Aké destinácie Slováci najviac navštevovali v roku 2021? Dubaj to nebol

Napriek pretrvávajúcim obmedzeniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 vlani celosvetovo vzrástol cestovateľský apetít. Podľa údajov travel-tech spoločnosti Kiwi.com sa v roku 2021 uskutočnilo o 42,5 percenta viac rezervácií než v predchádzajúcom roku.

12.01.2022 14:32
Letisko / Cestovanie / Turista / Heathrow / Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (1)

Slováci si dokonca rezervovali o 88 percent letov viac, pričom väčšina rezervácií smerovala do európskych destinácií. Znamená to, že slovenskí cestujúci sa pomaly približujú k číslam z predpandemického roku 2019, keď bolo rezervácií ešte zhruba o tretinu viac.

Najväčší počet podľa Kiwi.com celosvetových rezervácií smeroval do destinácií v USA, za ktorými nasledovali Taliansko, Španielsko, Turecko a Mexiko. Slováci mali záujem o destinácie bližšie k domovskej krajine – dominovali napríklad Kyjev, Londýn, Praha, Brusel a Malta. Celkovo slovenskí cestovatelia navštívili 318 miest v 84 krajinách sveta, v ktorých polovica z nich strávila v priemere tri dni.

Vysoké Tatry príroda turizmus zima zaujímavosti POX Čítajte viac Otvorenie gastro prevádzok zimnú sezónu rozhýbe. Cestovný ruch však oživia len jasné podmienky

Kiwi.com poznamenala, že medzi najobľúbenejšie linky v minulom roku patrili vnútroštátne lety v rámci Turecka, Peru a Kolumbie. Konkrétne linky Antalya – Istanbul, Lima – Cusco a Bogota – Medellín.

„Americkí cestovatelia využívajú Kiwi.com najčastejšie. V tomto roku ich bolo o 24 % viac ako v roku 2019. Nasledujú Briti, Francúzi, Nemci a Španieli. Slováci sú na 31. mieste,“ hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com.

Najviac rezervácií v lete, najmenej na začiatku roku

Ako uvádza Kiwi.com vlani Slováci najčastejšie odchádzali do zahraničia počas letných prázdnin, a to hlavne v auguste, júli a septembri. V tomto období bolo podľa spoločnosti zrealizovaných viac ako 45 percent slovenských rezervácií z roku 2021. Začiatok roka bol zasa jedným z najslabších období nielen pre Slovákov, ale tiež pre cestovateľov z celého sveta. Z globálnych dát vyplýva, že najsilnejším obdobím medzi zahraničnými cestujúcimi bola jeseň a záver roku 2021, predovšetkým december.

Letenky ďalej zlacňovali

Nižšie ceny leteniek pomohli ako tvrdí spoločnosť „oživiť cestovný ruch“. Podľa globálnych údajov spoločnosti Kiwi.com priemerné ceny v rokoch 2019 až 2021 klesli o 38 percent. V porovnaní s rokom 2020 boli ceny leteniek v minulom roku asi o 14 percent nižšie.

továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Čítajte viac Od začiatku tohto roka sa mení zdaňovanie gastrolístkov a príspevkov na stravovanie

S nárastom počtu rezervácií sa zvýšil aj počet cestujúcich, ktorí si svoje cesty rezervujú s väčším časovým odstupom – dokonca až s dvojmesačným. Naďalej však prevládajú cestujúci, ktorí uprednostňujú rezervácie na poslednú chvíľu – v súčasnosti ich je 39 percent.

Vyhliadky na rok 2022

Kiwi.com eviduje zdravú úroveň dopytu na rok 2022, čo naznačuje, že chuť cestovať bude ďalej rásť aj v tomto roku. Medzi slovenskými rezerváciami naďalej dominujú cesty v rámci Európy, ako napríklad do Kyjeva, Prahy, Londýna, Kodane a Ľvova, čo znamená, že preferencie Slovákov sa výrazne nezmenili. Európa je naďalej najlacnejšou destináciou z hľadiska ceny leteniek, po nej nasledujú Ázia a Afrika.

„Súčasná situácia naznačuje, že s rastúcim počtom očkovaných ľudia začínajú znova dôverovať cestovaniu. Letecké spoločnosti posilňujú letové poriadky a počet zrušených letov sa znižuje. Veríme, že aj tento rok bude záujem zákazníkov rásť ako v období pred pandémiou," uzatvára Dočkalová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #cestovanie #cestovný ruch #pandémia