Sulíkov poslanec Cmorej o zákulisných rokovaniach: Je na Hegerovi, dokedy bude tolerovať naťahovanie reforiem

Osobne som sklamaný, že zásadné reformy sa nám zatiaľ nepodarili. Mrzí ma, že sa zdá, že niektorí ľudia uprednostňujú svoje vlastné ambície namiesto toho, aby zlepšovali podmienky pre život ľudí na Slovensku, tvrdí v rozhovore pre Pravdu poslanec SaS Peter Cmorej, ktorý patrí do užšieho okruhu koalície rokujúceho o ekonomických reformách.

20.01.2022 16:00
Peter Cmorej SAS Foto: ,
Peter Cmorej, SaS
debata (2)

Minulý štvrtok zástupcovia koaličných strán rokovali o ekonomických reformách. Nakoniec ste rokovali iba o rodičovskom bonuse, ktorý je súčasťou reformy prvého dôchodkového piliera. Ako prebiehala debata?

Celý čas sme vysvetľovali Milanovi Krajniakovi, že vyše 750 miliónov eur, o ktorých hovoril, že našiel na rodičovský bonus, nie sú žiadne peniaze „navyše“. Tie peniaze sú dôsledkom ekonomického cyklu a sú naplánované v budúcich rozpočtoch, čo konštatovala nakoniec aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Povedali sme mu, že keď chce rodičovský bonus, tak naň musí nájsť peniaze vo vlastnom rezorte, teda by mal niekde znížiť výdavky. Dá sa to napríklad aj zrušením alebo znížením 13. dôchodku, ktorý stojí vyše 300 miliónov eur. O tom by sme sa vedeli rozprávať, ak mu na rodičovskom bonuse záleží viac ako napríklad na 13. dôchodku.

Ale nejde to tak, že zoberieme päť percent odvodov a prerozdelíme to tak, že najchudobnejší dostanú najmenej.

Čo na tieto výhrady hovoril minister práce?

Výhrady sme povedali už veľakrát. Vo štvrtok sme sa o tom, či našiel, alebo nenašiel peniaze, bavili dve hodiny. Na nič iné nezvýšil čas. Na výhrady nereagoval. Jediné, čo som zachytil v médiách, bolo, že pripraví pre tých, ktorí nebudú môcť čerpať rodičovský bonus, nejaké kompenzácie.

Kto bol všetko na tom stretnutí?

Za SaSku tam bol Richard Sulík, ja som bol online a tajomník na ministerstve hospodárstva Ján Oravec. Za OĽaNO tam bol premiér Heger a minister financií Igor Matovič. Tiež tam boli obaja štátni tajomníci z ministerstva financií – Marcel Klimek a Ľuboš Jančík. Stranu Za ľudí reprezentovali Veronika Remišová a ekonomický expert strany Tomáš Meravý. Ministerstvo práce reprezentoval minister Milan Krajniak a jeho tajomník Boris Ažaltovič.

Peter Cmorej SAS Čítajte viac Poslanec SaS Cmorej o Krajniakovej reforme: Presviedčal nás, že našiel peniaze, no nakoniec sme sa na ničom nedohodli

Kto sa najtvrdšie ozval proti bonusu okrem vás?

Za ministerstvo financií asi najviac vysvetľoval Marcel Klimek. Ja som sa ozýval najmä vtedy, keď padali nejaké nápady k druhému pilieru a celkovo k udržateľnosti dôchodkového systému.

Aké nápady k druhému pilieru?

Že by sme siahli na príspevky do druhého piliera.

Ale veď keď sme sa ho na tlačovke pýtali, či na ne chce siahnuť, povedal, že nechce.

Áno, to povedal.

Ale keď sme mu vyvracali argumenty, tak sa niekoľkokrát otočil k druhému pilieru.

zväčšiť Peter Cmorej Foto: Lubos Pilc
Peter Cmorej SAS Peter Cmorej

Ako reagoval minister financií Matovič?

Matovič sa snaží dbať na verejné financie. Hovoril, že vyše polmiliardovú sekeru na rodičovský bonus nechce zaťať. V tomto sme zajedno. On je za to, a to ani my nie sme proti, aby sa vo výpočtoch dôchodkov zohľadňoval počet detí. Nesmie to však byť na úkor sekery v štátnom rozpočte.

Premiér Heger ako reagoval na debatu?

V podstate podporoval argumentáciu, že musí ísť o rozpočtovo zodpovedné rozhodnutie.

Dobre, čiže na záver stretnutia ste sa na čom dohodli? Že budete ďalej rokovať, určili ste si nejaký ďalší termín?

Tiež som sa pýtal, čo bude ďalej. Rozišli sme sa tak, že sa stretneme opäť. Padol tam aj taký bonmot, že by sme sa mohli takto stretávať aj každý štvrtok, vždy sa nájde téma.

