Top 5 správ týždňa: Infláciu doháňajú firmy vyššími platmi, Sulíkov Krym a 13 rokov po plynovej kríze

Výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

23.01.2022 13:46
Financial Markets Wall Street Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Firmy už začali zamestnancom prepisovať výplatné pásky. Ktoré zvyšujú mzdy a o koľko?

Slovensko zažíva rekordný rast cien. Svoj vrchol dosiahne v prvých mesiacoch tohto roka. Viac si priplácame za jedlo, energie, bývanie či pohonné hmoty. Inflácia navyše požiera aj úspory ľudí. Ľuďom tak zostáva v peňaženkách menej peňazí. Jedno z riešení je vypýtať si vyšší plat. V niektorých slovenských firmách si pracovníci pýtať nič nemuseli. Podniky im ho samy zvýšili.

"Prečítajte si celý článok TU.

Plyn, Varič, Horák Čítajte viac Kde vezme Európa plyn, keby ho Rusi stopli? USA ho chcú vybaviť v Katare

Slovenská vláda zaspala. Ako pomáhajú s enormným rastom cien energií v Česku, Maďarsku a Poľsku?

„Inflácia, prudký nárast cien energií a životné náklady sú pre európskych lídrov prvoradé – majú totiž priamy vplyv na vrecká voličov. V dôsledku toho ide o veľmi závažný politický problém, ktorý lídri musia vyriešiť, alebo sa len musia tváriť, že ho riešia,“ povedal pre spravodajský portál Politico analytik Mujtaba Rahman zo spoločnosti Eurasia Group.

"Prečítajte si celý článok TU.

Sulík sankcie odmieta a tvrdí, že Rusi Krym nevrátia

Slovensko je možno jediný členský štát EÚ, v ktorom šéfovi diplomacie chýba podpora pre protiruské hospodárske sankcie od predsedu strany, ktorá ho do funkcie navrhla. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) jednoznačne spochybnil ich zmysel, čím sa dostal do rozporu s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom, nominantom SaS. Zároveň platí, že v súčasnej slovenskej vláde sa doteraz nikto z jej členov nevyjadril tak ostro proti ekonomickým sankciám, ktoré EÚ už niekoľko rokov uplatňuje voči Rusku.

Prečítajte si celý článok TU.

Platové pomery na Slovensku: Koľko zarába vrchná desatina a ako je to s ostatnými?

Desatina Slovákov mala vlani nižší plat ako 800 eur. V prípade, že zamestnanec nemal deti a uplatňoval si nezdaniteľnú časť základu dane, narábal mesačne s čistým príjmom pod 632 eur. Naopak, keď sa pozrieme na druhý koniec, teda najlepšie zarábajúcu desatinu Slovákov, jej základný plat bol v roku 2021 vyšší ako 2450 eur v hrubom. Táto časť zamestnancov zarobila mesačne viac ako 1790 eur v čistom. (V prípade, že nemala deti a uplatňovala si nezdaniteľnú časť základu dane.)

Prečítajte si celý článok TU.

Yeme, chlieb, predavačka, krájanie Čítajte viac Milióny na vyššie platy v tomto roku. Reťazce na Slovensku bojujú o zamestnancov

Mínus 20-stupňové mrazy a plynová kríza. Ako je Slovensko po 13 rokoch pripravené?

Od ukončenia veľkej plynovej krízy uplynulo trinásť rokov. Aby sa situácia z 20. januára nezopakovala, viacero vlád európskych krajín prijalo množstvo opatrení, rozšírili sieť dodacích trás a navýšili kapacity zásob. Ceny komodity na trhoch však dosahujú rekordné výšky, cez potrubia plynu prúdi omnoho menej než vlani a prázdnejšie sú aj zásobníky.

Prečítajte si celý článok TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Richard Sulík #ceny plynu #ceny energií #top 5 #sankcie voči Rusku