Slováci sa osmelili. Do zahraničia plánuje vycestovať tento rok 77 percent ľudí

Možnosť ľahšie cestovať je jednou z najdôležitejších motivácií na očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ukazuje nový prieskum spoločnosti Kiwi.com. Pri cestách do exotických krajín sa na odporúčanie nechá zaočkovať viac ako 54 % respondentov, a to vrátane tých, ktorí nie sú očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

27.01.2022 13:34
letisko, lietanie, letisko, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Významný počet Slovákov motivuje k očkovaniu proti COVID-19 možnosť jednoduchšieho cestovania do zahraničia. Potvrdzuje to aj najnovší prieskum spoločnosti Kiwi.com v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK, podľa ktorého 47 % Slovákov motivovala k očkovaniu možnosť voľnejšieho pohybu a cestovania. Očkovaní Slováci boli v roku 2021 tiež otvorenejší cestovaniu do zahraničia (58 %) než tí bez očkovania (32 %). Až 52 % Slovákov vlani vycestovalo do zahraničia.

Okrem cestovania sa Slováci očkovali aj pre ochranu zdravia (66 %). Niektorí respondenti tak urobili zo solidarity s ostatnými (20 %), kvôli svojej práci/škole (11 %). Najmenšia, aj keď nie zanedbateľná časť respondentov tak urobila na základe tlaku okolia (8 %).

NEPOUZ, exotika Čítajte viac Lyže meníme za palmy: Aké exotické destinácie bodujú u Slovákov a koľko stojí dovolenka?

„Možnosť chrániť svoje zdravie a cestovať do zahraničia sú najväčšou motiváciou nielen pre očkovaných cestovateľov, ale aj pre tých, ktorí sa ešte rozhodujú. Možnosť vycestovať za hranice krajiny je pre nich najväčšou motiváciou,“ hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com, a dodáva, že tento rok plánuje vycestovať do zahraničia 77 % Slovákov.

Očkovanie proti COVID-19 na zozname cestovných vakcín?

Ak by mohli rozhodnúť, či by sa vakcína proti koronavírusu mala zaradiť k cestovným vakcínam proti chorobám ako malária, žltá zimnica alebo týfus, 40 % Slovákov by bolo za, 31 % by bolo kategoricky proti a 29 % by túto možnosť v budúcnosti zvážilo. Odporcovia sú väčšinou neočkovaní ľudia. Je preto zaujímavé, že pri cestách do exotických krajín sa viac ako 54 % respondentov vrátane neočkovaných riadi odporúčaniami ohľadom očkovania. Dôležitá je však pre nich dobrovoľnosť. Iba 4 % Slovákov by sa nikdy nedali zaočkovať.

„Napriek tomu, že slovenskí cestovatelia nie sú jednotní v názore na zaradenie očkovania proti COVID-19 do skupiny preventívnych cestovných vakcín, viac ako polovica z nich sa nebráni štandardným cestovným vakcínam, ktoré sa vyžadujú alebo odporúčajú pri návšteve rizikových oblastí,“ dodala Řezníček Dočkalová.

Protipandemické opatrenia by zachovala len pätina Slovákov

V opatreniach po skončení pandémie majú Slováci jasno: takmer 3/4 respondentov, medzi ktorými dominujú najmä neočkovaní, by preferovali zrušenie aktuálnych obmedzení, len 8 % neočkovaných a 25 % očkovaných by zachovalo existujúce cestovné obmedzenia.

Celkovo však takmer polovica Slovákov (43 %) aktuálne považuje cestovanie za bezpečné, opačný názor má tretina účastníkov prieskumu. Na základe nových zistení možno očakávať, že záujem cestujúcich o cestovanie do zahraničia sa zvýši aj v tomto roku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #očkovanie #Covid-19