Plénum odmietlo zníženie DPH a príspevok seniorom, ktoré navrhoval Hlas

Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na služby spojené s podávaním jedál a nápojov sa nezníži, nezavedie sa ani jednorazový príspevok 200 eur pre dôchodcov.

03.02.2022 17:33
Peter Pellegrini Foto:
Nezaradený poslanec a predseda strany Hlas Peter Pellegrini
debata (4)

Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietlo dva návrhy zákonov z dielne nezaradených poslancov pôsobiacich v mimoparlamentnej strane Hlas-SD.

Sadzba DPH na služby spojené s podávaním jedál a nápojov sa podľa ich návrhu zákona o DPH mala dočasne znížiť na 5 % a následne od 1. januára 2023 ponechať trvalo na úrovni 10 % na tieto služby. Zníženie sadzby DPH podľa nich predstavuje efektívny a adresný krok na pomoc ťažko skúšaným podnikateľom. „Slovensko je jednou z mála krajín Európskej únie (EÚ), ktoré stále uplatňujú základnú sadzbu DPH na stravovacie služby. So sadzbou 20 % má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastroslužby v EÚ,“ podotkli predkladatelia.

Pellegrini Čítajte viac Pellegrini dal Matovičovi ultimátum: Ak nepredstaví balík opatrení, podáme návrh na odvolanie

Plénum neschválilo ani novelu zákona o sociálnom poistení. Tá obsahovala jednorazové zvýšenie dôchodkových dávok vo výške 200 eur jednotne pre všetkých poberateľov dávok. Predkladatelia tak reagovali na rast cien energií a zvýšené náklady poberateľov dôchodkov na opatrenia na zvýšenie osobnej bezpečnosti v súvislosti s novou vlnou ochorenia COVID-19 v podobe koronavírusového variantu omikron.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #Peter Pellegrini #gastro podniky