Vyššie dôchodky o desiatky až stovky eur? Rodičovský bonus nemá podporu (+ prepočty)

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) našiel peniaze na rodičovský bonus, ktorý je zásadnou súčasťou jeho plánov reformy prvého piliera. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej konferencii. Vraj má pripravených 758 miliónov na budúci rok, pričom vyplácanie takzvaného bonusu má stáť maximálne 550 miliónov.

10.01.2022 11:55
Minister práce Milan Krajniak Foto:
Milan Krajniak
debata (44)

Čím viac detí, tým vyšší dôchodok. Taká má byť podstata hlavného bodu dôchodkovej reformy ministra práce Milana Krajniaka. Detaily, ako chce Krajniak najkontroverznejšiu zmenu v dôchodkovom systéme presadiť do praxe, predstavil na pondelňajšej tlačovej konferencii.

VIDEO: Krajniak naďalej pretláča rodičovský bonus.

Video

Dôchodca s jedným pracujúcim dieťaťom s hrubou mzdou 800 eur si podľa prepočtov môže mesačne prilepšiť o 20 eur. Pri dvoch deťoch to je napríklad zvýšenie mesačne o 40 eur. Na modelovom príklade Krajniak ilustroval, že pri troch pracujúcich detí s priemernou mzdou 1200 eur si vie takýto rodič prilepšiť ročne o vyše tisíc eur.

+1

Rezort práce má pripravené zdroje vo výške 758 miliónov eur na vyplácanie rodičovského bonusu v roku 2023, odkedy by mal začať platiť. Maximálne náklady na rodičovský bonus sú na úrovni 550 miliónov eur, takže ministerstvo má aj rezervu vo výške 208 miliónov eur. To, odkiaľ presne spomínaných 758 miliónov eur pochádza, chce minister vysvetliť na utorkovej (11. 1.) tlačovej konferencii. Načrtol však, že ide aj o úspory z dobrého hospodárenia Sociálnej poisťovne (SP).

„Pre mňa je rodičovský bonus najzásadnejšia vec, ktorú máme z pohľadu mňa ako politika aj nášho rezortu v programovom vyhlásení vlády (PVV). Pretože to nie je jednorazová záležitosť alebo niečo, čo teraz na chvíľku pomôže, ale odstraňuje to sociálnu nespravodlivosť,“ povedal minister.

Minister na viacerých príkladoch vysvetlil, ako presne rodičovský dôchodok ovplyvní výšku dôchodku penzistov, ktorí vychovali deti. Pripomenul, že rodičovský bonus je naviazaný na zárobok dieťaťa, ktoré musí odvádzať dane a odvody na Slovensku. Využiť možnosť prispievať takto svojim rodičom k dôchodku je jeho právom, môže sa rozhodnúť aj neprispieť. Jeho odvody sa ani v jednom prípade nezvyšujú. Konkrétny návrh počíta s prerozdelením piatich percent zo zárobku dieťaťa v pomere 2,5 % matke a 2,5 % otcovi.

Ak sa podarí navrhovanú formu rodičovského bonusu zaviesť, podľa Krajniakových štatistík môže s vyšším dôchodkom počítať 136.000 dôchodcov s jedným dieťaťom, 426.000 dôchodcov s dvomi deťmi, 181.000 penzistov, ktorí vychovali tri deti, 46.000 dôchodcov so štyrmi deťmi a 27.000 penzistov s piatimi a viacerými deťmi. Takýto je aktuálny stav podľa počtu pracujúcich detí súčasných dôchodcov.

Najviac aktuálnych dôchodcov má dve pracujúce deti. „Pre nich by to od januára 2023 malo znamenať, že napríklad ak obe deti zarábajú po 800 eur, v takom prípade je to mesačne plus 40 eur k dôchodku a ročný rodičovský bonus je 480 eur,“ podotkol Krajniak. Ak by obe tieto deti zarábali 1200 eur, mesačne by tak rodičom vedeli prispieť 60 eurami a ročne 720 eurami

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak je presvedčený, že peniaze na rodičovské dôchodky v Sociálnej poisťovni sú

Ako má fungovať bonus podľa Krajniaka

Systém by sa mal spustiť od januára 2023. Sociálna poisťovňa pošle za každé dieťa, ktoré pracuje a platí odvody, jeho rodičom v dôchodku celkovo päť percent zo mzdy ich potomka spred dvoch rokov (v tomto príklade z roku 2019). Celková suma, odvedená na rodičovský bonus, sa tak rozdelí na polovicu, teda na 2,5 percenta pre matku a 2,5 percenta pre otca.

