Pôjdu úroky na hypotékach hore a čo to bude znamenať? Všetko závisí od jednej inštitúcie, tvrdia analytici

V súčasnosti čelíme zrýchľujúcej sa inflácii, ktorá je citeľná v prakticky celej eurozóne. To vytvára tlak na Európsku centrálnu banku, aby zvýšila úrokové sadzby a spomalila tak infláciu.

17.01.2022 10:33
ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Lídri Európskej centrálnej banky však na decembrovom zasadnutí rozhodli o ponechaní kľúčovej sadzby bez zmeny a jej ďalšie zvyšovanie zatiaľ neoznámili. Minimálne v tomto roku analytici rast úrokov nepredpokladajú.

Úrokové sadzby na úverom trhu sa odvíjajú od nastavenia hlavnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) v eurozóne. Tá je aktuálne na nule a zatiaľ neavizovala jej zvyšovanie. „Proti zvyšovaniu úrokových sadzieb v eurozóne pôsobí súčasná pandémia a surovinová kríza, čo spomaľuje ekonomický rast. Zvýšenie sadzieb by toto ekonomické zotavovanie ešte viac pribrzdilo,“ povedala pre agentúru SITA analytička 365.bank Jana Glasová.

žena, práca, písanie, papiere, sústredenie Čítajte viac Takmer milión ľudí by malo byť na pozore. Ich peniaze v 2. pilieri požiera inflácia

Čo sa týka vývoja úrokových sadzieb z hypotekárnych aj spotrebných úverov, tie budú podľa Glasovej vo veľkej miere závisieť od krokov, ktoré podnikne ECB. „Predpokladáme, že pod ťarchou vysokej inflácie, bude musieť aj ECB pristúpiť k zvyšovaniu sadzieb. Mohlo by sa tak stať už aj v druhom kvartáli budúceho roka. Zároveň však očakávame, že toto zvýšenie bude len mierne a opatrné, v prvom kroku by sa sadzba mohla zvýšiť zo súčasnej nuly na 0,25 %. Vzhľadom na to by sa aj sadzby z úverov mali zvyšovať len miernym tempom,“ poznamenala Glasová.

Aj podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika je isté, že rast úrokových sadzieb v najbližších rokoch musí prísť, aj keď zrejme pôjde o pomalé a postupné dvíhanie úrokov. Ako pokračovala riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk Eva Šablová, zatiaľ sú signály také, že rok 2022 by ešte nemusel priniesť žiadne zásadné úpravy základnej úrokovej sadzby, preto korekcie úrokov na Slovensku budú viac závisieť od obchodnej politiky tej ktorej banky.

„Poskytovanie úverov pri tak nízkych úrokoch je pre banky v súčasnosti málo výnosné, na druhej strane sa im objem peňazí neoplatí držať pri žiadnych alebo záporných kreditných úrokoch. Preto budú stále motivované úvery poskytovať a pod vplyvom konkurenčného tlaku môžu byť úroky držané stále okolo 1 %,“ povedala pre agentúru SITA Šablová. To všetko za predpokladu, že ECB nezasiahne a neurobí korekciu cez zmenu základnej sadzby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #hypotéka #úroky