Pokračovanie článku: Slovenská vláda zaspala. Ako pomáhajú s enormným rastom cien energií v Česku, Maďarsku a Poľsku?

Vyšší príspevok na bývanie a peňažné šeky

Drahé energie sa do rodinných rozpočtov zahrýzajú čoraz silnejšie aj v Česku. Zatiaľ čo minulá Babišova vláda reagovala odpustením DPH, tak nový vládny kabinet sa vybral inou cestou. Zvýšiť chce príspevok na bývanie, ktorý by tiež mohlo získať viac ľudí. Podľa českého ministerstva práce to bude stáť až tri miliardy českých korún ročne, čo je zhruba 123 miliónov eur.

Milan Krajniak Čítajte viac Dôchodkové úspory nezarábali všetkým. Rozdiely sú priepastné, kto mal najvyššie výnosy? (+ tabuľky)

„Rozhodli sme o tom, že sa adekvátne navýši príspevok na bývanie a rozšíri sa tak, aby naň dosiahlo viac ľudí. V prípade dramatických výkyvov na trhu s energiami bude môcť vláda zvýšiť normatívy,“ uviedol český premiér Petr Fiala. Nárok na príspevok na bývanie majú vlastníci bytov či trvalo hlásení nájomníci, ktorým na úhradu priemerného bývania nestačí v Prahe 35 percent z príjmu a inde 30 percent.

Jaroslav Karahutapng Čítajte viac Predseda agro výboru Karahuta: Štát nemôže byť pasívny pozorovateľ zdražovania, predložíme zníženú DPH na potraviny

V Belgicku má takmer milión ľudí problém s platením účtov za energie. Požiadali o to, aby si mohli svoje účty za elektrinu a plyn rozložiť na dlhšie časové obdobie. Tamojšia vláda preto prišla so sociálnou tarifou pre ľudí, ktorí sú najviac ohrození energetickou chudobou. Tá by mala platiť v dôsledku stále pokračujúcej energetickej krízy až do marca 2022.

Francúzsky rezident Emanuel Macron zažil počas svojho funkčného obdobia protesty „žltých viest“ proti zvyšovaniu daní z pohonných hmôt. Aj z toho dôvodu je obzvlášť citlivý na potenciálny dosah na jeho popularitu spôsobený prudko rastúcimi nákladmi na energie. Agentúra Bloomberg pripomína, že Francúzsko zmrazilo tarify za plyn do konca roka2022 a okrem toho rozdelila vláda 4,4 miliardy eur, aby pomohla občanom s vyššími cenami za energie a pohonné hmoty. Stoeurové poukážky vo Francúzsku rozdáva vláda každému, kto zarába menej ako 2 000 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rast cien #peňažné príspevky #daňové stropy