Rezort počíta aj so špecifickými prípadmi rodín. Napríklad pri adopcii si štát potvrdenie vie vypýtať dodatočne. Ak však výchovu nariadil napríklad súd a nešlo o adopciu, musí to pracujúci v Sociálnej poisťovni nahlásiť. V opačnom prípade jeho súdom pridelený rodič bonus dostávať nebude.

Pracujúce dieťa tiež môže do Sociálnej poisťovne prísť a vyplácanie rodičovského príspevku pre jedného alebo oboch rodičov zakázať. Podľa ministra práce môže ísť o špecifické prípady, keď sa napríklad otec či matka počas dospievania o dieťa nestarali. Tento zákaz bude môcť dieťa zmeniť len raz za päť rokov.

Bonus dostanú aj rodičia tých, čo pracujú v zahraničí. Ale iba v prípade, že na Slovensku platili istý čas odvody v roku 2021 a ďalších nasledujúcich rokoch.

VIDEO: Pozrite si tlačovú konferenciu ministra práce Milana Krajniaka:

Rozpočtovo nezodpovedný a diskriminačný

Krajniakove argumenty o sociálne spravodlivejšom systéme však ešte vlani na jeseň zmietli zo stola štátni analytici. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť prepočítala, že na rodičovskom dôchodku získajú najviac bohatší penzisti.

Milan Krajniak Čítajte viac Prepočítali Krajniakov rodičovský bonus: Dôchodky budú nižšie a najviac pomôžu bohatým (+ presné sumy)

Vo svojej 60-stranovej analýze dôchodkovej reformy upozorňuje, že Krajniakov systém je s cenou vyše 600 miliónov eur už od budúceho roka v prvom rade drahý. A taktiež nie je motivačný úplne rovnomerne. „Ľudia s najvyšším dôchodkom budú dostávať takmer dvojnásobný rodičovský dôchodok v porovnaní s najnižšími,“ vysvetľujú odborníci.

Ďalším vážnym problémom je spochybnenie hlavného princípu rodičovského bonusu. S vyšším počtom detí by síce priemerná výška dôchodku rástla, ale tento efekt je najvýraznejší do tretieho dieťaťa. S každým ďalším sa zmenšuje.

Ďalším problémom je podľa komory aj vyradenie bezdetných seniorov, ako aj vylúčenie seniorov s deťmi zdravotne hendikepovanými s nemožnosťou pracovať. Pozitívne dosahy tak podľa údajov ministerstva nepocíti asi 240-tisíc ľudí, čo je zhruba pätina seniorov.

Výhrady majú aj ďalší odborníci

Denník Pravda následne oslovil expertov na dôchodkový systém a ekonomiku s otázkou, ako Krajniakovu reformu vnímajú oni. Názor, že existujú aj lepšie riešenia, ako rodičovský bonus, majú okrem rozpočtovej rady aj ministerstvá či analytici. Zhodli sa napríklad, že je len málo pravdepodobné, že zavedenie rodičovského dôchodku zásadne nezmení motiváciu mladých ľudí mať deti.

dôchodok, penzia, penzisti, mince, sporenie, peniaze Čítajte viac ANKETA: Rodičovské dôchodky? Prinesú vyššie odvody, zadlženie a diskrimináciu

Rezorty financií ako i hospodárstva žiadajú “bonus” úplne vyradiť z novely zákona. Návrh podľa Ministerstva financií vytvára výrazne negatívne vplyvy na výdavky Sociálnej poisťovne, ktoré budú musieť byť financované navýšením transferu zo štátneho rozpočtu. Rezort hospodárstva zase upozorňuje, že by bol totiž financovaný prostredníctvom zvýšenia odvodov s ambíciou ďalšieho zvyšovania odvodov v budúcnosti. Pre zlepšenie konkurencieschop­nosti Slovenska je však potrebné robiť opak. Problém v tomto prípade vidí ministerstvo aj v byrokratickej záťaži.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #reforma dôchodkov #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok