Pokračovanie článku: Krajniak o reforme dôchodkov: Kto bude chcieť, tomu peniaze v druhom pilieri prehodíme, na rodičovskom bonuse padla dohoda

Čí nápad je rodičovský bonus?

S pôvodnou myšlienkou prišiel kolega Vladimír Palko, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 ministrom vnútra za KDH. Dnes prednáša na univerzitách politiku rodiny. Pri rodičovskom bonuse sa inšpiroval návrhmi nemeckých politikov v 90. rokoch, ako prvý s tým prišiel bývalý saský premiér Kurt Biedenkopf (CDU).

Takže ide o 30 rokov staré opatrenie?

Hovorili o tom následne viacerí ekonómovia a ústavní právnici v Nemecku. Vladimír Palko spravil prvé prepočty k rodičovskému bonusu prispôsobené slovenskej ekonomike v roku 2006. Vtedy ma oslovil na spoluprácu, veľa sme o tom debatovali, a keď sme sa po voľbách roku 2020 dostali do vlády, dostali sme bonus do programového vyhlásenia vlády a odvtedy sa ho snažíme presadiť.

V Nemecku to ale nikdy nezaviedli, to vás neodradilo?

Tam na to nebola politická vôľa. Hlavnou pointou však bolo, že starý Bismarckov dôchodkový princíp začína krívať na klesajúcej pôrodnosti, máme čoraz menej detí. Dnes už neplatí rozprávka o troch grošoch, kde z jedného žijem ja aj moja manželka, druhý dám deťom a tretí rodičom. To sa po roku 1989 zlomilo a začalo sa riešiť, ako tú nespravodlivosť pre dnešných dôchodcov, ktorí vychovali deti, no majú pre materskú a rodičovskú nižšie dôchodky ako tí bezdetní, vyriešiť.

No dobre, ale ani nijaká iná krajina takéto rodičovské bonusy nezaviedla, alebo áno?

Naším návrhom sa inšpirovala Česká republika. V septembri minulého roka schválili takzvané výchovné vo výške 500 českých korún mesačne (približne 20 eur) za každé vychované dieťa, no najviac za tri, teda dokopy 1¤500 korún. Tento príplatok dostane automaticky k dôchodku jeden z jeho rodičov, ktorý sa o dieťa preukázateľne staral na úkor svojej práce, teda primárne matky, ktoré boli na materskej, pracovali so skrátenými úväzkami a podobne. Vyplácať sa má od 1. januára 2023.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak sa obáva výpadku zamestnancov v domovoch sociálnych služieb, hľadá posily

Ale to ešte môže nová vláda zrušiť, keď to schválili pred voľbami.

Presadila to ešte exkolegyňa pani ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová (ČSSD), ktorá už nie je vo funkcii, ale nemám zatiaľ informácie, že by to opatrenie chceli zrušiť.

Pán Palko vám už neradí?

Bol súčasťou komisie pripravujúcej dôchodkovú reformu ako celku. Toto skončilo asi pred rokom. Potom sa návrhy pretavovali do legislatívy. Stále sme však v kontakte, stretávame sa a debatujeme o rodičovskom bonuse. No k ministerstvu práce nemá žiadny pracovnoprávny vzťah.

Aké sú v novele zákona o sociálnom poistení ešte iné zmeny?

Je ich viacero, napríklad elektronická péenka. Človek nebude musieť s papiermi od lekára chodiť k zamestnávateľovi a do Sociálnej poisťovne, ale urobí to lekár elektronicky zaňho. Predlžujeme aj ochrannú lehotu pre budúce mamičky. Keď žena otehotnie počas šiestich mesiacov od straty zamestnania, bude mať nárok na materskú.

A mimo bonusu ste v rámci zmien I. piliera dohodnutí na všetkom ostatnom?

Reforma prináša dve hlavné novinky. Individuálny dôchodkový strop vo výške 40 odpracovaných rokov a rodičovský bonus. Pri bonuse nemáme dohodu na jeho výške. Tých 40 rokov dohodnutých je, tam nie sú žiadne nezhody.

Novela o sociálnom poistení je v druhom čítaní v parlamente. Prejdú vám zmeny vrátane rodičovského bonusu už na februárovej schôdzi?

Záleží na tom, či sa dohodneme. Môže sa presunúť maximálne na ďalšiu, marcovú schôdzu. Od dohody nie sme ďaleko.

Reformu II. dôchodkového piliera ste mali predstaviť do Vianoc. No nestalo sa tak. Minulý rok prišli sporitelia v dlhopisových fondoch o viac ako 25-percentné výnosy, ktoré zaznamenali indexové fondy. Kedy ju predstavíte?

Za nás je pripravená, musí však byť napasovaná na reformu I. piliera, preto ju predstavíme až po nej. Na základných bodoch sme už dohodnutí. To znamená: chceme mladším sporiteľom, ktorí majú do dôchodku ďaleko, umožniť dostatočne dlhú dobu na presun svojich úspor do takých fondov, kde je najpravdepodob­nejšie, že zarobia. Musíme ich však aj férovo upozorniť, že v akciových fondoch neexistuje žiadna záruka na sumu, ktorá by z nich mala byť vyplatená. Preto sa bavíme o tom, ako zariadiť, aby neboli ich úspory ohrozené napríklad tým, keď americká či európska centrálna banka zdvihnú úrokové sadzby. Pretože ak by aj v nadväznosti na to akciové trhy klesli a my ako štát by sme ich do tých akciových fondov hromadne presunuli, niektorí ľudia by medziročne mohli stratiť 10 alebo 20 percent úspor.

Ako tomu chcete zabrániť a ako presuniete miliardy z konzervatívnych do rizikovejších fondov?

Hľadáme taký mechanizmus, aby bol presun úspor v rámci možností postupný a aby nebol pre sporiteľa rizikový.

Minister práce Milan Krajniak Čítajte viac Rodičovský bonus: Krajniak našiel naň peniaze, ale z koalície mu odkazujú, že je to zlý nápad

Kedy teda presnejšie predstavíte detaily reformy II. piliera?

Verím, že v prvom kvartáli tohto roku. Už je to vo vnútornom pripomienkovaní aj medzi koaličnými partnermi. Preto verím, že nejde o otázku vôle či rozhodnutia, ale len technickej dohody o detailoch bezpečnosti voči sporiteľom. Základný spor je medzi dvomi názormi v koalícii – pán poslanec Peter Kremský (OĽaNO) hovorí, že rozhodnutie o dôchodkových úsporách je vážna vec, ktorú nemôže urobiť len tak štát za sporiteľa, ale mal by to sporiteľ spraviť sám a my sporiteľovi môžeme len poradiť s argumentmi, čo je výhodnejšie. Na druhej strane stojí pán poslanec Peter Cmorej (SaS), ktorý hovorí, že treba úspory ľudí presunúť čím skôr. Myslím si, že nájdeme kompromis.

Väčšina sporiteľov má úspory v konzervatívnych a dlhodobo menej výnosných dlhopisových fondoch. Ako ich chcete presunúť?

Áno, chceme ich presunúť. To považujeme za dobré pre 99 percent sporiteľov. Lenže otázkou je, akou formou, či to má byť administratívne rozhodnutie štátu, alebo rozhodnutie jednotlivých sporiteľov. Je to zásadná vec.

Bude na taký presun politická vôľa? Presúvanie miliárd eur je citlivá vec.

Myslím si, že najférovejšie a najzodpovednejšie by bolo, keby sme jasnou informačnou kampaňou presvedčili čo najviac tých sporiteľov, pre ktorých to bude výhodné. Nebránim sa ani inému, administratívnemu riešeniu, no musí to byť postupné, aby sme vylúčili do čo najvyššej miery riziko náhleho poklesu trhu. Máme už aj svoj návrh, ako na to, debatujeme o ňom, verejnosti ho chceme predstaviť do konca tohto kvartálu.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #revolúcia #Milan Krajniak