Miliardár si postavil v Rotterdame superjachtu. Je tak veľká, že ju odtiaľ nevedia dostať, rozoberú preto most

Holandské prístavné mesto Rotterdam dočasne rozoberie historický most Koningshavenbrug, aby sa tak uvoľnila cesta pre obrovskú rekreačnú jachtu amerického miliardára Jeffa Bezosa, ktorú skonštruovali v tamojšej lodenici. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

03.02.2022 10:22
2021 Baby2Baby Gala Foto: ,
Miliardár Jeff Bezos.
debata (8)

Oceľový most, nazývaný aj „De Hef“ a považovaný za symbol tohto najväčšieho prístavu Európy, je totiž pre 40 metrov vysoké trojsťažňové plavidlo za 430 miliónov eur príliš nízky. Lodenica Oceanco požiadala miestne úrady o odstránenie centrálnej časti mosta. Náklady uhradí majiteľ jachty.

„Je to jediná cesta vedúca na more,“ vyhlásil hovorca starostu Rotterdamu.

Rozhodnutie pobúrilo holandských pamiatkarov, keďže magistrát po rozsiahlej renovácii mosta v roku 2017 prisľúbil, že ho nikdy nedá demontovať. Magistrát teraz tvrdí, že most po prejazde jachty získa opäť svoju pôvodnú podobu. Proces demontáže potrvá niekoľko týždňov a očakáva sa tohto roku v lete.

Jeff Bezos Čítajte viac Jeff Bezos odstúpi z postu výkonného riaditeľa Amazonu

Koningshavenbrug, ktorý postavili v roku 1878 a prestavali po tom, ako ho v roku 1940 počas druhej svetovej vojny zbombardovali nacisti, je bývalý železničný most na trati spájajúcej Rotterdam s belgickými Antverpami a Bruselom. Jeho stredná časť je zdvíhacia, aby pod ním mohli preplávať lode.

Jeff Bezos (58), zakladateľ spoločnosti Amazon, je jedným z najbohatších ľudí planéty. Jeho nové plavidlo bude s dĺžkou 127 metrov najväčšou plachtovou rekreačnou jachtou na svete.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeff Bezos #Rotterdam #jachta