Školy a prax ako v Nemecku. Firmy našli návod, ako do 10 rokov opraviť náš pracovný trh

Slovensko musí zmeniť vzdelávací systém, reagovať na štvrtú priemyselnú revolúciu, inak stratí konkurencieschopnosť i pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou.

04.02.2022 11:17
technika, prax, vysvetľovanie, duálne vzdelávanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

V Podnikateľskom podcaste od A po ZZZ na to upozornil člen Prezídia AZZZ SR a predseda Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania Andrej Hutta.

„To, čo sa deje, je štrukturálna zmena profesií súvisiaca s novou technológiou. Zápas o pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou sa týka aj Slovenska. Začína nás však trápiť aj demografia a štruktúra školských odborov a detí, ktoré sa na ne hlásia. Hrozí, že o desať rokov bude na Slovensku chýbať 250 tisíc pracovníkov. Ostatní môžu mať nedostatočnú kvalifikáciu na pracovné miesta, ktoré budú na Slovensku potrebné. Toto je problém, ktorý identifikovali zamestnávatelia a je potrebné ho riešiť prostredníctvom prípravy odborného vzdelávania. Ak chceme mať o desať rokov pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou, potrebujeme na to prispôsobiť školský systém už dnes,“ povedal Hutta.

Slovensko sa môže inšpirovať krajinami, ktoré patria k najväčším i tradičným investorom ako je Nemecko a Rakúsku. Podľa Huttu je kombinácia nemeckého a rakúskeho odborného vzdelávania pre slovenské podmienky najlepšia.

„Na Slovensku je príliš veľká sieť škôl a školských zariadení na príliš malý počet detí. Štruktúra ešte reflektuje potreby Československa s väzbou na okolitý priestor, čo už dnes nekorešponduje s realitou. Nemôžeme ani učiť všetko a všade. Potrebujeme väčšie školské centrá, ktoré budú pripravovať drahšie profesie, ktoré sú technologicky náročné a potrebujú investície rádovo v miliónoch. Potom potrebujeme sieť škôl a školských zariadení, ktoré budú obhospodarovať ostatné odbory menej ekonomicky náročné,“ vysvetlil Hutta.

Generálny tajomník OECD Mathias Cormann s premiérom Eduardom Hegerom. Čítajte viac Z 0 na 100 sa ľahko zrýchli, no potom to ide ťažšie. OECD vystavilo Slovensku kritické vysvedčenie

Zamestnávatelia by mali hrať kľúčovú rolu v systéme odbornej prípravy, pretože najlepšie poznajú požiadavky a vývoj trhu a preto by mali iniciovať obsah prípravy nových pracovníkov. Pozitívnym príkladom je päť existujúcich podnikových škôl na Slovensku.

„Toto je cesta, ktorou by sme mali ísť v niektorých segmentoch priemyslu. Poskytujú vzor aj pre ďalšie školy, ktoré by mali vznikať. V novele zákona odbornom vzdelávaní sa podarilo upraviť vznik centier nadpodnikového vzdelávania. Živnostníci, malí a strední podnikatelia, ktorí nemajú dosť zdrojov, aby si sami zriaďovali vzdelávacie strediská, budú mať regionálne k dispozícií takéto spoločné zariadenia,“ dodal Hutta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #priemyselná revolúcia #zamestnávanie