Čiže výsledkom stretnutia je… nič?

Zatiaľ sa to tak zdá. Je na pánovi premiérovi a jeho trpezlivosti, dokedy bude tolerovať takéto naťahovanie.

Peniaze z plánu obnovy sú podmienené dôchodkovou reformou. Rodičovský bonus je časť reformy. Ak by neprešiel tento bonus, o peniaze by sme nemuseli prísť.

Otázka je, čo máme na mysli pod pojmom dôchodková reforma. U mňa neznamená dôchodková reforma iba to, že nadviažeme výpočet veku odchodu do penzie na strednú dĺžku života. No je to kľúčové opatrenie. Pokiaľ by sme ho zaviedli, bude to zlepšenie udržateľnosti verejných financií z dlhodobého hľadiska o dve percentá HDP. A práve toto od nás vyžaduje plán obnovy.

rodina, falošný úsmev, šetrenie, prasiatko Čítajte viac Ceny energií pre ľudí výrazne narastú. Krajniak prvýkrát uvažuje nad špeciálnymi dávkami

A ako si predstavujete kompletnú dôchodkovú reformu?

Určite nie tak, že iba opravíme, čo Fico s Dankom koncom volebného obdobia „dokafrali“. V prvom pilieri sa treba veľmi dôsledne zamyslieť nad vzťahom medzi solidárnosťou a zásluhovosťou systému. To je však na samostatnú debatu. Musíme začať ľudí poctivo a pravdivo informovať o ich budúcich dôchodkoch. Dôchodkový systém treba dobudovať o dobre mierenú podporu osobných sporení, lebo bez toho ľudia dostatočné dôchodky mať nebudú. A v druhom pilieri je okrem investovania prostriedkov veľkou otázkou výplatná fáza, teda vyplácanie dôchodkov. To je nastavené katastrofálne.

Minister Krajniak už predstavil plánované zmeny v prvom pilieri. Ste za zrušenie dôchodkového stropu, proti rodičovskému bonusu. Čo sa SaS ešte nepáči?

Nejde o to, čo sa nám nepáči, ale o to, čo je správne riešenie. Napríklad nesúhlasíme s výpočtom dôchodkov z I. piliera pre výsluhových dôchodcov. To znamená „druhého“ dôchodku po tom, čo napríklad expolicajt odpracoval ešte 10–15 rokov v civilnom zamestnaní. Podľa odborníkov to rieši nesprávne. Keď výsluhový dôchodca – či už policajt, alebo vojak – dôchodok začne poberať v 40-tich alebo 50-tich rokoch, je prirodzené, že ešte ide niekam pracovať. Ak v druhom zamestnaní vydrží desať rokov, má nárok aj na normálny dôchodok. To znamená, že bude poberať dva dôchodky. Žiaľ, v návrhu je to nastavené tak, že sa mu započítajú pri druhom dôchodku aj roky, keď bol policajt, a za to isté obdobie tak získa akoby dva dôchodky. To je nesprávne a nespravodlivé voči ostatným dôchodcom.

Ako reagoval pán Krajniak na pripomienky?

Zatiaľ nemáme spätnú väzbu.

Zákon je na programe na februárovej schôdzi, ako budete hlasovať?

Budeme očakávať od pána ministra, že sa vyrovná s pripomienkami. Na koaličnej rade sme avizovali, že minister s odpoveďami mešká. Som zvedavý, či pán premiér dohovorí pánovi ministrovi, aby začal rokovať s koaličnými partnermi.

Prejdime na druhý pilier. Minister práce ho mal predstaviť do Vianoc, no nestalo sa tak. Kde to viazne?

Ako som už viackrát naznačil, pán minister s nami veľmi nekomunikuje. Často sa veci dozvedáme z médií. Žiaľ, nekomunikuje ani s odborníkmi. Snažil som sa pána ministra presvedčiť na začiatku volebného obdobia, aby sme vytvorili odborné pracovné skupiny, no pán Krajniak sa rozhodol ísť vlastnou cestou. Uvidíme, s čím príde, no obávam sa, že k tomu zase príde sto zásadných pripomienok a budeme to riešiť ďalší rok.

Minister práce Milan Krajniak Čítajte viac Rodičovský bonus: Krajniak našiel naň peniaze, ale z koalície mu odkazujú, že je to zlý nápad

Čiže čakáte na tlačovku pána Krajniaka, keď zmeny v druhom pilieri predstaví.

Alebo na to, kedy sa to objaví v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

V druhom pilieri mali rekordné výnosy indexové fondy, no vyše 950-tisíc ľudí prerábalo v dlhopisových fondoch. Čo s tým?

