Prieskum: Až 80 percent Slovákov očakáva zvýšené náklady o desiatky eur, s rastom platov veľa ľudí nepočíta

Prieskum tiež ukázal, že viac ako polovica opýtaných neplánuje v tomto roku väčšie investície.

10.01.2022 09:48
rodina, falošný úsmev, šetrenie, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Osem z desiatich Slovákov predpokladá, že sa zvýšia ich tohtoročné náklady na chod domácnosti. Väčšina počíta s navýšením v rozmedzí od 40 do 120 eur mesačne. Na druhej strane, takmer 60 percent Slovákov neráta s tým, že by sa ich príjmy v tomu roku zvýšili. Ukazuje to prieskum pre spoločnosť Home Credit.

Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Čítajte viac Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Prieskum tiež ukázal, že viac ako polovica opýtaných neplánuje v tomto roku väčšie investície a ak sa predsa len odhodlajú, financovať to chcú predovšetkým z vlastných úspor. Štvrtina ľudí verí, že sa ich celková finančná situácia zlepší.

Náklady sa zvýšia

Stále stúpajúce ceny energií, tovarov a služieb sa premietli aj do očakávaní Slovákov pre začínajúci sa rok 2022. Osem z desiatich počíta s nárastom nákladov na domácnosť. Na druhej strane, len 2 percentá opýtaných rozhodne nekalkulujú s ich navýšením, ďalších skoro 14 percent si myslí, že sa skôr nenavýšia.

Prieskum pre spoločnosť Home Credit taktiež ukázal, že väčšina opýtaných počíta so zvýšením výdavkov z rodinných rozpočtov v sume do 120 eur mesačne. Pätina Slovákov očakáva nárast dokonca až do sumy 200 eur.

Väčšina Slovákov neráta s vyššou výplatou

Väčší tlak na rodinné rozpočty však nekorešponduje s tým, aké vyhliadky majú Slováci v otázke svojich príjmov. Viac ako polovica opýtaných nepočíta s tým, že by sa príjmy ich domácností zvýšili, rozhodne s tým rátajú deviati zo sto.

Štvrtina ľudí verí, že sa ich finančná situácia zlepší

Hoci väčšina ľudí nepočíta s vyššími príjmami do rodinnej kasy, vyššie výdavky budú musieť utiahnuť. Približne štvrtina domácností uvádza, že nebude mať problém vykryť zvýšené náklady aj z doterajších zdrojov. Ďalšia pätina by však potrebovala na rastúce výdavky domácností pridať od 121 do 200 eur. No je tu aj 11 percent takých, ktorí by na porytie vyšších nákladov potrebovali zvýšiť svoj rozpočet domácnosti o viac ako 400 eur.

Keď sa na finančné očakávania Slovákov pozrieme v globále, takmer tretina respondentov uvádza, že ich celková finančná situácia domácností v tomto roku bude rovnaká ako vlani. So zhoršením ráta 35 percent a so zlepšením 25 percent opýtaných.

Väčšie investície sa budú platiť hlavne z úspor

Finančná kondícia rodín, ktoré sa musia pripraviť sa vyššie výdavky, sa odzrkadľuje aj v ich plánoch v tomto roku. Viac ako polovica neplánuje väčšie investície, ako sú rekonštrukcia nehnuteľnosti, kúpa auta či drahších elektrospotrebičov. Ak sa predsa len rozhodnú k väčšej investícii, financovať ju hodlajú predovšetkým z vlastných úspor (70%), ďalších 13 percent ľudí by využilo úver a viac ako 20 percent kombináciu pôžičky a úspor.

„Rekonštrukcia bytu alebo domu, kúpa nového či jazdeného auta alebo drahšieho elektrospotrebiča patrí do kategórie vecí, ktoré spravidla budete používať dlhšiu dobu ako ich splácať. To patrí medzi základné pravidlá, ktoré klientom vždy radíme pri rozhodovaní sa, či financovať nákup pôžičkou. Dôležité ale je, aby si každý zvážil, či má vo svojom rozpočte dostatočnú rezervu na uhrádzanie mesačnej splátky aj pre prípad neočakávaných problémov s výpadkom príjmu. Taktiež je nemenej dôležité dobre zvážiť a vybrať si naozaj zodpovedného poskytovateľa úverov. Do úvahy treba brať informácie o všetkých nákladoch, nielen o úrokoch a poplatkoch, ale aj o iných výdavkoch, vrátane pokút a poplatkov súvisiacich s prípadným nesplácaním úveru,“ radí Miroslav Zborovský, ombudsman klientov spoločnosti Home Credit.

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #domácnosť #Home Credit