asi platí to, čo pri zlate. Majetnejší človek by mohol mať časť úspor v kryptomenách. Ale zásadnú čiastku svojich úspor by som tam nedával.

A keby nad kryptomenami predsa len investor rozmýšľal, tak za kým má ísť?

Na internete je možné nájsť mnoho rád a aj aplikácií, ktoré vám umožnia zainvestovať do kryptomien. Jednou z pohodlných ciest, ako si vytvoriť expozíciu na kryptomenový trh, je zainvestovať do podielového fondu, ktorého investičná stratégia sa zameriava na kryptomeny. Takéto fondy sú dostupné aj na Slovensku, takže stačí zájsť do banky, prípadne za finančným agentom. Treba povedať, že na jednej strane ide o moderné aktívum s potenciálom nadštandardných výnosov, na druhej strane je potrebné dobre zvážiť riziká spojené s takouto investíciou, ktoré sú omnoho väčšie ako pri štandardných investičných nástrojoch.

Ako sa pozeráte v súčasnej dobe na investovanie do realít?

Ak niekto chce nehnuteľnosť na bývanie, mal by ísť do toho. Hypotéky sú extrémne lacné a zafixovať by ju mal na čo najdlhšie. Momentálne sa mi zdá výhodnejšie zobrať si lacnú hypotéku a bývať vo vlastnom, ako platiť nájom niekomu inému.

A ako vnímate investičné nehnuteľnosti?

Nepovažujem ich za najlepší nástroj na zhodnocovanie peňazí.

Prečo?

Výnos z nájmu z rezidenčnej nehnuteľnosti v pomere k jej cene je nízky. Lacné hypotéky spôsobujú, že ľudia uprednostňujú kúpu nehnuteľnosti. To spôsobuje nižší dopyt po nájmoch. Záujem o prenajatie bytu možno očakávať od študentov, mladých rodín, prípadne zahraničných pracovníkov. To všetko sú rizikové skupiny. Ďalšie problémy sú s tým, že nehnuteľnosti časom chátrajú a vyžadujú opravy. Nie sú až také likvidné, nemôžete ich predať len tak. Keď chce človek investovať do realít, tak mu odporúčam realitné fondy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #investovanie #Roman Vlček