Považujeme za veľkú tragédiu, že sme už na začiatku volebného obdobia neriešili presun sporiteľov z garantovaných (dlhopisových) do negarantovaných (akciových, indexových) fondov. Nie je to zatiaľ ani len v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Preto chceme dať do zákona o sociálnom poistení aj to, aby sa v druhom pilieri vykonal postupný prenos peňazí sporiteľov. Naraz sa nedá presunúť niekoľko miliárd eur, to si nikto netrúfne. Presun by sme mali zrealizovať postupne počas dvoch alebo troch rokov. Len to už treba naštartovať.

Čo na to pán minister, že túto zmenu by ste chceli dať do zákona o prvom pilieri?

Pán minister na to ešte nezareagoval. Tento návrh mal odo mňa dvakrát na stole ako poslanecký návrh. Keď som navrhoval presunúť iba nové príspevky sporiteľov, tak mi z ministerstva povedali, že je to málo ambiciózne. Vraj treba presunúť aj peniaze súčasných sporiteľov. To ma síce potešilo, no keď som prišiel s takýmto návrhom, tak povedal, že nechce riešiť presun niekoľkých miliárd poslaneckou novelou. Čakali sme na vládnu novelu, tá je tu, tak to pridajme do nej. Ak minister nezareaguje, máme pripravený ústavný zákon a som pripravený predložiť ho do parlamentu.

Na februárovej schôdzi je predložený aj zákon o nájomných bytoch. Je to jeden z veľkých sľubov hnutia Sme rodina. Boris Kollár sľubuje desaťtisíc nájomných bytov za rok. Už ste sa v koalícii dohodli na tomto bode?

Nedohodli. Pripravený pozmeňujúci návrh sme hnutiu vrátili s tým, že hlavné výhrady ostali nevyriešené.

Čo zostáva doriešiť, ktoré body sa vám nepozdávajú?

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť konštatovala, že je vysoké riziko, že sa nám to celé nakoniec zaráta do verejného dlhu. Hrozí tam tiež takzvaný crowding out efekt – teda že štátna výstavba vytlačí súkromnú výstavbu bytov. Na trhu pre kupujúcich by teda ostalo menej bytov. Čo to spraví s cenami bytov? A kde zoberiete na to všetko stavbárov? Štefan Holý síce tvrdí, že crowding out efekt bude malý, no iné štúdie tvrdia, že to môže byť od 40 do 100 percent. Teda že sa nezačne stavať o 10-tisíc bytov ročne viac, ale že 4 000 až všetkých 10-tisíc bude na úkor bytov, ktoré by sa inak dostali do ponuky pre kupujúcich. Ak sa dnes ročne dokončí okolo 20-tisíc bytov, znamenalo byt to, že zrazu bude ponuka o polovicu menšia. Ďalšou otázkou je, komu budú tieto byty určené? Nám sa nepáči systém „kto prv príde, ten prv melie“. Celý zákon je stavaný tak, že za výnos investorov bude ručiť štát. Ďalšie generácie majú ručiť za to, čo podpíše táto vláda? Medzitým prišiel Igor Matovič so svojou daňovou reformou. V nej sa niekoľko bodov vylučuje so zákonom o nájomných bytoch. Ak teda Sme rodina podporuje daňovú revolúciu, tak ide proti svojmu zákonu o nájomných bytoch.

Prečo ide daňová revolúcia proti Kollárovým nájomným bytom?

Kollárov model pre investorov do nájomného bývania ráta s nižšou DPH a so zamestnaneckým príspevkom vyše 300 eur mesačne, ktorý je oslobodený od dane aj odvodov. To je v rozpore s ideou daňovej revolúcie a bez toho jeho model nájomného bývania nevie fungovať.

Čiže zase čakáte na odpoveď od Sme rodina.

Áno, je na hnutí, čo bude robiť so svojím návrhom.

Kollárovcov ste na to upozorňovali, že sa to prieči daňovej reforme?

Tak hádam majú vlastných expertov, ktorí si to všimli.

V takej podobe, v akej je zákon predložený v parlamente, zaň nebudete hlasovať?

Myslím si, že v tejto podobe to nemá šancu prejsť.

Neočakávate, že Sme rodina bude obchodovať so zákonmi? Povedzme, že si dá podmienku, že za súdnu mapu budú poslanci hnutia hlasovať iba vtedy, ak ostatní koaliční partneri podporia trebárs nájomné byty.

Táto otázka je bezpredmetná, pretože ak prídu s návrhom, ktorý má veľké nároky na rozpočet, musia získať súhlas ministra financií. Pokiaľ sa nevyriešia finančné veci, je nemožné, aby sa o tom hlasovalo. Ak na to nájdu financie, potom sa môžeme o tom rozprávať. Všetky reformy aktuálne stoja na Sme rodina.

