Pokračovanie článku: Krajniak plánuje vyššie dôchodky. Nad zdrojom peňazí a podporou koalície však visí otáznik

Ustúpil SaS pri odvodoch

Rezort práce má podľa ministra pripravené zdroje vo výške 758 miliónov eur na vyplácanie rodičovského bonusu v roku 2023, odkedy by mal začať platiť. Maximálne náklady na rodičovský bonus sú na úrovni 550 miliónov eur, takže ministerstvo hovorí, že peňazí bude dosť.

kongres SaS sulík grohling Čítajte viac Bez rodičovského bonusu a 13. dôchodku. Saskári ukázali svoje predstavy o penziách, chcú ich pretlačiť do ústavy

To, odkiaľ presne spomínaných 758 miliónov eur pochádza, chce minister vysvetliť na ďalšej tlačovej konferencii. Konať sa má v utorok, teda dnes. Načrtol však, že ide aj o úspory z dobrého hospodárenia Sociálnej poisťovne. „Jedným z mála argumentov proti rodičovskému bonusu bolo, že na to údajne nie sú peniaze vo verejných financiách. My sme ich, samozrejme, našli,“ komentoval minister s tým, že najskôr videl rezort riešenie v zrušení odvodových stropov. S tým však nesúhlasila strana SaS. „Tak som im vyšiel v ústrety, ustúpil a peniaze sa hľadali inde,” povedal Krajniak.

„Po dvoch rokoch nového fungovania Sociálnej poisťovne a po veľmi rozumnej ekonomickej a sociálnej politike, ktorú sme robili počas pandémie, sa ukázalo, že poisťovňa hospodári s oveľa lepším výsledkom, ako sa očakávalo,“ vysvetlil minister. Navyše rodičovský bonus považuje za taký impulz pre ekonomiku, že sa v skutočnosti dodatočne vyberie viac na poistnom od ekonomicky aktívnych ľudí ako doteraz.

Pracovať a odvádzať dane treba na Slovensku

Hlavnou podmienkou je, že rodičovský bonus je nadviazaný na zárobok len tých detí, ktoré pracujú a odvádzajú dane a odvody na Slovensku. Využiť možnosť prispievať takto svojim rodičom k dôchodku je pre potomkov právom, môžu sa rozhodnúť aj neprispieť. Výška ich odvodov sa ani v jednom prípade nezmení. U tých, čo budú prispievať, sa prerozdelí zo zárobku dieťaťa v pomere 2,5 % matke a 2,5 % otcovi.

Rezort práce uvádza, že na Slovensku je aktuálne 136-tisíc dôchodcov s jedným pracujúcim dieťaťom, 426-tisíc dôchodcov s dvomi deťmi, 181-tisíc penzistov, ktorí vychovali tri deti, 46-tisíc dôchodcov so štyrmi deťmi a 27-tisíc penzistov s piatimi a viacerými deťmi.

Odborníci: bonus je drahý a nepomôže

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť nesúhlasí s optimistickými výpočtami budúcich dôchodkov prezentovanými Krajniakom. Vo svojej 60-stranovej analýze dôchodkovej reformy upozorňuje, že Krajniakov nápad za vyše pol miliardy eur už od budúceho roka je pridrahý. Okrem toho vidí problém aj v nerovnomernej motivácii pracujúcich. Vypočítala tiež, že sumy budú menšie, ako prezentuje Krajniakov rezort.

dôchodok, penzia, penzisti, mince, sporenie, peniaze Čítajte viac ANKETA: Rodičovské dôchodky? Prinesú vyššie odvody, zadlženie a diskrimináciu

Keď sa denník Pravda na to ministra pýtal, zareagoval, že ide len o rozdielnu interpretáciu. „Interpretácia týchto výpočtov môže byť odlišná. To osobne považujem za normálne, nakoľko na rodičovský bonus existujú zo systémového hľadiska rôzne názory a rôzne princípy. Vychádzam z toho, že je súčasťou programového vyhlásenia vlády a ústavy, preto je mojou povinnosťou predložiť ho tak, aby bol od prvého januára 2023 zrealizovaný,” vyhlásil.

Štátni analytici z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť konštatujú, že v prípade zavedenia bonusu budú profitovať vysoko zarábajúci ľudia a ľudia s veľkým počtom pracujúcich detí. Diskrimináciu chudobnejších kritizuje aj Slovenská komora daňových poradcov. „V prípade vysokopríjmových potomkov by zvýhodnenie mohlo byť až vo výške okolo 75 a viac desiatok eur,“ vyčíslila Dagmar Bednáriková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Logiku Krajniakovho bonusu spochybnil napríklad viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Tvrdí, že ak je cieľom zrovnoprávniť ženy s deťmi a bez detí, mal by sa počas materskej započítavať taký príjem pre ženu, aký mala, keď pracovala. „Ak je motivácia rodiť viac detí, tak takýto motivačný mechanizmus nikde na svete nefunguje. Neviem, koho motivuje mať viac detí, keď ja pošlem časť mojich odvodov cez Sociálnu poisťovňu otcovi na dôchodok. Keď potrebuje peniaze, ja mu ich rovno dám,” povedal v rozhovore pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok