Heger: My sme už kvalitné opatrenia proti zdražovaniu urobili, iní nás len dobiehajú

Okolité štáty pri opatreniach kompenzujúcich občanom vyššie ceny energií a potravín len dobiehajú to, čo Slovensko už v tomto smere urobilo.

05.02.2022 16:15
debata (457)

V rozhlasovej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), pričom poukázal na to, že jeho vláda investovala v predchádzajúcich mesiacoch na tieto účely stovky miliónov eur.

„Oni to v predchádzajúcom období neurobili, my áno a urobili sme to kvalitne,“ zdôraznil premiér pri porovnaní intervencií Slovenska a iných štátov. Pri opatreniach kompenzujúcich zdražovanie spomenul napríklad investície do regulácie cien energií v predchádzajúcich dvoch rokoch, zaradil k nim aj trinásty dôchodok či príspevok za očkovanie pre seniorov. "Aj tieto prostriedky môžu použiť na to, aby zvládli zvýšenie cien,“ upozornil. Rovnako pripomenul aj 350-eurovú jednorazovú odmenu pre pracovníkov v štátnej a verejnej správe. Poukázal i na indície naznačujúce rast platov.

Avizoval zároveň, že na najbližšie rokovanie vlády pripravuje kabinet opatrenie, ktoré má zvýšené ceny energií kompenzovať subjektom štátnej a verejnej správy. Detaily prezradiť nechcel. „Predstavíme ich na vláde,“ uistil.

Po zaplátaní dier v zdravotníctve má byť na platy

Kedy a o koľko by sa mali zdvihnúť platy zdravotníkov ešte nie je jasné. Viac majú napovedať rokovania Lekárskeho odborového združenia s ministerstvami zdravotníctva a financií, uviedol Heger.

„Teraz budú pracovať na tom, aby sa napočítalo, koľko sa vie ušetriť a na základe toho sa budú komunikovať konkrétne čísla,“ vyhlásil premiér s tým, že teraz nechce sľubovať pri zvyšovaní platov „holuba na streche“.

Heger uviedol, že treba nastaviť cenotvorbu tak, aby sa nemocnice ďalej nezadlžovali a zrovnoprávnili sa úkony medzi súkromnými a štátnymi nemocnicami. Poukázal na to, že súkromné nemocnice si na rozdiel od štátnych berú bonitných klientov. Ak sa podľa neho diery zaplátajú, tak budú peniaze na zvýšenie platov. Aj keď zdravotníctvo čelí odchodu personálu, premiér uviedol, že za posledné dva roky boli odchody najmenšie.

O rušení protipandemických opatrení Heger ešte nechcel hovoriť, pretože variant omikron je na Slovensku zatiaľ na vzostupe. Plánuje však s konzíliom odborníkov prebrať postup pri uvoľnení opatrení.

Pellegrini: Nech sa pozrie do najbližšej predajne

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) by sa mal ísť pozrieť do najbližšej predajne potravín, aby zistil ako „kvalitne“ sa Slovensko pripravilo na vlnu zdražovania. Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini tým reagoval na premiérove vyhlásenia v diskusnej relácii Sobotné dialógy, že okolité štáty pri opatreniach kompenzujúcich rast cien energií a potravín len dobiehajú to, čo Slovensko už urobilo.

„Premiér potvrdil, že vláda nevie a nechce riešiť drastické zdražovanie, ktoré trápi čoraz viac ľudí na Slovensku. Občania sa nedozvedeli jediné konkrétne opatrenie, ktorým chce vláda pomôcť svojim občanom,“ upozornil Pellegrini.

Opozičný líder zopakoval, že jediným riešením súčasnej situácie, v ktorej vláda namiesto riešenia problémov a zjednocovania spoločnosti prehlbuje polarizáciu, sú predčasné voľby.

457 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #Eduard Heger