Milan Krajniak rodicovsky dochodok Čítajte viac Čo ak zletia akcie nadol o 20 percent, pýta sa Krajniak. Presun miliárd eur z druhého piliera nechce prikazovať

Vláda schválila výdavkové limity, ktoré hovoria o tom, že verejné inštitúcie by nemali míňať nad určitú mieru. Vláda ich schválila ako zvláštny zákon, pričom mali byť spojené s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Ide o takzvanú dlhovú brzdu. Ten si však SaS podmienila daňovou brzdou. Prečo ste teda zákon o výdavkových limitoch oddelili?

Na vláde sa schválil zákon o rozpočtových pravidlách, ktorý predpokladá, že sa dohodneme aj na ústavnom zákone, aby bol vykonateľný. Dohoda na daňovej brzde je komplikovanejšia, je na stole aj možnosť , že výdavkové limity schválime zvlášť a následne budeme schvaľovať dlhovú brzdu plus daňovú brzdu. Tu sa však rokovaní nezúčastňujem, takže úplné podrobnosti vám nepoviem.

Už ste sa dohodli na daňovej brzde, ktorá zjednodušene hovorí o tom, že nad určitú hranicu nesmie rásť daňové zaťaženie v krajine? Mimochodom, drvivá väčšina ekonómov ju odmieta.

Nie všetci ekonómovia ju odmietajú. V súčasnosti vnímame požiadavky na zvyšovanie daní, pretože ľudia chcú rôzne a nie veľmi rozpočtovo zodpovedné riešenia, ako je napríklad aj rodičovský bonus. Preto by bolo mať dobré takúto brzdu, ktorá nás nepustí ďalej zvyšovať dane. Dokonca aj Česi ju idú zavádzať.

V akom je stave teda dohoda? Ani minister financií daňovú brzdu nechce.

Zbližujú sa naše predstavy a mám pocit, že sa dohodneme. Výhrady má však aj Sme rodina, nielen strana SAS.

Prejdime k daňovej reforme Igora Matoviča. Strana SaS mu vystavila semafor, kde s asi dvomi tretinami návrhov súhlasí a štyri body sú nepriechodné. Dal vám už Matovič spätnú väzbu?

Čakáme na ďalšie rokovanie. Minister financií by bol, samozrejme, rád, keby to bolo prijaté ako celok, tak ako to navrhol. Podstata reformy je pre mňa osobne daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov. Ak sa dohodneme na tomto, môžeme k tomu pridávať ostatné časti. Najväčšie výhrady máme k tomu, že tak, ako je to navrhnuté, by zo zníženia daňovo-odvodového zaťaženia profitovali najmä najviac zarábajúci zamestnanci. To platí bez prepočtu miezd na úrovni firiem, respektíve pre každého novozamestnaného, napríklad deň po reforme.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak hovorí, že s Matovičom sa vie na reforme dohodnúť. Hľadajme riešenia, krčah vody nesmie byť prekážka

Keď približne polovica zamestnancov na Slovensku zarába mediánovú mzdu 1 080 eur a práve títo ľudia si polepšia iba o pár eur, o akej revolúcii hovoríme?

Reforma je zameraná primárne na podporu rodín s deťmi.

Tak ale potom to nie je daňovo-odvodová revolúcia.

To už je otázka na pána ministra financií. Súhlasím však s tým, že zvyšovanie dávok pre rodiny by nemalo byť maskované za daňovo-odvodovú reformu.

zväčšiť Peter Cmorej Foto: Lubos Pilc
Peter Cmorej SAS Peter Cmorej

Koalícia sa blíži k polovici svojho volebného obdobia. Asi ste si inak predstavovali reformný apetít. Všetky kľúčové reformy prinajlepšom idú slimačím tempom, prinajhoršom stoja.

Osobne som sklamaný, že zásadné reformy sa nám zatiaľ nepodarili. Mrzí ma, že sa zdá, že niektorí ľudia uprednostňujú svoje vlastné ambície namiesto toho, aby zlepšovali podmienky pre život ľudí na Slovensku. Je pomerne náročné takto fungovať.

Čo sa vám podarí presadiť do konca funkčného obdobia?

Nechcem byť prorokom, všetko je otvorené. Mojou srdcovou záležitosťou sú dôchodky. Pre dôchodky som aj vstupoval do politiky a do SaS. Keď sa dobrý ústavný zákon dostane do parlamentu, a bol by som rád, keby to bol vládny návrh, dúfam, že ho schválime. Myslím si, že ani politici opozície by neboli radi, keby nám tu skrachoval celý dôchodkový systém.

Peter Cmorej

Narodil sa v roku 1983. Je poslancom Národnej rady za stranu SaS. Je členom výboru pre sociálne veci. V strane SaS je odborníkom na sociálne a finančné veci. Je tiež poslanec miestnej časti Bratislava-Petržalka a mesta Bratislava. Vyštudoval Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity a Právnickú fakultu Univerzity Komenského.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Richard Sulík #Cmorej